Siirry suoraan sisältöön

Ruokahävikki minimiin – uusi innovaatio tuore-elintarvikkeiden kuljetukseen ja varastointiin

Ruokahävikki minimiin – uusi innovaatio tuore-elintarvikkeiden kuljetukseen ja varastointiin

Anna ja Karo Luhanka + Lumilma Eco Fresh kontissaJyväskylässä kehitetty Lumilma Eco Fresh voi mullistaa tavan, jolla tuore-elintarvikkeita kuljetetaan ja varastoidaan. Patentoidun menetelmän hyötyjä ovat merkittävä ruokahävikin väheneminen sekä polttoaine- ja kustannussäästöt. Markkinat ovat globaalit.

Anna ja Karo Luhangan yrityksen LumiPROline Finlandin suunnittelema uusi tuote on nerokkaan yksinkertainen: se puhdistaa ilmasta etyleeniä, bakteereja ja muita yhdisteitä. Keskittymällä ilmanlaadun parantamiseen elintarvikeketju voi vähentää huomattavasti vihannesten ja hedelmien kuljetuksen ja varastoinnin aikaista ruokahävikkiä sekä saavuttaa vähäisemmän viilennyksen myötä kustannussäästöjä.

Tarve uudentyyppiselle tuotteelle tunnistettiin Luhankojen toisen yrityksen, puhdasilmaratkaisuja tarjoavan Mundus Aerin kautta.
– Tällä hetkellä logistiikassa ei tarkkailla ilman laatua vaan pelkästään lämpötilaa, mikä on lopulta vähän vanhanaikaista. Kasvien erittämä etyleeni on aika ratkaiseva, kun puhutaan hedelmien ja vihannesten elinkaaresta, pilaantumisnopeudesta ja jäljellä olevista myyntipäivistä. Markkinoilta on puuttunut nykyaikainen ratkaisu, joka selättäisi etyleenikaasuun liittyvät haasteet muuten kuin lämpötilaa laskemalla, Karo Luhanka kertoo.

– Etyleenin ja hiilidioksidin lisäksi Lumilma mittaa ja poistaa esimerkiksi hometta, bakteereja ja muita hiukkasia.

Tavoitteena merkittävä ruokahävikin vähentäminen

Ruoka muodostaa noin kolmanneksen kaikesta kulutuksemme ympäristökuormasta. Samalla syömäkelpoista ruokaa päätyy valtava määrä hävikkiin – Suomessa noin 300–400 miljoonaa kiloa joka vuosi.
– Ruokahävikin osalta puhutaan paljon kuluttajan vastuusta, mutta hävikin pienentämiseksi voidaan tehdä erittäin paljon optimoimalla elintarvikkeiden kuljetukset ja varastointi, Anna Luhanka huomauttaa.

Hän sanoo, että kansainvälisten tutkimusten mukaan arviolta lähes puolet kaikista tuore-elintarvikkeista päätyy hävikkiin jo ennen kuin tuote on kulkeutunut pellolta kuluttajan saataville.

– Käynnissä olevat globaalit kriisit, kuten ilmastonmuutos, luontokato ja väestönkasvu, asettavat yhä suurempia paineita käytettävissä olevan viljelypinta-alan tuoton maksimoimiseen. Hävikin merkittävä vähentäminen on yksi keskeinen keino, jolla nykyinen viljelyala saataisiin riittämään ruoantuotantoon. Samalla myös elintarvikkeiden hiilijalanjälki pienenee, Anna Luhanka muistuttaa.

Mittavat kustannussäästöt elintarvikeketjulle

Elintarviketeollisuudelle kysymys on myös kustannussäästöistä, jotka ovat juuri nyt polttoaineen hinnannousun myötä erityisen ajankohtaisia.
– Kuljetuslämpötilan nostaminen esimerkiksi kahdella asteella pienentää polttoainekulutusta noin 10 %:lla, Karo Luhanka kertoo.

Elintarvikkeiden säilyvyyteen ja hygieniaan liittyvistä syistä EU:n moottoriteillä kulkee tälläkin hetkellä paljon tyhjiä tai puolityhjiä rekkoja. Ilmanlaatua hallitsemalla logistiikkatoimijat pystyvät ajamaan myös sekakuormia, kuten tomaatteja ja omenoita samassa kuljetuksessa.
– Lumilma Eco Fresh tuo ruokaketjuille luonnollisesti kustannussäästöjä myös siinä, että rekkojen täyttöastetta voidaan parantaa eli suunnitella kuljetukset entistä optimaalisemmiksi, Luhangat sanovat.

Lumilma Eco FreshPatentoidulle Lumilma Eco Freshille etsitään nyt paikallista kumppania sarjatuotannon aloittamiseksi.


Jo hyvin pienellä taloudellisella investoinnilla saadaan merkittäviä kustannussäästöjä.
– Jos yhdessä kuljetuksessa olevien tuotteiden myyntiarvo on noin 100 000 euroa, ja näistä elintarvikkeista 15 % ehtii pilaantua matkan aikana, tämän hävikin pienentäminen 20 %:lla tarkoittaa 3000 euron säästöä per kuljetus, Karo Luhanka antaa esimerkin.
 

