Siirry suoraan sisältöön

Jyväskylän Kankaanaukion yleisen taidekilpailun voitti Haikara

Haikaraa esittävä taideteos
Haikaraa esittävä taideteos

haikaraKankaan Palvelu Oy:n järjestämä taidekilpailu Kankaanaukiolle sijoittuvasta taideteoksesta on nyt päättynyt. Kilpailun voitti ehdotus Haikara, jonka ovat suunnitelleet Teija ja Pekka Isorättyä.

Haikara voitti ylivoimaisesti myös yleisöäänestyksen, jolloin kilpailun voiton palkintosumma nousee 7 000 euroon, varsinaisen palkintosumman ollessa 6 000 euroa ja yleisöäänestyksen voittajapalkinnon ollessa 1 000 euroa. Yleisöäänestyksessä Haikara sai 70 ääntä. Ääniä annettiin kaiken kaikkiaan 150 kpl. Kankaan Palvelu Oy teki juryn esityksen mukaisesti päätöksen Haikara-ehdotuksen valinnasta toteutussuunnitteluun.

Ars Fennica-palkintoehdokkaanakin vuonna 2017 olleet ja Torniosta kotoisin olevat Isorättyät ovat tunnettuja kineettisistä veistoksistaan sekä kokeellisista mekaniikkaa ja elektroniikkaa yhdistävistä teoksistaan, kuten käsin rakennetuista, rollaattorilla kulkevista roboteistaan. Sittemmin he ovat toteuttaneet lukuisia julkisia taideteoksia ympäri Suomea, joissa on usein kuvattu jokin eläinhahmo.

Palkintolautakunta piti Haikara-ehdotusta korkeatasoisena. Teos leikittelee mittakaavalla ja se ottaa Kankaanaukion hyvin haltuun saaden hulevesiviivästysaltaat näyttäytymään viehättävänä kosteikkona, jossa Haikaran hahmo keskeisenä elementtinä. Teoksen mittakaava on sopusuhtainen ympäröivän rakentamisen kanssa. Ehdotus on laadittu ammattimaisesti ja siinä on lähdetty rohkeasti etsimään ratkaisua annettujen reunaehtojen osalta, kuinka teos voisi olla toteutettavissa maanpinnan yläpuolelle, joka oli kilpailuohjeissa lähtökohtaisesti kielletty Kankaanaukion maanalaisten rakenteiden vuoksi. Perustusten sisällyttäminen osaksi hulevesiviivästysaltaiden rakenteita on oivaltava ja toteutettavissa oleva ratkaisu.

Teoksen materiaalin käyttö ja toteutustapa on näyttävä ja suurimittakaavaisen veistoksen rakennetta on kevennetty toteutustavalla, joka päästää päivänvalon läpi. Teoksen korkeudessa on hyvin huomioitu, että ajoneuvot ja aurauskalusto sopivat kulkemaan teoksen alta vahingoittamatta sitä. Teos toimii maamerkkinä Kankaanaukiolle ja se tukee Kankaanaukiolla järjestettävää tapahtumatoimintaa. Teos on nähtävissä kaikkina vuorokauden- ja vuodenaikoina teokseen suunnitellun valaistuksen avulla.

Palkittavien ehdotusten takana nimekkäitä taiteilijoita

Palkintolautakunta päätti jakaa yksimielisesti toisen palkinnon, eli 4 000 euroa ehdotukselle Arkkipelago, jonka suunnittelija on Tuula Närhinen. Palkintolautakunta piti maatiilen käyttöä materiaalina visuaalisesti kauniina ja Kankaan profiiliin sopivana, jolloin teos kommunikoi hyvin ympäröivän rakentamisen kanssa. Teosehdotusta pidettiin mittakaavallisesti riittävän suurena suhteessa Kankaanaukioon. Teoksessa ilahduttavaa oli myös sen ulottuminen Rullakujalle, jolloin ehdotus kattaa aukion ja Rullakujan muodostaman tilasarjan. Närhinen käsittelee teoksissaan usein luontoa ja luonnonilmiöitä, ja hän on ansioitunut myös julkisen taiteen tekijänä. Närhinen suunnittelee parhaillaan julkista taideteosta Hämeenlinnan Ahveniston sairaalaan.

arkkipelago

Kolmas palkinto eli 2 000 euroa päätettiin jakaa ehdotukselle Kielletty alue, jonka suunnittelija on Nestori Syrjälä. Teosehdotusta pidettiin rohkeana, kokeellisena ja luonteeltaan anarkistisena. Teosehdotuksessa oli hieno ajatus tuoda hyvin määriteltyyn, rakennettuun ympäristöön villiä luontoa ja sattumanvaraisuutta. Teoksessa nähtiin viitteitä myös Tourujoen luonnonsuojelualueeseen. Itse aitarakenne nähtiin veistoksellisena ja mielenkiintoisena elementtinä. Syrjälä työskentelee mm. ekologisiin kriiseihin sekä vaihtoehtoisiin tulevaisuuksiin liittyvien teemojen parissa ja käyttää eri medioita installaatioista videoon. Hän on toteuttanut lukuisia julkisen taiteen teoksia, kuten Kiasman taidekilpailun voittoteoksen Running man.

kielletty_alue

Kankaanaukio on Kankaan merkittävin tapahtumapaikka

Kankaanaukio tulee olemaan Kankaan merkittävin aukio, jossa oleskellaan, kohdataan ja siellä järjestetään vuosittain tapahtumia, joista osa varmasti asukkaiden itsensä toimesta.

Teoksen toteuttaminen yhteensovitetaan Kankaanaukion ja sitä ympäröivien rakennusten rakentamisen aikatauluun. Taideteoksen toteutus pääsee alkamaan aikaisintaan vuonna 2024. Taideteoksen tulisi olla valmis arviolta vuosien 2024–2026 välillä.

Kilpailussa palkitut luonnokset asetetaan esille verkkonäyttelynä.

Tutustu verkkonäyttelyyn

Tutustu muihin artikkeleihin