Siirry suoraan sisältöön

Tilat mittojen mukaan

Tilat mittojen mukaan

Aiemmin Jyskänlaaksossa toiminut Landis+Gyr muutti Kankaalle tasan kolme vuotta sitten juuri koronapandemian alla. Muutto ei tapahtunut hetken mielijohteesta, vaan tiloja suunniteltiin pitkään yhdessä rakennuttajan kanssa vastaamaan Landis+Gyrin erityistarpeita.

Landis+Gyr on alunperin sveitsiläinen älykkääseen energianhallintaan ja -seurantaan liittyviä tuotteita ja palveluja tarjoava yritys. 125 toimintavuoden aikana Landis+Gyr on kasvanut globaaliksi toimijaksi, joka eri omistusvaihdosten jälkeen on palannut juurilleen Sveitsiin, nykyisin pörssiyritykseksi. Yritys on alansa markkinajohtaja, joka työllistää globaalisti noin 6500 työntekijää 30 maassa.

Landis+Gyr rantautui Suomeen vuonna 2007, kun silloinen energiamittareita valmistanut jyväskyläläinen Enermet liittyi osaksi konsernia. Energiamittareiden tuotanto oli ulkoistettu jo 2000-luvun alkupuolella, ja Jyväskylän yksikkö keskittyi laite- ja ohjelmistotuotteiden kehitykseen, testaukseen sekä palveluiden tuottamiseen.

 

Erityisvaatimukset huomioitiin tilasuunnittelussa

Jyskässä sijainnut mittaritehdas ja sen vanhat tilat oli suunniteltu energiamittareiden tuotantoa varten. Senaikaiset koppikonttorit ja toisaalta isot tuotantotilat eivät enää vastanneet tämän päivän tuotekehitykseen keskittyvän yrityksen tarpeita. Landis+Gyr halusi myös keskeisemmälle paikalle hyvien liikenneyhteyksien varrelle.

Sopivien tilojen etsimistä ja varsinaista muuttoa valmisteltiin pitkään. Kohteeksi valikoitui PEAB Oy:n suunnitteilla oleva Kankaan Optimes Business Garden.

Mittareiden tuotekehitys- ja testausyksikkömme ja viimeisintä teknologiaa edustava testauslaboratorio asettivat erityisvaatimuksia tiloille. Testaukset ovat osa tuotteen tuotekehitys- ja tyyppihyväksyntäprosessia. Meillä oli mahdollisuus vaikuttaa tiloihin, kun olimme mukana jo rakennuksen suunnitteluvaiheessa, Tällöin tiloista saatiin juuri meidän tarpeisiimme sopivat, kertoo maajohtaja Juha Torstensson. Jälkikäteen niiden rakentaminen ei todennäköisesti olisi ollut mahdollista, hän arvelee.

Landis+Gyr Kullstrom - Torstensson - Virtanen 2000pxMaailmanlaajuinen komponenttipula on heijastunut myös Landis+Gyrin arkeen. “Globaalina toimijana olemme kuitenkin pystyneet pitämään projektit käynnissä ja aikataulussa komponenttipulasta huolimatta”, Torstensson kertoo. Rinnalla Teresa Kullström ja Valtteri Virtanen.

 

EMC-laboratoriossa tehdään seuraavan sukupolven sähkömittareiden mittalaitedirektiivin, radiolaitedirektiivin sekä EMC-direktiivin ja niitä täydentävien standardien mukaisia laitetestauksia.

– Myös tila EMC-kammiolle on suunniteltu ja rakennettu meidän toiveiden mukaisesti, Torstensson kertoo.

– Kammiossa tutkitaan, tuottaako laite mahdollisesti häiriöitä muille sähkölaitteille. Testausta tehdään myös toisinpäin, eli itse laitetta häiritään ja samalla sen toimintaa tutkitaan, hän kuvailee.

 

Korona ei vähentänyt tilatarvetta

Korona on muuttanut monen yrityksen työskentelytapoja ja vähentänyt esimerkiksi toimistotilan tarvetta. Torstensson arvioi, että Landis+Gyrillä näin ei käynyt, vaan yrityksessä on otettu käyttöön joustava hybridityömalli.

 – Hybridityö näkyy niin, että meidän suosituksemme on tehdä 60 % toimistolla ja loppuajan voi halutessaan olla etänä. Koronan seurauksena työmatkojen määrä on vähentynyt ja etäkokouksien määrä kasvanut. Tämä on jonkin verran lisännyt pienten kokoustilojen tarvetta, hän kertoo.

