Siirry suoraan sisältöön

Sujuvampaa arkea ammattikeittiöille

Sujuvampaa arkea ammattikeittiöille

poweresta HEROPoweresta on jyväskyläläinen startup, jonka rakentamaa HoReCa-tuotetietopalvelua käyttää jo merkittävä määrä ammattikeittiöitä ja neljännes Suomen kunnista. Palvelu helpottaa keittiön arjen pyöritystä, parantaa katelaskentaa ja lisää ruokaturvallisuutta. 

Poweresta on ammattikeittiöille suunnattu helppokäyttöinen sovellus, josta näkee keskitetysti satojen tuotenimikkeiden tai raaka-aineiden tuotetiedot, allergeenit ja ravintoarvot.

Raaka-aineisiin keskittynyt tuotetietokanta on suomalaisittain ainutlaatuinen.
– Siellä on jo nyt yli 100 suomalaista tavarantoimittajaa, ja palvelun kattavuus paranee koko ajan. Viikoittain lisätään uusia tavarantoimittajia ja satoja tuotenimikkeitä. Tietokanta on tällä hetkellä kattavin mitä Suomesta löytyy, toimitusjohtaja Tomi Laamanen kertoo. 


Ajansäästöä ja ruokaturvallisuutta 

Poweresta sopii kaikille ammattimaisesti ruokaa valmistaville toimijoille. Käytännössä asiakaskuntaan lukeutuvat yksityisten ja ketjuravintoloiden lisäksi hoivakodit, huoltoasemat, sekä kunnat ja kaupungit, joista jo neljännes käyttää Powerestaa.
– Toisille raaka-aineiden hinnat ovat ykkösasia, toisille taas tarkat ravintoarvot. Olemme kiinnittäneet erityishuomiota palvelun yksinkertaiseen ja selkeään käyttöliittymään. Käyttö ei jää ainakaan siitä kiinni, että palvelu olisi liian monimutkainen, korostaa asiakkuusjohtaja Petteri Malinen.

Asiakkaiden suurin hyöty on ajansäästö: esimerkiksi ainesosia, allergeeneja tai ravintoarvoja ei tarvitse asiakkaan itse ylläpitää ja etsiä pakkausten kyljistä tai verkkosivuilta, vaan ne löytyvät nopeasti ja helposti palvelusta. Luotettava tuotetietokanta parantaa myös ruokaturvallisuutta.

>> Tutustu Powerestan tuotetietopalveluun

Palvelu sisältää muitakin ominaisuuksia, kuten reseptiikkapalvelun. 
– Ammattikeittiö voi laskea raaka-aineiden määrät ja mittasuhteet vaikkapa 900:lle annokselle chili con carnea, Malinen antaa esimerkin. 
Jotta henkilöstöpula ei näkyisi lautasella
Vallitseva maailmantilanne heijastuu myös Powerestan käyttöön. Asiakkaat seuraavat ja vertailevat entistä tarkemmin raaka-aineiden hintoja ja laskevat katteita.

Reseptiikkapalvelusta on välillistä apua myös ravintola-alan työvoimapulaan. Sen avulla ravintola pystyy tarjoamaan tasalaatuisia annoksia riippumatta siitä, kuka on keittiövuorossa.
– Keittiöissä voi olla vaihtuvuutta tai vaihtuvia vuokratyöntekijöitä. Kun reseptiikka on vakioitu hyvin, keittiö pystyy toimimaan mahdollisimman normaalisti henkilöstövajeesta tai -muutoksista huolimatta, Malinen kertoo. 

Pieni ja tehokas etätiimi

Poweresta on rakentanut mittavan palvelun itsenäisesti pienin resurssein. 
– Moni yllättyy kuullessaan, että melko järkälemäisen palvelun on koodannut pitkälti yksi henkilö eli Powerestan tuotekehityksestä vastaava CTO eli Olli Heimonen, miehet kertovat. 

poweresta Olli
CTO Olli Heimonen työskentelee pääasiassa Kuopiosta käsin.

– Toisaalta, meillä perustajilla on yhteensä yli 40 vuoden kokemus ammattikeittiöiden ja ravintola-alan järjestelmistä. Tiedämme aika tarkasti, millaisia toimintoja asiakkaat arvostavat. Emme pyri olemaan alan laajin palvelu, vaan haluamme tarjota täsmällisesti ja laadukkaasti juuri niitä asioita mitä asiakkaat tarvitsevat. Testaamme tuotetta ja uusia ominaisuuksia kattavasti automaation avulla. Näin myös asiakastyytyväisyys pysyy korkealla eikä palvelun käyttöön tule katkoksia, Heimonen kommentoi.

Vaikka koronarajoituksista on suurelta osin luovuttu, Poweresta ei ole huudellut laumaa takaisin toimistolle. Yrityksen seitsemästä työntekijästä osa työskentelee etänä muilta paikkakunnilta käsin.
– Koronan aikana kehitimme toimintatavat ja työkalut etätyöskentelyyn, ja se on toiminut meillä hyvin. Myös myyntiä tehdään lähes kokonaan etänä Jyväskylästä käsin, Laamanen mainitsee.

Kangasvuoresta Kankaan Yritystehtaalle

Hyvät yritystarinat alkavat usein autotallista. Myös Powerestaa pyöritettiin aluksi Malisen ulkovarastosta Kangasvuoresta käsin. Keväällä 2022 Yritystehtaan hautomoraati vakuuttui Powerestan potentiaalista ja valitsi sen mukaan kaksivuotiseen hautomo-ohjelmaan. 

Malinen kuvailee Yritystehtaan tarjoamia verkostoja kullanarvoisiksi.
–  Naapurikopista löytyy aina joku, joka tuntee jonkun toisen, ja sitä kautta on löytyneet oikeat kontaktit joka tilanteeseen, hän nauraa.

Poweresta yritystehtaalla
Jyväskylän Yritystehtaalla voi tavata Powerestan Tomi Laamasen (takana vasemmalla), Samir Ylä-Outisen, Petteri Malisen (edessä), sekä uusimman tulokkaan, Heidi Länsisalmen.


– Valmennusta täytyy myös kehua. Se on tuonut meille, jotka olemme tiukasti kiinni operatiivisessa työssä, boksin ulkopuolista ajattelua ja uutta kulmaa asioihin, hän jatkaa. 

– Olemme hyvin ylpeitä paitsi omasta yrityksestämme myös koko alasta. Suomessa on HoReCa-alan huippuosaamista monessa muussakin yrityksessä, Malinen jakaa kiitosta.

Tulevaisuudessa siintää kasvu kotimaassa ja tietysti kansainvälistyminen. 
– Tällä hetkellä vielä selvitetään vaihtoehtoja, eli miten lähdemme kansainvälistymistä toteuttamaan, yrittäjät kertovat.


>> Lue lisää Yritystehtaan Hautomosta

Tutustu muihin artikkeleihin