Miksi sijoittua Jyväskylään? #2 Kasvusi kannalta osaamispääoma on muuta pääomaa tärkeämpää

KasvaSijoitu

Osaajat-paytrailOsaamispääoma on yrityksen valttikortti menestykseen, sillä kasvua ei voi rakentaa ilman oikeita osaajia ja yhteistyötä. Miten Jyväskylässä on onnistuttu luomaan erityislaatuinen osaajien keskus? Miten yritykset voivat hyötyä Jyväskylän rikkaasta osaamispääomasta? Jyväskylän ”salaisen reseptin kaavaa” raottaa Jyväskylän kaupungin elinkeinojohtaja Anne Sandelin.

Kasvavan ja kehittyvän yrityksen tärkein voimavara on osaava, innostunut ja pätevä henkilöstö. Yrittäjämäisestä asenteestakaan ei ole haittaa. Jyväskylässä arvokasta tietotaitoa löytyy yrittäjyyden lisäksi etenkin koulutuksen ja tutkimuksen saralta. 

Jo varhain Jyväskylässä hoksattiin, että laadukas osaamispääoma syntyy kuitenkin vasta, kun voimat saadaan yhdistettyä. Eri toimijoiden osaamista voidaan hyödyntää ja jakaa alueen kasvun mahdollistamiseksi.

Jyväskylässä yhdistetään osaamista ja ylitetään rajoja yhdessä

Se, mikä erottaa Jyväskylän muista kaupungeista, on osaamisen yhdistäminen. Täällä rajojen ylittäminen on helpompaa kuin muualla. Esimerkiksi Yritystehtaan tavoitteena on edistää koulutuspoliittisia ja elinkeinopoliittisia tavoitteita siten, että Jyväskylän seudulle syntyy kasvua ja bisnestä. 

- Tämä tapahtuu auttamalla aloittelevia yrityksiä innovaatiotoiminnan keinoin. Suomenkin tasolla tämä on täysin uutta, iloitsee Anne Sandelin. Anne Sandelin- Jyväskylässä kaikenlaista osaamista yhdistetään ketterästi yritysten hyödyksi. Täällä innovaatiot, osaajat ja yritykset saatetaan yhteen erityislaatuisella tavalla, Sandelin jatkaa.

Jyväskylän myönteinen kehitysasenne luo hedelmällisen ilmapiirin kasvuhakuisille yrityksille.

- Kaupungin ja yliopiston johto on todella yrittäjämyönteistä. Innovaatioiden ja tutkimuksen kaupallistamiseen panostetaan. Jyväskylässä tehdään energisesti asioita, eikä vain suunnitella, miten asiat pitäisi tehdä yhdessä, vakuuttaa Sandelin. 

- Kehityshakuiset yritykset hyötyvät yliopistokaupungin mahdollistamasta korkealaatuisesta tutkimuksesta, joka on osaltaan luonut myös erittäin aktiivisen startup -kulttuurin. Hyvä esimerkki tästä on se, että Jyväskylässä toimii yli 500 nopeasti kasvavaa ja aktiivista ICT-yritystä, lisää Jyväskylän kaupunginjohtaja Timo Koivisto

Koko alueen osaamispääoma käyttöön 

Eri toimijoiden osaamisen yhdistäminen on win-win-tilanne kaikille: 

  1. Opiskelijat saavat kokemusta käytännön projekteissa ja samalla antavat paljon uusia näkökulmia yrityksille. 
  2. Yritykset taas voivat palkata yhä kypsempiä ja osaavampia työntekijöitä ja kehittää oman henkilökuntansa osaamista. 
  3. Myös tutkimus ja kehittämistoiminnan osaajat tuovat uudenlaisia mahdollisuuksia liiketoiminnan kehittämiseen. Tutkimus- ja kehittämistoiminta esimerkiksi terveyden ja hyvinvoinnin saralla on Jyväskylässä Suomen kovimmalla tasolla.

Osaamisen yhdistäminen vaatii sekä avoimuutta että luottamusta toimijoiden kesken.

