Miksi sijoittua Jyväskylään? #3: Yhteistyön voima kantaa yrityksiä menestykseen

KasvaSijoitu

Kangas ryhmä nurmikolla työskentelemässäJyväskylässä yritys saa enemmän. Se pääsee osaksi liike-elämän ekosysteemejä ja arvoverkkoja, joista on muodostunut alueen merkkituote ”tehdään yhdessä, eikä vain suunnitella” -asenteen ansiosta. Elinkeinojohtaja Anne Sandelinin mukaan Jyväskylän kaupunki on yrityksille helposti innostuva esteiden poistaja.

Irrallisista toimijoista kaikkia hyödyttäväksi #tekosysteemiksi

Jyväskylässä kaupunkikehitysalusta nähdään sarjana ekosysteemejä. Paikallisesti puhutaankin tuttavallisemmin #tekosysteemistä. Yritys voi saada enemmän sijoittumalla tietylle alueelle ja osallistumalla kaupungin rakentamiin yritysten arvoverkostoihin. Kaupunki on mukana arvoverkoissa ja ekosysteemeissä neutraalina toimijana, luomassa mahdollisuuksia yrityksille. 

"Elämme murrosta, jossa menestyvä yritys ei enää pärjää yksinään. Kaupungilla on tässä verkoston kutojan rooli. Saatamme yrityksiä yhteen siten, että yhteistyöstä syntyy hyötyä kaikille. Autamme toimijoita ja yAnne Sandelinrityksiä löytämään yhteisiä vahvuuksia ja synnyttämään uusia yhteistyön muotoja.”
Anne Sandelin, elinkeinojohtaja, Jyväskylän kaupunki 

Arvoverkkojen avulla yhdessä kiinni kansainvälisiin asiakkuuksiin

Jyväskyläläisillä yrityksillä on paljon halua kansainvälistyä, ja yritykset tukevat toisiaan kansainvälisille markkinoille. Yhdessä yritykset voivat esimerkiksi tarjota suurempia tuotantomääriä tai kokonaisuuksia maailmanmarkkinoille.

- Esimerkiksi Kiinan markkinoilta olisi otettavissa kasvua. Siellä kuitenkin vaaditaan yleensä niin suuria volyymeja, ettei yhden yrityksen kapasiteetti riitä edes tekemään tarjousta. Siksi luomme arvoverkkoja, joissa yritykset löytävät toisensa ja yhteistyön kautta pystyvät tarjoamaan yhdessä palvelujaan ja tuotteitaan, selventää Sandelin arvoverkkojen toimintamallia.

Kärkihankkeet Hippos ja Kukkula edistävät innovaatio-osaamista 

Sandelinin mukaan yritykset ovat heränneet verkostoajatteluun innolla, ja alueelle on syntymässä aivan uudenlaisia mahdollisuuksia yhdessä tekemiseen. Esimerkkinä tästä on Eteläportin alue, jota Jyväskylän kaupunki kehittää erityisesti vähähiilistä ja digitaalista teollisuutta edistävien teollisuusyritysten tarpeisiin. Yrityksille tarjotaan paitsi infrastruktuuri myös yhteistyökumppanuuksia ja potentiaalisia asiakkuuksia alueella.

Jyväskylän muita käynnissä olevia arvoverkkojen synnyttämiseen tähtääviä kärkihankkeita ovat Hippoksen ja Kukkulan alueet. Niissä molemmissa yrityksille on tarjolla innovaatio-osaamiseen liittyvää yhteistyötä.

- Hippoksen alueen huippututkimusta ja innovaatioita tukevan ekosysteemin tulevat muodostamaan paitsi yritykset, oppilaitokset ja tutkimuslaitokset, myös käyttäjät ja asukkaat, Sandelin kuvailee.

Uudistuvan Keski-Suomen keskussairaalan ympärille rakentuvan Kukkulan alueen ekosysteemi taas yhdistää lääketieteen sekä kuntoutus- ja hoitotyön osaamisen ja koulutuksen.

- Haluamme tarjota tutkijoille ja opiskelijoille parhaan mahdollisen oppimisympäristön. Keskussairaala ei ole yliopistollinen sairaala, joten notkeutta löytyy. Kun yhdistetään digitalisaatio-osaamista ihmistieteisiin, käsillä on erittäin mielenkiintoinen kombinaatio, iloitsee Sandelin. 

5 x näin yrityksesi hyötyy Jyväskylän arvoverkoista ja ekosysteemeistä

1. Alueella on useita vahvoja arvoverkkoja, joissa kaupungin tukema yhteistyö muiden yritysten kanssa siivittää sinun yrityksesi menestystä.

2. Korkealaatuinen tieteellinen tutkimus on Jyväskylässä aidosti yritysten ulottuvilla ja yhteistyörakenteita on monenlaisia.

3. Jyväskylän alueella on paljon kansainvälisiä ja kansainvälistymiseen tähtääviä yrityksiä, jotka tukevat edistyksellisesti myös toistensa kasvupyrkimyksiä.

4. Jyväskylän kaupungin elinkeinoyksikkö toimii aktiivisesti kaupunkiorganisaation tulkkina ja esteiden poistajana yrityksille.

5. Jyväskylän vireä startup -kulttuuri tuo ketteryyttä ja vauhtia liiketoimintasi kehittämiseen.

Vahva tahto ratkaista yritysten haasteita yhdessä

Jyväskylän elinkeinojohtaja Anne Sandelinin mukaan Jyväskylässä on vahva tahto ratkaista yritysten kohtaamia ongelmia yhdessä.

- Lupaviranomaiset eivät aina voi sanoa kyllä, mutta selvitämme aktiivisesti juurisyitä haasteiden taustalla ja toimimme kaupunkiorganisaation tulkkina. Tunnemme verkoston ja yritysten tarpeet tarkkaan, ja meillä on kaikki työkalut ja keinot käytössämme. Parhaimmillaan meistä voi olla yritykselle valtavasti hyötyä, Sandelin hehkuttaa.

"Olemme saaneet kiitosta ulkopuolelta siitä, että keskitymme rakentamaan toimivaa kokonaisuutta yksittäisten pikkuasioiden sijaan." – Anne Sandelin, elinkeinojohtaja, Jyväskylä

Business Jyväskylä auttaa kasvusi eri vaiheissa

Haetko kasvua, mutta et vielä tiedä mistä aloittaa? Mietitkö yrityksesi sijoittamista Jyväskylään? Business Jyväskylä on linkkisi yrityselämän ja kaupungin välillä. Ota yhteyttä, niin kiihdytämme yrityksesi vauhtiin jyväskyläläisellä energialla! 

Lue artikkelisarjan kaikki osat:

#1: Kasvualue tukee yrityksesi kasvua

#2: Kasvusi kannalta osaamispääoma on muuta pääomaa tärkeämpää

#3: Yhteistyön voima kantaa yrityksiä menestykseen

Anne Sandelin, elinkeinojohtaja

Join in kick ass lift off

Liity postituslistalle! Saat tuoreimmat uutiset ja vinkit suoraan sähköpostiisi.

Form background