Alan toimintaprosessit uusiksi – keskusliikkeet avainasemassa

Lumilman käyttöönotto itsessään on yksinkertaista, sillä laite on helposti ja pienin kustannuksin räätälöitävissä erityyppisten elintarvikkeiden ja varastointi- ja kuljetuskaluston mukaiseksi. Hedelmä- ja vihanneskuljetusten lisäksi kohderyhmiin lukeutuvat esimerkiksi muut tuoretuotteet kuten liha-, kala- ja leikkokukkakuljetukset.

Paljon suurempi työ on muuttaa vakiintuneita käytäntöjä ja prosesseja, joihin elintarvikkeiden varastointi ja kuljetus tällä hetkellä perustuu.
– Se, että banaaneja ei enää tarvitse kerätä raakana tai että voimme kuljettaa sekakuormia samalla rekalla tarkoittaa, että elintarvikealan sadonkorjuu-, varastointi- ja kuljetusprosessit pitää uudistaa koko ketjun osalta, Luhangat kertovat.

– Keskusliikkeillä on suuri mahdollisuus kehittää ympäristövastuullisuuttaan ja hiilijalanjälkeään ottamalla koppia hävikin pienentämisestä uudella menetelmällä. He voivat esimerkiksi edellyttää varastointi- ja logistiikkayhtiöiltä tämäntyyppistä ratkaisua, Karo Luhanka ehdottaa.

Jyväskyläläisen yhteistyön taidonnäyte

Lumilma Eco Fresh on vahvasti paikallisen yhteistyön ja osaamisen taidonnäyte. Tuotekehitystä on tehty JAMKin kanssa ja käytännön suunnittelua ja testausta esimerkiksi kuljetusliike Jylhän ja Kaukokiidon kanssa. Jyväskyläläinen Loggs on rakentanut laitteeseen digitaalisen seurantajärjestelmän, jolla ilmanlaatua voidaan seurata 24/7 koko kuljetusprosessin ajan.

Myös Jyväskylän yrittäjäilmapiiri saa kiitosta.
– Jyväskylä on ollut meille ihan äärimmäisen hyvä paikka kehittää uutta tuotetta. Kaupunki ei vain sano olevansa yritysmyönteinen vaan tukee konkreettisesti. Jyväskylässä on myös vahva auttamisen kulttuuri – mekin olemme saaneet toisilta yrityksiltä pyyteetöntä apua silloin kun olemme sitä tarvinneet, Luhangat kehuvat.

Lumilma kontti
Rajakadulla sijaitseva JAMKin ”kontti” on toiminut simulointiympäristönä lento-, meri- ja maantiekuljetuksille. Anna (takana keskellä) ja Karo (edessä) Luhanka kehuvat varauksetta yhteistyötä JAMKin tuotekehityksen kanssa: "JAMKilla on Suomen mittakaavassa ihan huippulaitteet Lumilman kaltaisen tuotteen testaamiseen. Voimme lämpimästi suositella yhteistyötä heidän kanssaan."
Kuvassa myös JAMKilta Leena Turunen ja Timo Laine.

Juuri nyt Luhangat etsivät kumppania laitteiden sarjatuotannon käynnistämiseksi.
– Haluamme pitää tuotannon Suomessa, mielellään lähellä Jyväskylää. Tällä hetkellä etsimme alihankkijaa komponenttien valmistamiseen ja kokoonpanoon, he kertovat.

Myös myyntityö on jo käynnissä. Lumilma Eco Fresh on tuotteena “born global” eli käytännössä sen markkina-alue on koko maailma. Keskusteluja käydään esimerkiksi Australian suuntaan.
– Australiassa välimatkat ovat valtavat ja olosuhteet elintarvikekuljetuksia ajatellen haastavat. Vuosittainen elintarvikehävikki on arvoltaan noin 20 miljardia Australian dollaria, joten tarve uusille ratkaisuille on huomattava, Karo Luhanka kertoo.


Lumilma Eco Fresh:

  • Pienikokoinen ja tehokas ilmanpuhdistusjärjestelmä, joka on muunneltavissa lähes mihin tahansa tiloihin ja kulkuneuvoihin, joissa vaaditaan puhdasta ilmaa.
  • Kehitetty erityisesti etyleenin poistamiseksi, mutta mittaa ja poistaa ilmasta tarpeen mukaan juuri niitä yhdisteitä, mitä halutaan.
  • Teknisesti yksinkertainen ja lähes huoltovapaa, sähkönkulutus minimoitu.
  • Valmistuksessa voidaan hyödyntää kierrätysraaka-aineita, mikä pienentää Lumilman omaa hiilijalanjälkeä.
  • Kehitteillä myös aurinkopaneeleilla toimiva versio, jota voidaan hyödyntää erityisesti kehittyvissä maissa.

    Kiinnostuitko? Ota yhteyttä Karo Luhankaan: puh. 0400 998910
    Lisätietoja myös www.mundusaer.fi


Tutustu muihin artikkeleihin