- Ilokseni olen huomannut, että Jyväskylässä kilpailevat yritykset tekevät paljon muuta maata enemmän yhteistyötä keskenään ja yhdistävät osaamistaan kasvaakseen. Yhteiset tavoitteet tuntuvat löytyvän helposti. Vallalla on ajatus, että muiden osaamista tarvitaan onnistumiseen. Se on harvinaista yrityskentässä, Anne Sandelin kuvailee.

Opiskelijoista osaavia tekijöitä yrityksille 

Opiskelijat ovat tulevaisuuden osaamispääomaamme. Kasvuyritysten osaajatarpeeseen vastataan Jyväskylässä kasvattamalla opiskelijoista yrittäjämäisesti ajattelevia tekijöitä jo opiskeluaikana. Tekemisen meininki näkyy kaikessa, ja lopulta se tuloutuu yritysten hyödyksi.

- Uskon, että silloin kun opiskelijat harjoittelevat yrittäjyyttä, altistuvat sille ja osallistuvat siihen, heistä tulee parempia työntekijöitä – ja yrittäjiä. He pystyvät paremmin luomaan omiakin työpaikkoja tulevaisuudessa. He oppivat asioita, joita kirjat eivät opeta.

- Jyväskylä on alueen osaamispääoman kehittämisessä korkealla tasolla paitsi Suomessa myös kansainvälisesti. Täällä on hyviä työmalleja, yrittäjyyskilpailuja, osuuskuntatoimintaa ja tutkimusta. Jyväskylässä on myös eniten NY-yrityksiä eli harjoitusyrityksiä Suomessa. Kaikissa alueen oppilaitoksissa otetaan vakavasti yrittäjyys ja yrittäjyyskasvatus #tekosysteemi-asenteella, kertoo Sandelin.

Näin luodaan kovan luokan businessosaajia yrityksille 

  1. Yritykset, Jyväskylän kaupunki, yliopisto ja ammattikorkeakoulu toimivat tiiviissä yhteistyössä osaajapääoman hyödyntämiseksi.
  2. Laadukkaat oppilaitokset ja koulutus on varustettu vahvalla yrittäjyyspainotteisuudella. Opiskelijoita kasvatetaan tekijöiksi #tekosysteemi-asenteella työelämän oikeiden projektien ja tutkimushankkeiden avulla. 
  3. Uusia innovaatioita etsitään rajoja ylittävien yhteishankkeiden avulla. Silloin yliopiston tutkimus- ja kehitystoiminta saadaan kaupallistettua yritysten hyödyksi.
  4. Startupeille on saatavilla apua kasvuun Yritystehtaassa.
  5. Innovaatioapua ja työkaluja liiketoiminnan kehittämiseen tarjotaan yrityksille Demolan opiskelijaprojekteissa.
  6. ”Jyväskyläläinen asenne” on yhdessä tekemistä yhteisten tavoitteiden eteen. Luottamus ja avoimuus korostuvat kaikkien toimijoiden asenteissa. 

Lisää osaamispääomaa yrityksellesi

Toimipaikkaa valitessa kasvua etsivän yrityksen on syytä pohtia, mistä löytää tulevaisuuden osaajat ja yhteisöt, joiden osaamispääomaa hyödynnät oman liiketoimintasi kehittämiseksi. Jyväskylästä löydät tekijät, joilla on viimeisin tieto, mutta myös taito toteuttaa oppimaansa ja auttaa yritystäsi kasvuun.

Business Jyväskylä auttaa kasvusi eri vaiheissa

Haetko kasvua, mutta et vielä tiedä mistä aloittaa? Mietitkö yrityksesi sijoittamista Jyväskylään? Business Jyväskylä on linkkisi yrityselämän ja kaupungin välillä. Ota yhteyttä, niin kiihdytämme yrityksesi vauhtiin jyväskyläläisellä energialla!

Myös Yritystehdas palvelee yrittäjyyden alkumetreillä. Lisätietoja saat osoitteesta yritystehdas.fi.  

Lue artikkelisarjan kaikki osat:

#1: Kasvualue tukee yrityksesi kasvua

#2: Kasvusi kannalta osaamispääoma on muuta pääomaa tärkeämpää

#3: Yhteistyön voima kantaa yrityksiä menestykseen

Anne Sandelin, elinkeinojohtaja

Join in kick ass lift off

Liity postituslistalle! Saat tuoreimmat uutiset ja vinkit suoraan sähköpostiisi.

Form background