Hankkeen myötä syntyi uusi tuote - Evogenom

MenestysteotLiikunta ja hyvinvointiKehitä

Evogenom RikastamossaJyväskyläläinen geenitestaukseen erikoistunut asiantuntijayritys Evogenom osallistui Sitran ja Jyväskylän kaupungin Hyvinvoinnista elinvoimaa –hankkeeseen ja sai hankkeen myötä idean uudesta tuotteesta. Uusi tuote, jolla yksityiset henkilöt voivat testata lääkkeiden sopivuutta itselleen, Evogenom Pharma, tulee myyntiin apteekkeihin maaliskuussa 2019.

Evogenom yrittajat

Evogenomin liikeideana on tarjota asiakkailleen tietoa geneettisistä ominaisuuksistaan ja geeniperimästään pääosin oman hyvinvoinnin tukemiseen. Tietoa saadaan laajalla genomiluennalla. Tuotteet on tarkoitettu yksityisille kuluttajille ja testin voi tilata kuka tahansa omasta genetiikastaan kiinnostunut. Testin tekemiseksi riittää yksi sylkinäyte. Ihmisellä on 300 000 genomipistettä, joiden merkitys tunnetaan.

Emme raportoi ihmisille tuttuja riskejä, vaan raportoimme hyvin laajasti tietoa henkilökohtaisista ominaisuuksista, kuten liikunnan ja ravinnon sopivuudesta, unen tarpeesta sekä vitamiineista ja mineraaleista. Etsimme tietoa kaikista sellaisista asioista, joista ihmisille voi elämässään olla hyötyä”, kertoo Evogenomin toimitusjohtaja Hannu Tolvanen.

Evogenomin testin perusteella on mahdollista saada tietoa myös omista riskeistä, kuten alttiuksista sairastua erilaisiin sairauksiin, mutta ne pitää erikseen pyytää. Pääasiallinen tavoite on hyvinvoinnissa tukeminen ja turhien riskien välttäminen. Turhiin riskeihin voi lukeutua esimerkiksi vääränlaisen lääkityksen aloittaminen.

Keskustelut jouduttivat tuotekehitystä

Evogenom sai Hyvinvoinnista elinvoimaa –hankkeen myötä idean uuden tuotteen kehittämiseksi, jolla selvitetään geeneistä ihmisen vasteet erilaisille lääkeaineille. Hankkeen myötä Evogenomin yrittäjät löysivät uusia kumppaniyrityksiä, joiden kanssa käydyt keskustelut johtivat siihen, että Evogenom näki mahdollisuuden siirtyä lääkevasteiden suuntaan.

Hankkeen rooli oli ratkaiseva. Se sai meidät konkreettisesti ajattelemaan myös sitä puolta genetiikasta. Kun hankkeessa kumppanoiduttiin muutamien yritysten kanssa, hoksattiin, että tämähän on oikeasti kova tuote. Luulen, että ilman hanketta tuote olisi jäänyt syntymättä tai se olisi syntynyt paljon myöhemmin”, kertoo toimitusjohtaja Hannu Tolvanen.

Evogenomin osaomistajat Hannu Tolvanen ja Tiia Suutari kokevat saaneensa Hyvinvoinnista elinvoimaa –hankkeesta konkereettista, rahanarvoista hyötyä.

Erilaiset tietoiskut ja luennot, kuten tietosuojaa käsittelevä luento, oli meille todella hyödyllinen. Kaikki briifit ja työpajat olivat erittäin asiantuntevasti toteutettuja”, kertoo Tiia Suutari.

Konkretiaa yrittäjät toivovat jatkossakin hankkeilta. ”Toiveena olisi, että heti hankkeen alkumetreiltä saakka olisi selvillä, mitä hankkeella tavoitellaan ja miten yritykset voivat siitä hyötyä”, jatkaa Hannu Tolvanen. Hyvinvoinnista elinvoimaa –hankkeessa tähän tavoitteeseen päästiin.

Sijainti Jyväskylän yliopiston kampuksella kannattaa

Evogenom toimii Jyväskylän yliopiston kampuksella Mattilanniemessä. Sijainti Jyväskylän yliopiston kyljessä tuo yritykselle luotettavuutta ja moni kysymys jää Tolvasen mukaan sen vuoksi kysymättä. Yrityksessä työskenteleekin muun muassa liikuntatieteiden ja geeniteknologian korkeita asiantuntijoita. Tiede on kaiken perusta ja kehitystyötä on tehty pitkään. Evogenom tekee parhaillaan yhteistyötä suurten yritysten ja eläkevakuutusyhtiöiden kanssa työhyvinvointihankkeessa.

Tuote on tällä hetkellä maailman paras”, arvioi toimitusjohtaja Hannu Tolvanen.

Evogenom tuottaa yksilöille tietoa geneettisistä ominaisuuksista ja geeniperimästä laajalla genomiluennalla. Tarjolla on neljä eri tuotetta erilaisiin tarpeisiin. Evogenom toimii Jyväskylässä ja yrityksen palveluksessa on yrittäjien lisäksi viisi muuta työntekijää. Yritys toimii tällä hetkellä pääosin kotimaassa, mutta verkkokaupan kautta tilauksia saadaan ympäri maailman. Yritys sijaitsee Jyväskylässä.

https://evogenom.com/

Teksti: Taija Lappeteläinen
Kuvat: Kari Merikanto, Taija Lappeteläinen

Piija Äijänen, yritysneuvoja, Yritysklinikat

Join in kick ass lift off

Liity postituslistalle! Saat tuoreimmat uutiset ja vinkit suoraan sähköpostiisi.

Form background