Siirry suoraan sisältöön

Kolmas kerta toden sanoo

Kolmas kerta toden sanoo

Paluumuuttajat Kosuset HEROPäivi ja Kari Kosunen sekä heidän 9-vuotias poikansa Akseli palasivat syksyllä 2021 Jyväskylään asuttuaan viisi vuotta pääkaupunkiseudulla. Karia odotti Jyväskylässä tuttu työyhteisö, mutta Päiville paluupäätös oli “leap of faith” eli irtisanoutuminen vanhasta ilman tietoa tulevasta.

Juuriltaan savolaiset Kari ja Päivi Kosunen ovat muuttanut vuosien aikana ahkerasti työn ja opintojen perässä. Päivi laskee asuneensa viimeisen parinkymmenen vuoden aikana Itä-Suomen lisäksi Lontoossa, pari kertaa Jyväskylässä ja useampaan kertaan pääkaupunkiseudulla.
– Tämä on nyt kolmas kertani Jyväskylässä, hän nauraa.

Työ vei pääkaupunkiseudulle

Työuransa varrella Päivi on työskennellyt mm. myyntitehtävissä ja toimittajana sekä pyörittänyt taidepajaa.
– Nykyiseen työhöni kiertotalousasiantuntijaksi aloin suuntautua 2008, kun tulin Jyväskylän yliopistoon opiskelemaan ympäristötieteitä.

Kari puolestaan on ammatiltaan palomies.
– Muutin pääkaupunkiseudulta Päivin perässä Jyväskylään ja 2010 aloitin täällä Jyväskylässä Palokunnankadulla vanhalla paloasemalla. Työskentelin Jyväskylässä palomiehenä, kunnes 2016 päätimme muuttaa Espooseen, hän kertoo.

Päätös muuttaa Jyväskylästä pääkaupunkiseudulle syntyi pitkälti Päivin työtilanteen takia. Vastavalmistuneena, mutta ilman useamman vuoden työkokemusta Jyväskylästä oli liki mahdotonta saada oman eli ympäristöalan töitä.
– Hakijoiden taso oli myös erittäin kova, Päivi sanoo.

Alunperin Kosusilla ei ollut suunnitelmissa palata enää Jyväskylään. Pääkaupunkiseudulla asiat etenivät hyvin – Päivi löysi oman alan töitä ja Kari sai palomiehen viran Espoosta. Kortepohjassa sijaitseva rivarikoti laitettiin ensin myyntiin, mutta sitten löytyikin hyvät vuokralaiset ja asunto jäi myymättä.

Elämänlaatu toi takaisin Jyväskylään

Paluupäätös kypsyi lopulta useamman tekijän summana. Koronapandemia vaikutti osaltaan, sillä se tyrehdytti pääkaupunkiseudun monipuolisen kulttuuri- ja ravintolatarjonnan.

Ehkä tärkein tekijä oli kuitenkin asumisen hinta. Vaikka Espoossa oli luonto lähellä, Kari kaipasi vuokra-asunnon sijaan omistusasuntoa, jossa olisi oma sauna ja piha – juuri sellaista kotia, minkä he edelleen Jyväskylässä omistivat. Päivi oli samoilla linjoilla.
– Viihdyimme Tapiolassa superhyvin, mutta asuminen siellä on järkyttävän kallista. Asunnot maksavat kolme kertaa enemmän kuin täällä. Ei tavallisella pulliaisella ole varaa saunalliseen rivitalokolmioon ilman isoa velkataakkaa, Päivi pohtii.

Syksyllä 2021 Keski-Suomen pelastuslaitoksella aukesi palomiehen virka, jota Kari päätti hakea ja johon hänet myös valittiin. Tämä sinetöi perheen yhteisen paluupäätöksen.
– Palasin takaisin samaan työporukkaan mistä lähdin. Minut otettiin tosi hyvin töissä vastaan – tuntui kun olisin tullut kotiin. Vanha nimikylttinikin viiden vuoden takaa oli edelleen valmiushuoneen seinällä, Kari nauraa.

