Siirry suoraan sisältöön

Entistä elinvoimaisempi Jyväskylä

Entistä elinvoimaisempi Jyväskylä

Anne SandelinAsiat kehittyvät nyt hyvään suuntaan Jyväskylässä. Hyvinvointialueille toimintojen poistuminen nostaa kaupungin elinvoimapalvelut valokeilaan keskeisenä toimintona, kirjoittaa elinkeinojohtaja, vs. elinkeino- ja työllisyyspalveluiden toimialajohtaja Anne Sandelin.

Vuosi 2023 alkoi historiallisissa merkeissä, kun noin puolet kaupungin aikaisemmista tehtävistä ja huomattava osa työntekijöistä siirtyi uudelle Keski-Suomen hyvinvointialueelle. Meidän kannaltamme muutos on merkittävä, sillä nyt elinvoiman vahvistaminen ja yritysten toimintaympäristön kehittäminen nousee tekemisen keskiöön. Uusi elinkeino- ja työllisyyspalvelujen toimiala on perustettu.

Kaupunkina haluamme olla auttamassa yrityksiä ja tukemassa kasvua mahdollisimman laaja-alaisesti. Olemme valmistautuneet muutokseen esimerkiksi niin, että kaupungin työnantajapalvelut ja yritysneuvontapalvelut löytyvät nyt samasta osoitteesta samojen yhteyshenkilöiden takaa. International Jyväskylä palvelee vieraskielisiä asiakkaita työllistymisen ja kotoutumisen edistämisessä, uutena kohderyhmänä erityisesti kansainväliset opiskelijat ja heidän juurruttamisensa seudulle. Uusi organisaatio on jo aloittanut toimintansa ja hioutuu vielä kuluvan vuoden aikana.

Samalla valmistaudumme kiihdyttäen vuoden 2025 muutokseen, missä TE-palvelut ja työnhakija-asiakkaat siirtyvät kuntien ja kaupunkien vastuulle. Jyväskylällä on tähän hyvät lähtökohdat, sillä olemme olleet jo kohta kaksi vuotta mukana työllisyyden kuntakokeilussa, jossa pilotoidaan tulevaa toimintamallia. 

Jalkaudumme yrityksiin monelta suunnalta

Kävimme kaupunginjohtaja Timo Koiviston kanssa viime vuonna vierailulla kaikkiaan noin parissakymmenessä jyväskyläläisessä yrityksessä, Korpilahdelta Tikkakoskelle saakka. Kohtaamiset ja keskustelut ovat olleet mielestäni todella antoisia, siinä pääsee hyvin yritysten pulssille. Tänä vuonna työ jatkuu. Kevään aikana vierailemme pienissä ja suurissa yrityksissä sekä erityisesti Kankaalla sijaitsevissa yrityksissä. 

Järkisärki vierailu
Viime vuonna tutustuimme mm. Järki Särkeen yrittäjien eli Marja Kompan ja Ari Seppälän johdolla.


Keski-Suomi selvisi kohtuullisen hyvin korona-ajasta, ja kotimaan matkailu Keski-Suomessa nosti kotimaan matkailijoiden määrän paikoin jopa yli koronaa edeltävän ajan. Visit Jyväskylä Regionin matkailun kehittämistyössä on mukana enemmän matkailuyrityksiä kuin koskaan aikaisemmin. Tänä vuonna edistetään mm. ”Hiekkateiden hurmaa pyöräillen tuhansien järvien maakunnassa” hankerahoituksen turvin.

Jyväskylä vetää ihmisiä ja yrityksiä

Yleisesti ottaen voimme olla tyytyväisiä Jyväskylän kasvulukemiin – väestö kasvoi 1470 henkilöllä. Yritysten osalta 9000 toimipaikan raja ylittyi viime vuonna. Samalla on tietysti kasvanut myös työpaikkojen määrä. Useampi uuden Eteläportin teollisuusalueen yritys on tiedottanut uusista investoinneista tai laajennuksista. Alueen vahvasta osaamisesta kertoo myös VTT:n tuore uutinen kansainvälisesti ainutlaatuisen kuitutuotteiden pilotointiympäristön rakentamisesta Jyväskylään. 

Panostamme tänä vuonna erityisesti yritystonttimarkkinointiin ja yritysten sijoittumispalveluihin. Vaikka sumeat tulevaisuuden näkymät ja rakentamisen suhdanne haastavat, tavoitteemme on kaksinkertaistaa Jyväskylän yritystonttien myynti lähivuosina. Tämä vaatii meiltä kaupungilta panoksia sekä prosessien kehittämiseen että yritystonttituotantoon ja -markkinointiin. Yritysten kasvua tukee myös verkostomainen innovaatioekosysteemityö, johon toivotamme lämpimästi tervetulleiksi kaikki aiheesta kiinnostuneet.

Jyväskylän peruspalvelurakenteet, kuten koulut ja päiväkodit moderneine työpaikkaympäristöineen ovat hyvässä kunnossa, erilaisia harrastamisen mahdollisuuksia on paljon. Väestönkasvu onkin ennätyslukemissa sitten vuoden 2015. Muuttoliike Jyväskylään päin kertoo, että muutkin ovat huomanneet meidän erinomaiset asumisen ja hyvän elämisen mahdollisuudet. Panostamalla osaamiseen ja yritysten kasvu- ja työllistämismahdollisuuksiin pidämme nämä palvelurakenteet kunnossa tulevaisuudessakin. 

 

Lue lisää ekosysteemityöstä      

Lue miten ekosysteemityö vauhdittaa TKI-toimintaa

Tutustu muihin artikkeleihin