Siirry suoraan sisältöön

Jyväskylässä voi elää juuri sellaista elämää kuin haluaa

Emma Saaranen
Emma Saaranen

Emma Saaranen HEROJyväskylään palannut Emma Saaranen nauttii luonnonläheisestä kaupunkimiljööstä ja kaupungin vireästä kulttuuritarjonnasta.

Jyväskylän kaupungin työllisyyspalveluissa koulutuskoordinaattorina työskentelevä Emma Saaranen saapui alunperin Kuopiosta Jyväskylään 2010 opiskelemaan puheviestintää. Alan koulutus antaa valmiudet hyvin monenlaisiin rooleihin ja eri toimialoille, joten opintojen loppupuolella Saaranen alkoi pohtia tarkemmin omaa ammatillista suuntautumistaan.

– Kiinnostuin Saranen Consultingin arvoista ja tavasta tarjota uudelleenkouluttamisen palveluja ja rekrytointikoulutuksia. Hain heille sinnikkäästi ja pääsinkin töihin, hän kertoo.

Täydennysopinnot kirkastivat ammatillista suuntaa

Muutto työn perässä Helsinkiin oli toivottu käänne elämässä, sillä kuuden Jyväskylä-vuoden jälkeen Saaranen kaipasi uuteen ympäristöön.
– Yhteys Jyväskylään ei silti katkennut täysin, sillä pian töiden aloittamisen jälkeen päätin täydentää tutkintoani Jyväskylän yliopiston aikuiskouluttajan pedagogisilla opinnoilla. Osa opinnoista suoritettiin etänä, mutta aina välillä oli myös lähiopetuspäiviä täällä Jyväskylässä, Saaranen kertoo.

Aikuiskoulutusopinnot kirkastivat Saarasen henkilökohtaisia urasuunnitelmia: keskittyminen ohjaavaan kouluttamistyöhön tuntui omalta jutulta. Uusi työ vei hänet Helsingistä Hämeenlinnaan.
– Omavalmentajana kaupungin työllisyystiimissä pääsin näkemään ja tekemään asiakastyötä hyvin ruohonjuuritasolla.

Myöhemmin Saaranen siirtyi koulutuskuntayhtymä Tavastian jatkuvan oppimisen hankkeeseen.
– Hankkeessa tehtäväni oli markkinoida ammatillisia koulutuksia henkilöille, jotka harvemmin hakeutuvat oma-aloitteisesti koulutuksiin. Uskon, että koulutuskentän tuntemus ja kokemus koulutusmarkkinoinnista auttoivat minua saamaan seuraavan työpaikkani, joka olikin sitten taas Jyväskylässä.

Jyväskylä on energinen ja kansainvälinen

Hämeenlinnassa vietetystä 3,5 vuodesta kaksi osui korona-aikaan. Saaranen alkoi pohtia mikä elämässä on tärkeää ja millaista arkea hän haluaa elää. Hanke, jossa hän työskenteli, oli myös päättymässä. Kun Jyväskylän kaupungin työllisyyspalveluissa aukesi viime syksynä juuri omaan osaamisprofiiliin sopiva koulutuskoordinaattorin tehtävä, päätös paluusta alkoi konkretisoitua.

– Kyllähän se vaati tiettyä ajatustyötä, Saaranen myöntää. – Olenko valmis palaamaan, ja minkä merkityksen annan palaamiselle.
Emma Saaranen Lutakonranta 1
– Jyväskylässä on kuitenkin se, mitä arjelta haluan: ystäviä, luonto ja järvet lähellä ja mielettömän kiva kansainvälinen meininki. Tässä kaupungissa on sopivasti eloa ja energiaa ja oma tietynlainen tunnelma josta pidän, hän pohtii.

– Nykyiseen tehtävääni sisältyy monipuolista verkostotyöskentelyä erilaisten organisaatioiden kanssa. Tämä on palkitsevaa, sillä Jyväskylässä on paljon oppilaitoksia, isoja yrityksiä ja organisaatioita sekä luontaista kasvua, hän kertoo.

Paluumuuttaja näkee kaupungin uusin silmin

Saaranen on huomannut, että iän myötä fiilistelyn kohteet muuttuvat. Kun opiskeluaikana kiinnosti kävelykadun tarjonta, nykyisin hän suuntaa mieluummin lähimetsiin ja järvien rannoille.
– En ole mikään himoretkeilijä, mutta arvostan mahdollisuutta päästä helposti luontoon ja vaikkapa järveen uimaan. Jyväskylässä voi valita fiiliksen mukaan esimerkiksi Tuomiojärven, Jyväsjärven, Päijänteen tai Vuorilammen, hän listaa.

Saaraselle tärkeä yläkaupungin kulttuuritarjonta sen sijaan ei ole sidottu ikään tai elämäntilanteeseen.
– Musiikki on aina ollut tärkeä osa elämääni – laulan ja olen mukana erilaisissa musiikkiproggiksissa. Tärkeä osa paluumuuttoa oli tunne siitä, että täällä on tarjolla paljon mahdollisuuksia, hän kuvailee.

Emma Saaranen Jyvasjarvi
Yksi Jyväskylän vahvuus on luonnonläheisyys. Ihan keskustan lähellä on useita järviä, mistä valita. Tällä kertaa Emma Saaranen pulahti Jyväsjärveen.

Kaupunki voi myös yllättää paluumuuttajan. Saaranenkin on löytänyt tutuista paikoista uusia puolia.
– Seminaarimäen kampuksella en voi kuin ihailla miten mahtavassa miljöössä olen saanut opiskella, ja Villa Ranakin on taas käytössä. Olin myös häkeltynyt miten upea paikka Kuokkalan kartano on. Tunnelma on kuin italialaisessa villassa, hän kehuu.

– Kaupunkina Jyväskylä kasvaa ja kehittyy, ja täällä on avoin ja energinen tunnelma. Kuitenkin kaupungin rakenne on sellainen, että ihmisille löytyy helposti myös paikkoja rauhoittumiseen ja luonnosta nauttimiseen, hän luonnehtii.

Saarasella on yksi vinkki paluumuuttoa harkitseville.
– Kysy itseltäsi, mikä arjessa on tärkeää juuri sinulle ja millaista elämää haluat elää. Miten ne toteutuvat nykyisessä asuinpaikassa ja miten ne toteutuisivat Jyväskylässä.

Tutustu muihin artikkeleihin