Siirry suoraan sisältöön

Business Jyväskylän yritysklinikalta maksutonta sparria rahoituksen hakemiseen

Business Jyväskylän yritysklinikalta maksutonta sparria rahoituksen hakemiseen

BSJKL_art.55Onko yrityksessäsi suunnitteilla merkittävä kehityshanke? Tiesitkö, että ELY-keskuksen tai Business Finlandin koordinoimien rahoitushakujen kautta hankkeelle on mahdollista saada jopa 50 % rahoitustuki? Varaa aika Business Jyväskylän maksuttomalle rahoitusklinikalle 26.4. niin kuulet lisää.

Business Jyväskylän suositut yritysklinikat jatkuvat 26.4.2022, jolloin järjestetään kevään toinen rahoitusklinikka. Maksuttomissa ja yrityskohtaisissa tunnin online-tapaamisissa alan asiantuntija Sari Puumala PK&Co:sta sparraa yrityksiä rahoitushakuun liittyvissä kysymyksissä.

>> Hae klinikalle

Tukea kehityshankkeille ja kansainvälistymiseen

ELY-keskusten ja Business Finlandin kautta haettava rahoitus on suunnattu erityisesti kansainvälisille markkinoille tähtäävien pk-yritysten liiketoiminnan kehittämiseen ja investointihankkeisiin.
– Rahoitusta haetaan yleensä hankkeille, joissa yritys luo jotain uutta ja lähtee positioitumaan markkinoilla uudella tavalla. Aina yritys ei ole kasvun osalta ihan vielä kypsä kansainvälisille markkinoille, mutta heidän kasvupolkunsa kuitenkin tähtää sinne. Tällöin rahoitusta haetaan usein bisnesskonseptien tai uusien innovaatioiden kehittämiseen, Sari Puumala kertoo.

Sari PuumalaHän korostaa, että myös paikallista vaikuttavuutta halutaan edelleen tukea.
– Kyseessä voi olla esimerkiksi alueellinen teollisuustoimija, jolla on merkittävät kasvumahdollisuudet ja paikallisesti huomattava työllistämisvaikutus.

Puumala muistuttaa, että rahoituksiin liittyy ehtoja, jotka tulee huomioida. Julkista rahoitusta ei esimerkiksi myönnetä myynnin tukemiseen ettei se vääristä alan kilpailutilannetta. Myös yrityksen oma rahoituspääoma tulee olla kunnossa.
– Yrityksen odotetaan kantavan omaa riskiä omista kehityshankkeistaan, mistä johtuen julkisen rahoituksen osuus on yleensä maksimissaan 50 %.

Kunkin rahoitusinstrumentin kriteerit vaihtelevat, mutta ylätasolla isossa roolissa ovat vihreä siirtymä ja digitalisaatio.
– Aika moni suomalainen yritys allekirjoittaa jo valmiiksi vihreän siirtymän tematiikan. Oleellista on, että hanke ei saa aiheuttaa merkittävää ympäristöhaittaa tai esimerkiksi perustua fossiilienergialla tapahtuvaan kasvuun, Puumala antaa esimerkin.

Klinikalla kiinni ELY-keskuksen ja Business Finlandin rahoituspolkuihin

Moni yrittäjä mieltää rahoitushakuihin liittyvät prosessit epäselviksi tai työläiksi.
– Erilaisia rahoitusvaihtoehtoja on useita, mutta isossa kuvassa puhumme rahoituksesta, jota jaetaan kahden tahon kautta ja ne ovat ELY-keskus ja Business Finland. Jos yrityksellä on aidosti hyvä idea ja hanke, niin sille kyllä löydetään sopivat rahoituskanavat, Puumala uskoo.

– Minun roolinani on selkeyttää tarjolla olevia vaihtoehtoja yrityksille esimerkiksi juuri yhdessä rahoitusklinikalla keskustellen.

Puumalan mukaan tunnin klinikalla ehditään yllättävän paljon.
– Ennen klinikkaa yritys täyttää ennakkobriiffin, jonka pohjalta vielä aluksi tarkennetaan heidän toimintaansa, tulevaisuuden tavoitteitaan ja visiota. Rahoitushakua varten yrityksellä pitää olla työn alla jotain uutta, tyypillisesti kehityshanke. Katsomme yhdessä tarjolla olevia rahoitusvaihtoehtoja ja niiden sopivuutta yrityksen tarpeisiin ja aikatauluun. Yhdessä lähdemme luomaan yritykselle perustaa pitkäjänteiseen rahoituskarttaan ja -polkuun, Puumala kuvaa.

Aito Support sai klinikalta suuntaa omalle rahoituspolulleen

 Aito Support

Aito Supportin toimitusjohtaja Anssi Kuoppala ja asiakaspalvelun vetäjä Maiju Liimatainen.

Yksi kevään ensimmäiselle rahoitusklinikalle osallistuneista yrityksistä oli jyväskyläläinen Samsungin jälkimarkkina- ja kiertotalousratkaisuihin erikoistunut Aito Support.

Toimitusjohtaja Anssi Kuoppala kertoo saaneensa tunnin klinikasta kirkastusta yrityksen suunnitellulle rahoituspolulle.
– Meillä on työn alla merkittävä, vihreää siirtymää tukeva kansainvälisen liiketoiminnan kehityshanke. Klinikalla saimme hahmoteltua hyvin, mitä vaihtoehtoja erityisesti ELY-keskus ja Business Finland tarjoavat tällä hetkellä, ja miten meidän kannattaisi edetä omalla polullamme, hän kertoo.

Rahoitushakemusten suhteen Kuoppala ei ole ihan ensi kertaa asialla. Kokemus tuo sujuvuutta ja varmuutta hakuprosessiin, jolloin summaltaan kuusinumeroisen hakemuksen laatiminen syntyy häneltä noin päivän työllä.

Kuoppala epäilee, että moni yritys ei tunnista julkisen rahoituksen mahdollisuuksia tai kuvittelee, että kysymys on lainan ottamisesta.
– Toki lainaakin on tarjolla, mutta ennen kaikkea tässä on kyse tukimuotoisesta rahoituksesta, joka on parhaimmillaan puolet hankkeen investoinnista – toki edellyttäen, että hakemus menee läpi.
– Jos yrityksessä suunnitellaan joka tapauksessa jonkinlaisia kehityshankkeita, niin kannattaa ehdottomasti selvittää täyttävätkö ne julkisen rahoituksen hakukriteerit, hän kannustaa.

Rahoitukseen liittyvää raportointivelvoitetta Kuoppala pitää hyvänä kannustimena.
– Tuohan se tekemiseen tiettyä jämäkkyyttä, kun hankkeelle on määriteltävä selkeä alku ja loppu ja sillä tulisi saavuttaa myös tuloksia. Rahoituksen ja raportoinnin voi siis nähdä myös yhtenä yrityksen kehittämisen työkaluna, hän sanoo.


Seuraava rahoitusklinikka järjestetään 26.4.2022. Lue lisää ja hae mukaan!

>> Hae klinikalle

>> Lue Woolmanin kokemuksia rahoituksen hakemisesta.

Tutustu muihin artikkeleihin