Siirry suoraan sisältöön

Aivotutkija päätyi takaisin Jyväskylään sattumankaupalla

Aivotutkija päätyi takaisin Jyväskylään sattumankaupalla

Tiina Parviainen JYU 2Vuosia Helsingissä ja Oxfordissa viihtynyt aivotutkija, Jyväskylän yliopiston apulaisprofessori ja aivotutkimuskeskuksen johtaja Tiina Parviaisen paluu Jyväskylään sai sinetin yhtenä sattumanvaraisena hetkenä Helsinki-Vantaan lentokentällä. Mikä sai aivotutkijan palaamaan kotikaupunkiinsa ja miksi Jyväskylä on ihanteellinen paikka elää?

Tiina Parviainen kirjoitti ylioppilaaksi Norssin lukiosta, minkä jälkeen hän haki yliopistoon opiskelemaan biologiaa. Parviainen oli kiinnostunut aivoista jo tuolloin, mutta Jyväskylän yliopiston biologian opinnot eivät tätä vaihtoehtona tarjonneet. Parviainen haki biologian opintojen lisäksi opiskelemaan psykologiaa ja opiskelikin sitä Jyväskylässä aina maisteriksi asti. Tämän jälkeen Parviainen on väitellyt tohtoriksi Jyväskylän yliopistosta, mutta toteuttanut väitöskirjatutkimuksensa Aalto-yliopistossa.

– Väikkärin jälkeen oli tarkoitus lähteä Jenkkeihin ja sainkin sieltä jo paikan, mutta samaan aikaan tyttäremme sairastui lastenreumaan ja tuntui hurjalta lähteä Yhdysvaltoihin pitkäaikaissairaan lapsen kanssa. Sain vierailevan tutkijan pestin Oxfordin yliopiston aivotutkimuskeskukseen, missä tehtiin tutkimusta samalla laitteistolla kuin olin väikkärini tehnyt. Se oli oikein hyvä paikka jatkaa tutkimusta.

Oxfordissa Parviainen viihtyi perheineen kaksi vuotta, kunnes sattuma ohjasi takaisin Jyväskylään.

– Se oli vähän sattumankantamoinen, kun tarkoitukseni oli mennä Oxfordin jälkeen takaisin Helsinkiin ja jatkaa siellä tutkimusta. Tapasin sattumalta entisen graduohjaajani ja väitöstutkimusryhmääni tutustuttaneen Heikki Lyytisen Heathrown lentokentällä. Hän kertoi Jyväskylän yliopiston aivotutkimuksen vahvistamisesta ja vinkkasi hakemaan auki olevaa paikkaa Jyväskylässä.

Kyseistä paikkaa Parviainen ei saanut, mutta hänet rekrytoitiin myöhemmin perustamaan MEG-laboratoriota Jyväskylään. Se oli Jyväskylän aivotutkimuskeskuksen alku ja sillä tiellä Parviainen on edelleen kymmenen vuotta myöhemmin.

Tiina Parviainen JYU 1

Jyväskylässä pääsee olennaisen äärelle helpommin

Vaikka paluu kotipaikkakunnalle oli suuri muutos ja siihen liittyi ristiriitaisiakin tuntemuksia, liittyi siihen myös Parviaisen omien sanojen mukaan paljon innostusta ja kutkuttavaa fiilistä. Aivoille Jyväskylän kaltaisen paikan voikin ajatella olevan mitä palauttavin paikka elää ja Jyväskylässä näkyy Parviaisen mukaan elämän äärimmäinen helppous.

– Nyt kun menen takaisin Helsinkiin, niin ei sitä edes muista kuinka paljon pitää varata aikaa johonkin yksinkertaiseen kirjastossa käymiseen. Sellaiset asiat joihin ei kuulu mennä aikaa, ei täällä menekään aikaa. Täällä pääsee olennaisen äärelle tietyllä tapaa helpommin.


Minkälaisia Parviaisen mukaan ovat sitten väärät mielikuvat Jyväskylästä, joita ihmisillä ehkä kaupungista on?

– Osa mielikuvista varmasti on ihan tottakin. Väärä mielikuvahan voi olla se, että ei itse sopeutuisi tänne. Jos sanoisin, että väärä mielikuva on se, että täällä käydään tuulipuvussa Prismassa, niin se on itse asiassa ihan oikea mielikuva. Täällä voi ihan hyvin mennä vaikka tuulipuvussa Prismaan, ja se on aivan ihanaa! On todella vapauttavaa, kun ei tarvitse miettiä tällaisia.

Trendikäs kaupunki oikealla tavalla paketoituna

Jyväskylään Parviainen toivoo sellaista hyvää pöhinää, että nuoret, innokkaat ja visionääriset yrittäjät, joilla on rohkeutta kokeilla uutta, löytävät tiensä Jyväskylään. Parviainen toivoo lisää ihmisten kohtaamiseen ja viihtymiseen tarkoitettuja paikkoja, ei pelkkiä hypermarketteja autokaistoineen. Hiljaisuuden ja luonnon läsnäolo kivenheiton päässä keskustasta nousee nykymaailmassa arvona korkealle.

– Jyväskylässä on paljon mahdollisuuksia, joita ei ehkä aina ole osattu brändätä oikein. Tällaiset trendit voisivat houkutella niitä, jotka ovat jo nähneet maailmalla vähän kaikkea. Jyväskylässä on olemassa kaikki elementit. Kaupunki tarjoaa mahdollisuuden sellaiseen elämään, josta moni haaveilee. Tämä pitää vaan paketoida ja tuoda esiin oikealla tavalla.

Harkitsetko paluumuuttoa Jyväskylään? Liity Facebookissa Jyväskylän parvi -ryhmään. Saat neuvoja ja käytännön vinkkejä oman paluumuuton suunnitteluun. 

Liity parveen

Tutustu muihin artikkeleihin