Rohkeasti tyhjän päälle

Pääkaupunkiseudulla Päivi työskenteli kiertotalousasiantuntijana ensin Talous ja nuoret TAT:lla ja sitten Espoon kaupungilla. Kun Karin työ Jyväskylässä varmistui, Päivi teki ratkaisun, jota moni ei uskaltaisi: hän irtisanoutui oman alan työstä ilman tietoa tulevasta.

– Se on varmaan osin luonnekysymys. Ainahan muutos pelottaa, mutta pitää vaan olla rohkea ja luottaa siihen, että elämä kantaa, hän sanoo.
– Tilanne oli kuitenkin erilainen nyt kuin viisi vuotta sitten, jolloin olin vastavalmistunut ympäristötieteiden maisteri ilman työkokemusta. Nyt työkokemusta on kertynyt, ja usko omiin kykyihin on vahva.

Ja niinhän se elämä kantoi: huhtikuussa 2022 Päivi aloitti kiertotalouteen erikoistuneena suunnittelijana Jyväskylän yliopistolla Polku 2.0 -hankkeessa, joka edistää yritysten ja yksilöiden työelämässä tarvittavaa vastuullisuus- ja kestävyysosaamista.

>> Lue lisää Polku 2.0 -hankkeesta

Ystävät ja palvelut lähellä

Paluu Jyväskylään viiden vuoden jälkeen on sujunut Kosusten mielestä yllättävän helposti.
– Kyllähän sen tiesi, mutta silti tässä välissä oli jo ehtinyt unohtaa, miten lähellä kaikki Jyväskylässä on – esimerkiksi kaupat, palvelut ja kirjasto. Ja miten paljon meillä oli täällä entuudestaan ystäviä ja tuttavia, Päivi listaa.

Myös 9-vuotiaalla Akselilla muutos sujui paremmin kuin vanhemmat odottivat.
– Vaikka hän oli hyvin pieni kun muutimme pois, hän on silti aina ollut sydämeltään jyväskyläläinen. Hänelle Jyväskylä on maailman paras kaupunki. Uusia kavereitakin löytyi heti.

Paluumuuttajat Kosuset 2
Jyväskylä lyhensi Kosusten päivittäistä työmatkaa merkittävästi. Perhe omistaa auton, mutta molempien arjen kulkupeli on lähes aina pyörä.


Pääkaupunkiseudulta perhe jäi kaipaamaan tapahtumien ja kulttuurin lisäksi hyviä ravintoloita, merta – ja maksutonta avantouintia.
– Helsingistä on nyt tullut meille mieluinen lomakohde, Kosuset virnistävät.

Karin ja Päivin vinkit paluumuuttoa harkitseville

  • Laske kustannukset, sillä niillä on merkittävä vaikutus elämänlaatuun. Pääkaupunkiseutuun verrattuna Jyväskylässä saa samalla rahalla enemmän tai saman asian halvemmalla.

  • Jos muutto vaatii työpaikan vaihtamista, hyödynnä kaikki mahdolliset kontaktisi työnhaussa. Pidä yhteyttä vanhoihin työkavereihin, ole kuulolla mitä alalla tapahtuu. Osallistu alueella järjestettäviin oman alan tapahtumiin. Ota selvää uusista, kiinnostavista yrityksistä tai hankkeista. Verkostoidu rohkeasti myös tuntemattomien kanssa.

Asiat muuttuvat: sekä sinä itse että Jyväskylä olette muuttuneet poissaollessasi. Tärkeää on huomioida tämä realistisesti, ettei kuvittele asioita huonommiksi tai paremmiksi kuin mitä ne todellisuudessa ovat.


Lue muita paluumuuttajatarinoita:

Anna Skyttä: Paluumuutto Jyväskylään palautti rauhan tekemiseen
Eero Nukari: Comeback Jyväskylään
Tiina Parviainen: Aivotutkija päätyi takaisin Jyväskylään sattumankaupalla
Tuukka Vepsäläinen: Kalatiskiltä kaupungintalolle
Ilkka Katajamäki: Paluumuutto Jyväskylään sitten joskus – vai kenties juuri nyt?

 

Lue lisää: tietopaketti Jyväskylään muuttaville.

 

Tutustu muihin artikkeleihin