Siirry suoraan sisältöön

EK Kuntaranking 2023: Jyväskylän sijoitus 10 parhaan joukossa

EK Kuntaranking 2023: Jyväskylän sijoitus 10 parhaan joukossa

Kuntarankin etukuvaJyväskylän seutukunta pysyy edelleen Suomen yritysystävällisimpien alueiden joukossa, ilmenee EK:n julkaisemasta Kuntaranking-tutkimuksesta. Jyväskylän seutu sijoittui 25 seudun vertailussa 10 parhaan joukkoon ja oli suurten kaupunkien joukossa sijalla yhdeksän. Seudun yritykset arvioivat kaupungin elinkeinopolitiikkaa ja yritysilmapiiriä maan keskitasoa myönteisemmin.

Kahden vuoden välein toteutettava Kuntaranking mittaa Suomen eri alueiden vetovoimaisuutta yritystoiminnan kannalta ja valottaa, kuinka hyvän toimintaympäristön alueet tarjoavat paikallisille yrityksille sekä nostaa esille alueen vahvuuksia ja kehityskohteita. Kuntarankingin vertailussa oli yhteensä 25 seutua. Jyväskylän seutukunnan tulokset kattoivat tilastotiedot ja yrityskyselyn vastaukset seuraavista kunnista: Hankasalmi, Jyväskylä, Laukaa, Muurame, Petäjävesi, Toivakka ja Uurainen.

Yleisesti ottaen kunnat saivat omilta yrityksiltään mittaushistorian korkeimmat arvosanat. Kuntien harjoittama elinkeinopolitiikka ja paikallinen yritysilmapiiri saavat yrityksiltä selvästi useammin kiitosta kuin moitteita. Kritiikkiä esiintyy kuitenkin laajasti ja keskimäärin yritysten antama kokonaisarvosana oli korkeintaan kohtuullinen.

Alueen sijoitukseen vaikuttivat yritysten arvioissa erityisesti seuraavat tekijät: kuntapäätöksenteon yrityslähtöisyys (esim. kuntapolitiikan päätöksenteko, luvituksen ja kaavoituksen sujuvuus, yritysvaikutusten huomiointi päätöksissä), oman alueen julkiset yrityspalvelut (neuvonta, rahoitus, toimitilat) sekä osallistumismahdollisuus palveluiden tuottamiseen (kilpailu kuntayhtiöiden kanssa, julkiset hankinnat).

Jyväskylässä kunnan elinkeinopolitiikka ja yritysilmapiiri hyvää

Jyväskylän seutukunta on edelleen kymmenen parhaan seudun joukossa, mutta sijoitus laski muutaman pykälän vuoden 2021 tutkimukseen verrattuna. Alueen yritykset arvioivat kotikuntansa harjoittamaa elinkeinopolitiikkaa ja paikallista yritysilmapiiriä keskimääräistä myönteisemmin. Kokonaistulosta selittää osaltaan se, että muilla alueilla yritysten näkemykset ovat kehittyneet parempaan suuntaan ja muun muassa Tampere, Lahti ja Porvoo uutena seutukuntana ovat nousseet Jyväskylän ohi tutkimustuloksissa.

- Vaikka tulokset hieman laskivat, olemme tyytyväisiä siihen, että Jyväskylän seudun tuloksissa yritysten arviot elinkeinopolitiikasta ja yritysilmapiiristä ovat edelleen yhä keskitasoa myönteisemmät, sanoo Jyväskylän kaupungin elinkeinojohtaja Anne Sandelin.

Sen sijaan mielipiteet olivat hieman edelliskertaa kriittisempiä kysyttäessä maantieteellisen sijainnin sopivuudesta yritystoimintaan.

- Tuloksista ilmenee, että yrittäjät arvioivat Jyväskylän seudun sijainnin yritystoiminnalle keskiverroksi. Meidän onkin jatkettava vahvaa edunvalvontaa, jotta Jyväskylän saavutettavuus paranee ja kaupungille keskeiset tie- ja raideliikenteen hankkeet etenevät lentoliikenteen jatkoa unohtamatta, kaupunginjohtaja Timo Koivisto tiivistää. 

Kuntaranking-kyselyyn vastasi tammikuussa 2023 yhteensä 2 193 yritysjohtajaa eri puolilta Suomea. Vastaajat edustavat suomalaisia työnantajayrityksiä, joita maassamme on alle 85 000. Tutkimuksessa käytettiin vuoden 2023 aluejakoa.

EK:n aineistot: EK:n Kuntaranking 2023: Seinäjoen, Rauman ja Salon alueet jälleen mitalisijoilla, Tampere lähestyy kärkikolmikkoa - Elinkeinoelämän keskusliitto

Tutustu muihin artikkeleihin