Siirry suoraan sisältöön

Jyväskylän Kankaanaukion yleisen taidekilpailun parhaat ehdotukset etenevät yleisöäänestykseen

Jyväskylän Kankaanaukion yleisen taidekilpailun parhaat ehdotukset etenevät yleisöäänestykseen

kankaanaukio_luovalta_kampukselta_paivaKankaan Palvelu Oy käynnisti toukokuussa 2022 yleisen, 1-vaiheisen taidekilpailun Kankaanaukiolle sijoitettavasta teoksesta. Taidekilpailuun tuli määräaikaan mennessä yhteensä 22 ehdotusta.

Prosenttikulttuurivaroin toteutettavan taideteoksen kokonaisbudjetti on 170 000 € ja taiteen hankinnasta vastaa Kankaan Palvelu Oy. Kilpailussa noudatetaan Suomen Taiteilijaseuran kilpailusääntöjä. Kilpailu on luonteeltaan yleinen ideakilpailu, jossa palkintolautakunta valitsee yhden teoksen toteutussuunnitteluun.

Kilpailussa palkitaan yleisön suosikki

Kilpailu on parhaillaan käynnissä ja nyt ollaan siirtymässä eteenpäin asukkaiden kannalta ehkä jännittävimpään vaiheeseen, eli yleisöäänestykseen ja kilpailuehdotusten palkitsemiseen. Kankaanaukion taidekilpailun A-sarjan ehdotukset ovat esillä Kankaan Palvelu Oy:n verkkosivuilla 21.10. – 3.11.2022 välisenä aikana, jolloin kaupunkilaisilla ja alueen asukkailla on mahdollisuus antaa äänensä omalle suosikilleen. Kilpailussa palkintaan kolmen palkintosijan lisäksi yleisön äänestyksen voittanut ehdotus.

Kilpailuehdotuksista A-sarjaan ylsi 4 ehdokasta, jotka ovat: Arkkipelago, Haikara, Kielletty alue sekä Toivekivet. Ehdotukset ovat keskenään hyvin erilaisia.

- Ilahduttavaa oli kilpailuehdotusten erilaisuus ja toisistaan poikkeavat tavat, joilla kilpailun tehtävänantoa oli lähestytty. Saimme puhuttelevia, toisistaan poikkeavia ehdotuksia, joista palkintosarjassa on nähtävissä nyt parhaimmisto, Kankaan projektipäällikkö Kaisa Hirvaskoski-Leinonen kommentoi.

Kilpailun palkinnot jaetaan seuraavasti: 1. palkinto 6 000 €, 2. palkinto 4 000 €, 3. palkinto 2 000 €. Näiden lisäksi jaetaan yksi yleisön suosikki 1 000 €.

Taide toteutuu osana Kankaanaukiota

Kankaan taiteelle on tärkeää yhteisöllisyys, nokkeluus, toiminnallisuus ja yllättävyys. Taiteen avulla pystytään toteuttamaan jotakin sellaista, mitä tavanomaisella aluerakentamisella ei saavuteta. Taide luo maamerkkejä Kankaan alueelle ja se vahvistaa Kankaan vetovoimaa, identiteettiä ja omaleimaisuutta.

Kilpailun tavoitteena on hankkia yksi pysyväisluonteinen taideteos tai taideteosten kokonaisuus Kankaanaukiolle. Taiteen toivotaan ilmentävän Kankaan identiteettiä sekä toimivan yhteisöllisyyttä vahvistavana elementtinä alueen asukkaiden ja alueella työskentelevien sekä vierailevien keskuudessa.

Kankaanaukiolle toteutettavan taiteen tulisi muodostaa aukiolle vahva, kaupunkikuvallinen profiili sekä tehdä aukiosta omaleimainen ja tunnistettava. Taiteen tavoitteena on myös palvella siellä tapahtuvaa oleskelua ja kohtaamista.

Taidekilpailun tavoitteena on löytää uusia näkökulmia kaupunkitilaan ja sen käyttöön. Lisäksi toteutettavan taiteen tulee olla näkyvissä kaikkina vuoden- ja vuorokaudenaikoina. Tavoitteena on löytää visuaalisesti näyttävä ja kestävä ehdotus, joka integroituu osaksi aukion pintamateriaaleja, rakenteita ja toiminnallisuutta.

Kankaanaukio sijaitsee Kankaan sydämessä ja aukiosta rakentuu tulevaisuudessa merkittävin tapahtumatoiminnan mahdollistava aukio. Kooltaan noin 1000 m2:n kokoinen kilpailualue sijaitsee aukion keskellä rajautuen hulevesirakenteiden sisään. Teoksen toteuttaminen yhteensovitetaan Kankaanaukion ja sitä ympäröivien rakennusten rakentamisen aikatauluun. Taideteoksen toteutus pääsee alkamaan aikaisintaan vuonna 2024. Taideteoksen tulisi olla valmis arviolta vuosien 2024–2026 välillä.

Toteutettavan teoksen tilaamisesta päättää Kankaan Palvelu Oy, jolla on oikeus tilata yksi tai useampi teos minkä tahansa kilpailussa palkitun luonnoksen pohjalta. Kilpailu pyritään ratkaisemaan 2.12.2022 mennessä. Kilpailussa palkitut luonnokset asetetaan esille verkkonäyttelynä osoitteeseen: https://www.kangasverkko.fi/fi/asukkaalle/taide-kankaalla/kankaanaukion_taidekilpailu2022 kilpailun ratkettua. 

Lisätiedot ja kuvapyynnöt:
Kirsi Pitkänen, Kankaan alueen taidekoordinaattori, 050 338 7705, kirsi@kankaanpalvelu.fi

Tutustu muihin artikkeleihin