Siirry suoraan sisältöön

Tietokeskus tulee lähelle asiakkaitaan

Kalle Salonen, Tietokeskus
Kalle Salonen, Tietokeskus

Perustietotekniikkaa ja pilvipalveluja palveluna tarjoava Tietokeskus perusti alkuvuodesta toimipisteen Jyväskylään. Paikallisluotsina toimiva Kalle Salonen uskoo, että asiakaskeskeisenä alan konkarina Tietokeskus voi auttaa keskisuomalaisia organisaatioita kehittämään it-toimintojaan ja parantamaan kilpailukykyään.

Tietokeskus on alun perin Turussa vuonna 1989 perustettu ICT-palveluyritys. Yli 100 miljoonan euron liikevaihtoa tekevä ja noin 400 henkilöä työllistävä Tietokeskus on koostaan huolimatta Jyväskylässä verrattain tuntematon. 

– Keski-Suomessa asiakkaitamme ovat mm. Alva, Honkarakenne sekä Keuruun kaupunki, Tietokeskuksen konsultoinnin myyntipäällikkö Kalle Salonen mainitsee. 

Tietokeskuksen suurimmat asiakasryhmät ovat pk-yritykset ja julkishallinto. 
– Vaikka isot yritykset ovat tehneet jo pidempään IT-ulkoistuksia, nyt myös pk-yritykset ovat huomanneet, että oman IT-infran ylläpito ja kehittäminen on kallista ja vaatii osaamista, jota saa helpoiten kumppanilta, Salonen sanoo. 

Luottamus ansaitaan joka päivä

Salosen mukaan IT-palveluiden hankkiminen pitäisi olla asiakkaille yhtä vaivatonta kuin sähkön ostaminen – hyödyke, jota saadaan seinästä. Tietokeskus luottaa vahvasti asiantuntijuuteensa ja uskaltaa siksi toimia alalla epätyypilliseen tapaan.

– Emme tee lainkaan määräaikaisia palvelusopimuksia. Asiakkaan ei tarvitse sitoutua meihin useiksi vuosiksi, mikä tekee yhteistyöstä heille riskittömämpää. Samalla käytäntö haastaa meitä toimittajana ylläpitämään asiakkaan luottamusta ja tyytyväisyyttä joka päivä ja ennen kaikkea jatkuvasti myös kehittämään tietotyötä, Salonen kertoo. 

Hän muistuttaa, että nykypäivänä asiakkaat odottavat saavansa IT-palveluntarjoajalta myös lisäarvoa tuottavaa näkemyksellistä johtamista niin liiketoiminnan kuin teknologian näkökulmasta.
– Mekään emme yrityksenä tyydy tarjoamaan pelkästään IT-palveluja, vaan ”keihäänkärkenämme” toimii Suomen mittakaavassa erittäin osaava kovan tason konsultointitiimi.

Salosen mukaan Tietokeskuksen vahvuus ovat osaavat ja tyytyväiset työntekijät. 
– Tietokeskus on kannattava ja vakavarainen yritys, minkä ansiosta henkilöstö voi rauhassa keskittyä arjen työhön. Meillä on tälläkin hetkellä paikkoja auki, joihin voivat hakea myös Jyväskylässä asuvat, hän vinkkaa.  

Keskisuomalaisille yrityksille parempaa kilpailukykyä

Tietokeskuksessa on seurattu suomalaisten yritysten IT-infran kehitystrendejä vuosittaisella kyselytutkimuksella Tutkimus suomalaisten organisaatioiden IT-infran nykytilasta ja kehitysnäkymistä jo kohta 10 vuoden ajan. 
– Meille on tärkeää ymmärtää, missä suomalaiset yritykset menevät kehityksen ja IT-investointien osalta. Samalla tutkimus on erittäin hyvä työkalu yritysten oman teknologisen nykytilan ja kehityksen seurantaan, Salonen kertoo. 

Kalle Salonen Tietokeskus 3

Tietokeskuksen strategiana on olla lähellä asiakkaita. Kalle Salosen työpiste sijaitsee Innova 1:ssä.


Hänen mukaansa tutkimuksesta näkyy hyvin ”tuottavan tietotyön paradoksi”.
– Teknologiat mahdollistavat hyvinkin paljon asioita, mutta sitä potentiaalia ei hyödynnetä. Tästä käytännön esimerkkejä ovat tiedolla johtaminen ja prosessien automatisointi.

Salonen tähdentää, että organisaatioiden markkina-aseman säilyttämiseksi teknologian hyödyntämistä on kehitettävä jatkuvasti.
– Lopulta tullaan siihen kysymykseen, miten me pystymme parantamaan keskisuomalaisten organisaatioiden kilpailukykyä ja luomaan uusia työpaikkoja. Itse uskon, että se tapahtuu nimenomaan parantamalla tiedolla johtamista ja automatisoimalla prosesseja, hän sanoo. 

– Vaikka automatisointi nopeasti ajatellen kuulostaa siltä kuin se vähentäisi työpaikkoja, pitkällä tähtäimellä se kasvattaa yrityksen liiketoimintaa ja luo sitä kautta uutta työtä.

Työ toi takaisin Jyväskylään

Alun perin Vantaalta kotoisin oleva Salonen on itse jo toisen kierroksen jyväskyläläinen. Hän tuli opiskelemaan tietojärjestelmätieteitä Jyväskylän yliopistoon vuonna 2016. Valmistumisen jälkeen Salonen ja hänen puolisonsa muuttivat pääkaupunkiseudulle, mutta työtarjous toi takaisin Jyväskylään juuri koronapandemian alla. 

– Ajoitus oli mitä täydellisin. Jyväskylässä on meille tärkeitä asioita, kuten luontoa, rauhaa, edulliset asumiskustannukset ja hyvät opiskelumahdollisuudet. Täällä on myös hyvä kasvattaa lapsia, listaa pian 2-vuotiaan Ebban isä. 

Vuodenvaihteessa 2023 Tietokeskuksen konsultointitiimissä myyntipäällikkönä aloittanut Salonen on tyytyväinen yrityksen johtamiskäytäntöihin ja työn vapauteen. Salosen tehtävänä on rakentaa paikallista toimintaa yrityksen strategian ja oman näkemyksensä mukaisesti. 

– Johdon puolelta on selkeät tavoitteet ja roolijaot, ja esimiestyöskentely on tosi hyvää. Tavoitteeni on tutustua ja verkostoitua laajasti paikallisiin yrityksiin, organisaatioihin ja yrittäjiin. Tulokset sitten puhuvat puolestaan, miten hyvin oma suunnitelma toimii, hän virnistää.

 

Teksti: Annukka Ollitervo
Kuvat: Petteri Kivimäki

Tutustu muihin artikkeleihin