Siirry suoraan sisältöön

Keskisuomalaisten peliyritysten kasvunäkymät lupaavia

Keskisuomalaisten peliyritysten kasvunäkymät lupaavia

Jyväskylässä toimiva Peliosuuskunta Expa on julkaissut katsauksen Keski-Suomen pelialan nykytilanteeseen ja lähitulevaisuuden näkymiin. Raportti ennustaa merkittävää kasvua alueen yrityksille. Jyväskylä kiinnostaa pelialan kasvuyrityksiä – yksi tuoreimmista tulijoista on Empires Not Vampires Entertainment Oy, joka avasi tammikuussa studion Jyväskylään. 

Peliala on kasvanut Suomessa lähes 30 vuoden kuluessa noin kolmen miljardin dollarin bisnekseksi. Expan tuore toimialaraportti ennustaa selkeää kasvua alan yrityksille Keski-Suomessa: yritysten työntekijämäärän odotetaan kaksinkertaistuvan ja liikevaihdon kaksin- tai kolminkertaistuvan lähivuosien aikana. 

Peliteollisuuteen liitetään sitkeästi mielikuva koodaajista ja visuaalisista suunnittelijoista, mutta todellisuudessa ala työllistää laajasti myös muita osaajia kuten liiketoiminnan, myynnin ja markkinoinnin suunnittelijoita. Alan kasvulla on siis merkittävä työllisyysvaikutus myös muiden kuin pelikehittäjien keskuudessa.

Koronapandemia hidasti kasvua

Raportin mukaan koropandemian vaikutukset jäivät pelialalla monia muita aloja vähäisemmiksi. Globaalisti peliteollisuus oli harvoja aloja, jotka kasvoivat koronapandemian aikana. Tyypillisesti yritysten kasvu kuitenkin hidastui, ja joillekin pienille yrityksille pandemia oli myös kohtalokas. Vaikka ihmiset viettivät paljon aikaa kotona, tutkimusten mukaan pelaajat suosivat tuttuja pelejä sen sijaan, että olisivat kokeilleet uusia.    

Yksi osaselitys kasvun hidastamiseen oli raportin mukaan kasvokkain tapahtuvan kanssakäymisen tyrehtyminen, mikä hidasti alalla tärkeiden verkostojen ja yhteistyösopimusten syntymistä esimerkiksi sijoittajien kanssa.

Yhteistyö- ja osaajaverkostot tärkeässä roolissa

Pelialan ekosysteemin rakentamiseen keskittynyt Expa on tärkeässä tukiroolissa, kun puhutaan pelialan kasvumahdollisuuksista Keski-Suomessa. Tärkeitä ovat myös muut yrittäjyyttä tukevat palveluorganisaatiot, kuten Jyväskylän Yritystehdas, Keski-Suomen Yritysidea sekä Jyväskylä Entrepreneur Society (JES)

Jyväskylän yliopiston ja ammattikorkeakoulun monipuolinen koulutustarjonta sekä monitieteinen tutkimusyhteistyö ovat avainasemassa yritysten osaajien kasvattamisessa. Expan operoima Digi & Game Center Tourulassa muodostaa luontaisen hubin yritysten ja opiskelijoiden kohtaamiselle, sillä esimerkiksi moni JAMKin koulutukseen liittyvä opintojakso toteutetaan DGC:n tiloissa. DGC:n monipuoliset tilat, teknologiat ja osaaminen mahdollistavat myös monia uusia hankkeita ja muita yhteistöitä alueen, toimialan ja siihen liittyvän koulutuksen kehittämiseksi.Digi ja Game center
Digi & Game Center sijaitsee Tourulassa.


– Arvo ja mahdollisuudet syntyvät kohtaamisista. Siksi toimintamme isoja fokuksia ovat Digi & Game Centerin ylläpito ja kehittäminen sekä erilaiset tapahtumat. Niiden myötä ekosysteemiimme paikallisesti kuuluvat toimijat kuten yrittäjät, ammattilaiset, tutkijat, opettajat, opiskelijat ja työnhakijat löytävät toisensa ja saavat pääsyn laajaan kansalliseen ja kansainväliseen verkostoomme, toteaa Expan hallituksen puheenjohtaja Valtteri Lahti.

