Siirry suoraan sisältöön

Artlossa yhdistyvät yrittäjyys ja rakkaus luovaan alaan

Artlossa yhdistyvät yrittäjyys ja rakkaus luovaan alaan

Kirkkopuiston laidalla on jo 15 vuotta sijainnut pieni taidetarvikekauppa, jonka energisenä kipparina hyörii luovan alan moniosaaja Hanna Laakko. Jyväskylän keskustaan hän toivoo lisää yhteisiä tempauksia ja inspiroivaa katutaidetta.

Viimeiset kuusi vuotta taidetarvikeliike Artloa luotsannut Hanna Laakko on aina ollut kiinnostunut käsillä tekemisestä ja luovista jutuista.

– Artlossa olen pystynyt yhdistämään aikaisemman kokemuksen yrittäjyydestä ja rakkauden luovaan tekemiseen, hän kertoo.

Ulkomaanvuosista ideoita ja osaamista yrittäjyyteen

Alunperin Laakko kouluttautui pukuompelijaksi ja jatkoi opiskelua vestonomiksi Jyväskylän ammattikorkeakoulussa. 

Vaihto-opinnot Portugalissa viitoittivat suuntaa kuvataidepuolelle. Koska hän ei osannut kieltä, hän vietti paljon aikaa piirustus- ja maalauskursseilla.
– Lissabonissa asuessa tulikin käytyä paljon pienissä taideliikkeissä hypistelemässä tarvikkeita. Niistä kokemuksista on ollut hyötyä nyt kun minulla on oma liike, hän sanoo.

Myöhemmin Laakko asui useita vuosia Meksikossa. Siellä hän työskenteli turismin parissa ja piti mm. kursseja, joilla opetti paperimassatekniikkaa sekä järjesti päiväretkiä käsityöläiskyliin.
– Työpajaosaamisen lisäksi Meksikosta tarttui mukaan värien käyttö. Aikaisemmin olin tyyliltäni pelkistetty skandinaavinen sisustaja, mutta nykyisin tykkään väreistä tosi paljon, ihan kaikessa, hän sanoo. 

Palattuaan Suomeen 2010 Laakko ryhtyi puolisonsa kanssa K-ruokakauppiaaksi Korpilahdelle. Kun kehystys ja taidetarvike Flyktman tuli myyntiin 2016, Laakko perheineen tarttui mahdollisuuteen ja osti liiketoiminnan. 
– Viisi vuotta ruokakauppiaana teki vähittäiskaupasta tuttua hommaa. Taidetarvikekauppa on periaatteessa ihan samanlaista – ostetaan tavaraa ja myydään ulos – mutta hävikkiä tulee vähemmän, hän nauraa.

Matalan kynnyksen liike

Erikoisliikkeenä Artlon asiakkaat ovat etupäässä kuvataideharrastajia vasta-alkajista ammattilaisiin. Silti Laakon tavoite on ollut tehdä liikkeestä helposti lähestyttävä, niin että kuka tahansa rohkenisi tulla ostoksille vaikkei vielä tuntisi olevansa omalla alueellaan. 

– Asiakkaan ei tarvitse tietää ennakkoon mitään. Sitä varten me olemme täällä neuvomassa ja auttamassa alkuun, hän rohkaisee.
– Emme myöskään tyrkytä kaikkea mahdollista, vaan meille on tärkeää, että asiakas pääsee alkuun hyvinkin pienellä budjetilla – vaikka yksi sivellin kerrallaan, hän lupaa.

Artlo näyteikkuna
Artlon näyteikkuna on äänestetty jo kaksi kertaa peräkkäin Ihana ikkuna -kisan voittajaksi.
 – Ikkunasomistuksessa minua viehättää mahdollisuus ottaa kantaa asioihin. Myös asiakkaat tykkäävät, että on jotain sanottavaa. Tänä vuonna meillä oli teemana rauha, mistä tulikin paljon kiitosta, Hanna Laakko kertoo.

Vuosien aikana sekä kivijalkaliikkeelle että verkkokauppaan on muodostunut oma kanta-asiakaskuntansa. 
– Monelle asiakkaalle asiointi kivijalkaliikkeessä ja henkilökohtainen palvelu on mieluista. Sitten meillä käy esimerkiksi kesäisin asiakkaita, jotka ovat aikaisemmin tilanneet verkkokaupasta ja haluavat kesälomareissulla tulla paikan päälle katsomaan, miltä liikkeessä näyttää, hän kertoo.

