Siirry suoraan sisältöön

Blogi: Varjoja ja valoa

Blogi: Varjoja ja valoa

joulukuva KirkkopuistostaKulunut vuosi on ollut monin tavoin erilainen ja haastava. Yritykset ovat joutuneet tarkastelemaan liiketoimintaansa ihan uudesta näkövinkkelistä ja samoin me olemme reivanneet kurssia Business Jyväskylässä koronan osoittamaan suuntaan aina maaliskuusta saakka.

Ensihätiin jaoimme valtion yksinyrittäjän 2000 euron tukia yli tuhannelle Jyväskylän kaupungin ja Laukaan yksinyrittäjille, minkä lisäksi Jyväskylän kaupungin poikkeustilasetelillä saatiin vipuvartta yritysten kehittämisponnistuksiin. Koko ajan olemme pyrkineet pitämään yrittäjät tietoisena kaikista mahdollisista tuki- ja avustusmuodoista niin verkkosivuillamme kuin henkilökohtaisella neuvonnalla. Yritysten neuvontapuhelin vilkkui meillä punaisena kevään tukirumbassa ja siellä keskusteltiin niin tuista kuin mahdollisuuksista liiketoiminnan uudelleenmuotoiluun ja taisivatpa meidän neuvojamme välillä vähän yrittäjän olkapäänäkin toimia.

Oman liiketoiminnan tarkastelu rohkeasti uudesta perspektiivistä on nyt entistäkin tärkeämpää.

Nyt on jo toivoa paremmasta, sillä rokote on meillä pian ja tilanne tulee kyllä normalisoitumaan, mutta entiseen normaaliin se tuskin koskaan enää palaa. Siksi oman liiketoiminnan tarkastelu rohkeasti uudesta perspektiivistä on nyt entistäkin tärkeämpää. Se edellyttää ainakin jossain muodossa siirtymistä verkkoon ja digiin. Jo hyvät verkkosivut ja niiden hyvä löydettävyys verkosta ovat askel oikeaan suuntaan. Yrityskehittämisen näkökulmasta eniten meiltä toivottu teema on edelleen myynti ja markkinointi. Näihin tarpeisiin tulemme vastaamaan järjestämällä kevään aikana tietoiskuja webinaareina ja yritysklinikoina ja toivottavasti myöhemmin kasvotustenkin.

Lahiverkkokauppa_iStock-1134475997_21.4.2020_pieni

Yksinyrittäjän tuen uusi hakukierros on valmisteilla.

Myös valtio on päättänyt jatkaa yrittäjien auttamista koronavaiheen yli. Valtionkonttori avaa kustannustuen toisen kierroksen vielä tämän vuoden puolella. Se on tarkoitettu yrityksille, joiden liikevaihto on pudonnut koronapandemian vuoksi, ja joilla on sen vuoksi vaikeuksia selvitä palkka- ja muista kuluista. Hallituksen linjauksen mukaan tuen tarve ja määrä arvioidaan epidemian ja sen torjumisen aiheuttaman liikevaihdon äkillisen menetyksen perusteella. Kustannustuen haku pyritään käynnistämään 21.12. ja lisätietoa asiasta on luvattu 18.12. Kannattaa seurata kustannustuen haun käynnistymistä Valtionkonttorin sivuilta ja hakea tukea ripeästi, jos sellaiselle on tarvetta. Myös yksinyrittäjän tuen uusi hakukierros on valmisteilla Työ- ja elinkeinoministeriössä.

Olemme saaneet kaupunkiin kasapäin hyviä uutisia, joista yksi parhaista on Eteläportin DB Santasalon uusi tehdashanke.

Tämäkään vuosi ei ole kuitenkaan ollut pelkkää koronaa ja rajoituksia. Olemme saaneet kaupunkiin kasapäin hyviä uutisia, joista yksi parhaista on Eteläportin DB Santasalon uusi tehdashanke, jonka myötä yhtiö keskittää globaaleja toimintojaan Jyväskylään. Sepos Oy:n investoriksi tulon myötä myös Hippos ottaa loikan kohti toteutusta, liikunta- ja hyvinvointikeskittymän rakentamisen käynnistyminen tukisi koko kaupungin elinvoimaa. Ylpeitä ja iloisia saamme olla myöskin siitä, että maailman parhaat paperikoneet ja siihen liittyvä hieno teknologia ja osaaminen Valmetilla Jyväskylässä kiinnostaa edelleen ympäri maailman ja yritys tuo työtä yli tuhannelle jyväskyläläiselle tai lähiseudulla asuvalle. Uusia kauppoja vaan tuntuu koronasta huolimatta syntyvän ja yhteistyötä biopohjaisten materiaalien kehittelyyn Äänekosken suunnalla.

Olen ylpeä jokaisesta yrittäjästä, joka on sinnitellyt vaikean vuoden läpi moninaisin konstein.

Mutta yhtä lailla olen ylpeä jokaisesta yrittäjästä, joka on sinnitellyt vaikean vuoden läpi moninaisin konstein. Sinnittelyä on tiedossa vielä jokunen tovi, mutta takakaarteessa mennään jo. Toivonkin jokaiselta vielä hieman jaksamista ja malttia, jotta saamme koronan selätettyä ja pääsemme kohti uutta normaalia. Vanhaan ei ole paluuta ja uusiutumista tarvitaan. Ja uusiutuminen tarvitsee happea, tilaa ja aikaa syntyäkseen. Toivottavasti joulun aika tuo kaivattua taukoa arjen aherrukseen ja tilaa uusille ajatuksille.

Energiaa ensi vuoteen ja rauhaisaa joulun aikaa teille kaikille.

joululyhty
Anne Sandelin, elinkeinojohtaja, Business Jyväskylä / Jyväskylän kaupunki
Twitter: @AnneSandelin
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/anne-sandelin-7b555064/

Tutustu muihin artikkeleihin