Expan koostaman raportin tueksi on tehty kysely alueen yrityksille. Raportin on tilannut ja rahoittanut Jyväskylän kaupungin elinkeinoyksikkö Business Jyväskylä. 

>> Tutustu  Expan pelialan raporttiin

Empires not Vampires hakee osaajia Jyväskylästä

Yksi uusimmista Jyväskylään laajentaneista pelialan yrityksistä on oululainen Empires Not Vampires Entertainment Oy. Vuonna 2017 perustettu mobiilipeliyritys työllistää tällä hetkellä 12 työntekijää eri puolilla Suomea. Toimitusjohtaja Harri Karppisen mukaan kasvua haetaan nyt määrätietoisesti.
– Tavoitteemme on kaksinkertaistaa henkilöstömäärä tämän vuoden aikana, hän kertoo. 

Yrityksellä on fyysiset toimistot Oulussa ja Jyväskylässä. Lähiaikoina avataan toimisto myös Helsinkiin. 
– Vaikka meillä tehdään tälläkin hetkellä paljon töitä etänä, haluamme tarjota ihmisille mahdollisuuden tulla toimistolle ja tavata toisiaan kasvotusten ainakin silloin tällöin, Karppinen perustelee.

Oppilaitokset ovat Jyväskylän vahvuus

Jyväskylässä yritystä kiinnostaa tiivis yhteys alueen oppilaitoksiin.
– Sekä JAMKilla että yliopistolla on hyvää pelialan koulutusta. Jo se on hyvä syy perustaa konttori Jyväskylään, huomauttaa liiketoiminnan kehitysjohtaja Tuomas Roininen

Tuomas Roininen Empires Not Vampires

Empires Not Vampiresin kehitysjohtaja Tuomas Roinisen löytää Digi & Game Centerin tiloista.


Empires Not Vampiresin toimisto sijaitsee Digi & Game Centerissä, missä myös JAMKin opiskelijat käyvät suorittamassa projektitöitään. Empires Not Vampiresin toimisto sijaitsee Tourulassa, Peliosuuskunta Expan operoimassa peli- ja digialan coworking-tilassa Digi & Game Centerissä, missä myös mm JAMKin opiskelijat suorittavat projektiopintojaan. Tilassa on myös kuukausittain kaikille avoimia ja ilmaisia pelialan yhteisön, IGDA Finland Jyväskylä Hubin meetup-tapahtumia.

– Kun pyörimme täällä samoissa tiloissa, opimme samalla tuntemaan puolin ja toisin. Tämä on etu, sillä teknisen osaamisen lisäksi uuden henkilön pitää sopia myös yrityskulttuuriimme, Roininen sanoo. Hän muistuttaa, että peliala on eräänlainen “artesaaniala”, joka työllistää ohjelmoijien lisäksi myös esimerkiksi graafikoita, muusikoita, tuottajia, juristeja ja markkinointiosaajia. 

 – Lisäksi peliala on luonnostaan kansainvälinen, meilläkin on työkieli englanti. Olemme kiinnostuneita myös kansainvälisistä opiskelijoista, joita on Jyväskylässä melko paljon, hän arvioi.

Pitkälle hiottu prosessi tuottaa laadukkaita pelejä

Empires Not Vampires suunnittelee pelejä data-driven development -ajatuksella. Käytännössä peli annetaan suhteellisen varhaisessa vaiheessa oikeille pelaajille testiin ja saadut tulokset ohjaavat pelin jatkokehitystä. 
– Tämä ydinajatus on osoittautunut erittäin toimivaksi ratkaisuksi. Olemme pystyneet rakentamaan tehokkaan ja toimivan prosessin, jonka avulla näemme nopeasti pelin potentiaalin ja pystymme kehittämään niistä mahdollisimman hauskoja ja hyviä, Karppinen kuvailee.

Yrityksen tunnetuimpia pelejä ovat DJ-kulttuurista ja elektromusiikista pitäville suunnattu MIXMSTR sekä eri-ikäisille sopiva Paradise Tycoon. 

Tutustu muihin artikkeleihin