Siirry suoraan sisältöön

Eteläportille ainutlaatuinen virtuaalialusta

Eteläportille ainutlaatuinen virtuaalialusta

Eteläportti havainne virtuaalimalli

Business Jyväskylä toteuttaa Eteläportista virtuaalimallin, joka tarjoaa uusia suunnittelumahdollisuuksia alueelle sijoittuville teollisuusyrityksille ja heidän verkostoilleen. Rakentamista helpottavan alustan lisäksi yrityksille on tarjolla myös muita liiketoimintaa tehostavia digitaalisia palveluja.

Eteläportin kattava, erityisesti asiakasyritysten käyttöön suunniteltu virtuaalialusta on Suomessa ainutlaatuinen hanke.

Rakentamiseen liittyvien palvelujen lisäksi virtuaalialusta tarjoaa jatkossa monipuolisesti esimerkiksi digitaalisia turvallisuuteen ja laitteistojen ylläpitoon liittyviä palveluja, kertoo tuotantopäällikkö Mikko Myyry palvelua tarjoavasta Process Geniuksesta.

Budjetoinnin ja suunnittelun työkalu

Keilausaineistoon perustuva, maastollisesti tarkka virtuaalimalli auttaa erityisesti kiinteistöjen rakentamisen budjetoinnissa ja suunnittelussa.

Palvelun avulla voidaan arvioida suuntaa-antavasti maansiirtotöistä ja kunnallistekniikasta syntyviä kustannuksia, Myyry sanoo.
Samalla virtuaalimalli auttaa käyttäjää hahmottamaan, miten alueen palvelut rakentuvat. Uudet rakennukset päivitetään alustaan sitä mukaa kun suunnitelmat varmistuvat. Virtuaalimallia voidaan myös täydentää erilaisin teemoin, kuten infra- tai melukartoilla. Virtuaalialusta lisäpalveluineen mahdollistaa tiedon jakamisen ja keskittämisen esimerkiksi yhteistyöverkostolle.

Eteläportin virtuaalimallin suunnittelutyö on jo käynnissä. Palvelu on tarkoitus saada käyttöön kesäkuun loppuun mennessä.

Luonnoksia lisätään sitä mukaan kuin uusia toimijoita tulee mukaan. Perusnäkymän lisäksi valmistuu portaaliosa, joka toimii informaation jakokanavana, Myyry kertoo.

Helppokäyttöinen, selainpohjainen, tietoturvallinen

Virtuaalimallin käyttöönottokynnys on tehty mahdollisimman matalaksi: se toimii selaimessa eikä vaadi erityisosaamista.

Perusperiaate on yksinkertaisimmillaan sama kuin Ikean keittiöeditorissa: annetaan rakennuksen mitat, nostetaan seinät pystyyn ja lisätään katto. Tämän jälkeen kuva voidaan tallentaa ja jakaa tai sitä voidaan katsoa yhdessä netin yli, Myyry kertoo.
Mikäli yrityksellä on jo arkkitehdin tekemä suunnitelma, se pystytään tuomaan virtuaalimalliin ja skaalaamaan oikeisiin mittasuhteisiin.

Virtuaalimalli perustuu erilaisiin käyttäjäkohtaisesti määriteltyihin näkymiin ja kerroksiin, layereihin, joihin jaetaan käyttöoikeudet tarpeen mukaan. Tietoturva on vahvasti keskiössä.

Esimerkiksi Business Jyväskylän tilaamat näkymät ovat kaikille julkisia. Käyttäjien omat suunnitelmat, jotka voidaan rakentaa perusnäkymän päälle, ovat puolestaan vain heidän itsensä käytössään, Myyry sanoo.

Digitaalinen kaksonen ennakoi ongelmia ja tehostaa liiketoimintaa

Eteläportin ulkoalueisiin keskittyvän virtuaalimallin päälle on mahdollista tuoda älykkäitä digitaalisia elementtejä, kuten rakennusten BIM-teknologiaa hyödyntäviä malleja sekä tuotantoprosesseja. Virtuaalialusta lisäelementteineen muodostaa alueen digitaalisen kaksosen.

Digitaalisella kaksosella eli digital twin -palvelulla tarkoitetaan reaalimaailmasta luotua digitaalista ympäristöä vaikkapa tuotantolaitoksissa – samantyyppistä kuin mitä on totuttu näkemään 3D-peleissä ja -videoissa, kertoo Process Geniuksen toimitusjohtaja Jani Akkila.

Hänen mukaansa älytehdasajattelu ja -palvelut ovat jo operatiivista arkipäivää teollisuusyrityksissä.

Digitaalisen kaksosen avulla voidaan esimerkiksi seurata ja ohjata turvallisuutta, laatua ja rakentaa reaaliaikaisesti tilannekuvaa siitä missä tuotannossa mennään. Palveluja kehitetään aina asiakkaan tarpeen mukaisesti, Akkila korostaa.

Projektipäällikkö Heikki Kinnunen Business Jyväskylästä kertoo, että Eteläportista on tavoitteena rakentaa vastaavantyyppinen digitaalinen kokonaisuus asiakasyritysten käyttöön.

Virtuaalialusta antaa hyvän pohjan yritysten ja toimijoiden omille suunnitelmille ja digital twin -elementeille, hän kiteyttää.

Lisätietoja aiheesta:

Heikki Kinnunen
Projektipäällikkö, Eteläportti
Jyväskylän kaupunki
Puh. 050 4342 450
heikki.kinnunen@jyvaskyla.fi

Mikko Myyry
tuotantopäällikkö, Process Genius, p.  0400 362017 
mikko.myyry@processgenius.fi

Jani Akkila
toimitusjohtaja, Process Genius, p. 0400 362024
jani.akkila@processgenius.fi

Katso tietoja Eteläportista:

https://etelaportti.fi/

Tutustu muihin artikkeleihin