Lisää taidetta ydinkeskustaan

Laakon mukaan taidetarvikeliike sopii keskustaan todella hyvin. Artlo ja sen edeltäjä on sijainnut saman kadun varrella Kirkkopuiston reunalla 15 vuotta.
– Tykkään tosi paljon keskustan miljööstä. Ikkunasta avautuu vehreä Kirkkopuisto, lähellä on museoita, teatteri ja paljon muitakin erikoisliikkeitä, hän listaa. 

Hän iloitsee myös yliopistokampuksella sijaitsevan Villa Ranan uudesta elämästä. 
– Kaiken kaikkiaan keskustan osalta on tehty viime vuosina paljon hyviä uudistuksia.

Laakko toivoo, että taide näkyisi nykyistä enemmän Jyväskylän katukuvassa.
– Tänne yläkaupungille sopisi todella hyvin erilaiset, pienetkin katutaidejutut, jotka elävöittävät ja piristävät ohikulkijoita, hän pohtii. 

Keskustaan sopisi hyvin myös työmaataide. Esimerkiksi P-Paraatin rakennustyömaa-alueen aidat voisi valjastaa taidekäyttöön tai luoda näyttävämmät kulkuopasteet.

– Ylipäätään olisi mahtavaa suunnitella keskustaan erilaisia taidepolkuja ja arkkitehtuurikierroksia, joita kaupunkilaiset tai turistit voisivat kulkea itsenäisesti. Taidepolulla voisi ohjata kävelijöitä vaikka kiertoreitille silloin kun sellaiselle on tarvetta, hän ideoi.

yläkaupungin yö maalaustapahtuma
Maalaustapahtuma Yläkaupungin yön yhteydessä. Tekeillä oleva teos on esillä Artlon liikkeessä.


Laakko toivoo, että kaupunki tukisi tai koordinoisi aktiivisesti erilaisten taidetempausten järjestämistä. Monella pienyrittäjillä olisi varmasti halua olla mukana, mutta ei resursseja ottaa vetovastuuta.
– Useinkaan nämä tempaukset eivät vaadi kauheasti rahaa, mutta tarvitaan joku taho, joka kokoaa porukan ja organisoi tapahtuman, hän sanoo.

Tulevaisuudessa työpajoja & luovia projekteja?

Yrittäjänä ja alakoulu- ja eskari-ikäisten lasten äitinä Laakko elää – tai omien sanojensa mukaan rämpii – ruuhkavuosia. Tästä huolimatta Artlo on aktiivisesti mukana keskustan tapahtumissa, kuten Valon kaupungissa ja kivijalkaliikkeiden yhteisissä tapahtumissa esimerkiksi Elävät näyteikkunat -teatteritapahtumassa. 

Artlo siveltimet

– Olemme keskittyneet perinteisiin taidetarvikkeisiin. Meiltä löytyy kattava valikoima värejä ja välineitä, maalaus- ja piirustustarvikkeita, sekä maalauspohjia ja maalaustelineitä, Laakko kertoo.


Vuosittain järjestetään myös 10.7. kaikille avoin Suuri maalaustapahtuma, jolloin Kirkkopuistoon voi tulla maalaamaan omilla tai lainavälineillä, osallistumaan yhteiseen teokseen tai vain nauttimaan tunnelmasta. 

Yrityksen tulevaisuuden suhteen Laakko tähtää tasapainoon, missä perustyön lisäksi aikaa jäisi järjestää asiakkaille myös inspiroivia työpajoja tai muita luovia projekteja. 
– Työpajoissa asiakkailla on esimerkiksi mahdollisuus kokeilla ja testailla uutuustuotteita ja erilaisia tekniikoita, hän kertoo. 

– Ja sitten kun aika antaa myöten, tykkäisin itsekin mennä pitkästä aikaa maalauskurssille, hän nauraa.


Teksti: Annukka Ollitervo
Kuvat: Annukka Ollitervo  ja Hanna Laakko

Tutustu muihin artikkeleihin