Siirry suoraan sisältöön

Cutlon-innovaatiolla maailmalle

Cutlon-innovaatiolla maailmalle

Toni_Nieminen_CutlonYrittäjä Toni Nieminen ei pysty peittämään innostustaan, kun puheeksi nousee oman Cutlon-viiltosuojaneuloksen huikean hieno näkyvyys NHL-tähti TJ Oshien Warroad-brändin mainoksissa. Niemisen suunnitelmissa viillonkestävä Cutlon tullaan tuntemaan suojavaateteollisuudessa Gore-Texin kaltaisena käsitteenä kansainvälisesti.

Jyväskyläläinen Slashter Oy:n toimitusjohtaja Toni Nieminen on sopinut Cutlon-viiltosuojaneuloksen käyttämisestä muun muassa TJ Oshien ja Brock Nelsonin luotsaaman Warroad-brändin vaatemateriaalina.

Veitsenteräviä luistimen viiltoja kestävää neulosta on testattu tämän vuoden aikana jääkiekkoilijoiden käytössä ja Cutlonista valmistettu ensimmäinen 7500 kappaleen erä NHL-liigan huippupelaajien alusasuja.

Vaikka Cutlon onkin nyt rankattu NHL:ssä suojavarusteistaan tarkkojen pelaajien suosikkimateriaaliksi, ei maailmanvalloitus jää pelkästään kiekkokaukaloihin, mikäli se on innovaation kehittäjästä kiinni.

– Tavoitteeni on, että Cutlon tunnetaan paitsi urheiluasuissa myös teollisuus- ja turvallisuusalojen suojavaatteissa Gore-Texin kaltaisena käsitteenä kansainvälisesti, Nieminen linjaa.

Sinnikkyys ajaa yrittäjää eteenpäin

Cutlonin tulevaan menestystarinaan on helppo uskoa, kun katsoo taaksepäin Toni Niemisen periksiantamatonta tienraivausta.

Nähtyään JYPissäkin pelanneen Eerikki Koivun vakavan kiekko-onnettomuuden vuonna 2011 jääkiekkoa itsekin harrastava Nieminen etsi turhaan kaupoista valmiita suojavälineitä. Ohuita, joustavia ja mukavia viillonkestäviä rannesuojia ei tuntunut löytyvän, joten Nieminen käynnisti sopivan materiaalin etsinnän maailmalta. Tuloksetta. Toivotunlaista neulosta ei löytynyt mistään, joten sellainen oli kehitettävä itse.

– Sinnikkyys kuuluu luonteeseeni. Jos haluan tehdä jotain tietyllä tavalla, keksin aina toteutuskeinot enkä luovuta kesken, Nieminen sanoo.

Niinpä vuonna 2014 Nieminen tapasi Orneule Oy:n Jyrki Uotilan ja Timo Uotilan uudenlainen viiltosuojaneulos mielessään. Ensimmäinen palaveri löi vuodesta 1978 toimineen Orneuleen keulahahmot ällikällä.

– Kun esitin ideani ohuesta ja joustavasta neuloksesta, joka kestäisi veitsenteräviä viiltoja, Jyrki ja Timo huudahtivat, että pyydän mahdottomia, Nieminen nauraa. – Ei se idea heti vakuuttanut, mutta sain kiinnostuksen heräämään.

Kiinnostus kasvoi lankojen ja neuloskuvioiden yhdistelemiseen ja prototyyppien kehittämiseen. Kun vuonna 2015 Orneuleen pyöröneulekoneesta syntyi kahdeksas prototyyppi, Nieminen kutsuttiin paikalle jännittynein ja odottavin mielin.

– Kun sain neulospalan käteeni, tuhannen kilon paino tippui harteilta. Se oli siinä: täydellinen, ohut, joustava ja laadukas viiltosuojaneulos!

Cutlon on neulos, jota saa vain Suomesta

Viillonkestävyystesteissä huipputulokset saanutta EN388-standardoitua Cutlon-neulosta käytetään urheiluasusteiden lisäksi teollisuuden ja turvallisuusalan suojavaatteissa estämään viilloista johtuvia onnettomuuksia.

– Suomessa tapahtuu vuosittain 17000 viilto-onnettomuutta työtehtävissä, joten potentiaalia Cutlonin kaltaiselle suojaneulokselle on. Tapaturmien ja sairauslomien ehkäisy on hyvä tavoite, Nieminen sanoo.

Cutlon-neulos sekä kaikki tuotteisiin kuuluvat muut materiaalit valmistetaan Orivedellä Orneuleella ja tuotteet ommellaan Suomessa muutamassa eri ompelimossa. Kotimaisen laadun säilyttäminen ja kokonaisriskien välttäminen ovat Niemiselle jatkossakin tärkeitä.

– Haluan ehdottomasti säilyttää tuotannon Suomessa ja työllistää suomalaisia. Samaa toivoisin myös muulta kotimaiselta tekstiiliteollisuudelta, Nieminen toteaa.

Yksinyrittäjä ei pärjää yksin

Suomalaisen tekstiili-innovaation vieminen maailmalle koronaviruspandemian aikana on onnistunut Niemiseltä etäyhteyksin hoidettavilla neuvotteluilla. Apua ja sparrausta yrityksen kehittämiseen ja kansainvälistymiseen Nieminen on saanut Jyväskylän Yritystehtaan yritysvalmentajilta, erityisesti Marko Sorrilta.

Cutlon yrittäjä Yritystehtaan Sorrin kanssa
Kuvassa: Toni Nieminen ja Marko Sorri Jyväskylän Yritystehtaalta

Yritysvalmennusta Nieminen suosittelee muillekin yrittäjille.

– Yksin en olisi pystynyt tähän. Rajallinen kielitaitonikin on jo hidaste kansainvälistymiselle, Nieminen toteaa ja kertoo yritysvalmentajan olleen apuna yritysneuvotteluissa ja alan messuilla.

– Yrittäjän kannattaa ylipäänsä puhua toiveitaan ääneen ja verkostoitua, sillä koskaan ei tiedä, mistä keskustelusta avautuu uusia mahdollisuuksia.

Eteenpäin pyrkivän kasvuyrittäjän tahti on kova ja nälkähän tunnetusti kasvaa syödessä, mutta onneksi on ystäviä, jotka muistuttavat Niemistä jo saavutetuista etapeista ja pakottavat huomaamaan niiden merkityksen.

– Onhan se nyt uskomattoman hienoa nähdä NHL:n huippupelaaja TJ Oshien päällä itse ideoimaani Cutlon-neulosta! Nieminen hehkuttaa, ja pakko se on tunnustaa, hyvältähän se näyttää.

Tutustu Yritystehtaan palveluihin

Tutustu muihin artikkeleihin