 Tilat ovat pitkälti helposti muokattavaa ja joustavaa avotilaa, jota on jaettu erilaisin tilanjakajin pienemmiksi kokonaisuuksiksi. Yritys on myös kasvanut ja uusia työntekijöitä aloittaa tasaisin väliajoin. Tällä hetkellä Jyväskylässä työskentelee noin 240 landisgyriläistä.

– Toistaiseksi tila on riittänyt hyvin. Kun uusia ihmisiä tulee, niin pientä suplausta ja jiirausta tehdään aina. Jos vertaa vanhoihin tiloihin, missä työkaveri saattoi istua tuotantohallin toisella puolella 300 metrin päässä, täällä ihmiset ovat lähellä. On helppo mennä juttelemaan, hän kehuu.

Landis+Gyr ryhmakuva 2000pxLandis+Gyr EMEA Software, Service & Solutions -yksikön pääkonttori sijaitsee Jyväskylässä. Jyväskylän toimipisteessä on myös vahvaa osaamista laitteiden tuotekehityksestä sekä testauksesta. Samoissa tiloissa toimii mm. Pohjoismaiden asiakastuki, joten yksikön tunnelma on kansainvälinen. Kuvassa Petri Marttinen, Valtteri Virtanen, Teresa Kullström, Juha Torstensson ja Tripti Tiwari.

 

– Kyllä meidän mielestä keskeinen sijainti, modernit tilat ja hybridityö vaikuttavat positiivisesti työnantajakuvaan. Mutta toisaalta tilat ovat vain yksi elementti kokonaisuudessa. Olemme iso kansainvälinen yritys, joka tarjoaa hyviä uramahdollisuuksia ihmisille, Torstensson huomauttaa.

 

Vastuullisuusarvot ohjaavat

Kankaalla pysäköintitalo, lounasravintolat, kauppa ja kuntosali ovat lähellä ja Sepän palvelut lyhyen kävelymatkan päässä. Landis+Gyrille merkitsee myös rakennuksen energiatehokkuuden ja aktiivisen energiankulutuksen raportointi.

 – Kestävä kehitys ja energiatehokkuus ovat keskeinen osa arvojamme. Tavoitteemme on pienentää hiilijalanjälkeä, niin omaamme kuin asiakkaidemmekin. Siksi meille on tärkeää, että erityistarpeiden lisäksi kiinteistö, jossa olemme, on rakennettu ympäristön kannalta mahdollisimman pienin vaikutuksin, Torstensson sanoo.

 Siirtyminen hyvien liikenneyhteyksien varrelle näkyy myös työntekijöiden liikkumisessa. Torstensson arvelee, että erityisesti kesäaikaan moni työntekijä saapuu toimistolle pyörällä.

– Kellarin lämmin ja lukittu pyöräparkki, josta pääsee suoraan rakennukseen sisälle, on saanut työntekijöiltä kiitosta, hän kertoo.

Landis+Gyr Juha Torstensson 2000 px

“Landis+Gyr on ollut minulle hyvä koti”, kehuu Juha Torstensson, jolla on takanaan yrityksessä jo yli 30 vuotta vähintään 13 eri roolissa. Nykyisin Torstensson vastaa EMEA-alueen ohjelmisto- ja palveluliiketoiminnasta sekä Landis+Gyr Oy:n toiminnasta Suomessa, Ruotsissa ja Tanskassa.

 

Torstensson uskoo, että viheralueiden valmistuminen nostaa Kankaan viihtyisyyttä uudelle tasolle.

– Rakennustyömaa ja usein muuttuvat liikennejärjestelyt verottavat tietysti tällä hetkellä alueen viihtyisyyttä. Toisaalta on ollut mielenkiintoista seurata ikkunasta vieressä nousevan talon rakentumista kerros kerrokselta. Se on niin erilaista työtä kuin mitä me täällä teemme, hän pohtii.

 

Julkaisemme kevään aikana juttusarjan Kankaalla sijaitsevista yrityksistä. Juttusarjassa seitsemän yritystä kertoo, mikä sai heidät valitsemaan juuri Kankaan ja millaista työskentely on Kankaan ainutlaatuisessa miljöössä.

#kankaanyhteisö #yritystenKangas

 

Teksti: Annukka Ollitervo

Kuvat: Petteri Kivimäki

Tutustu muihin artikkeleihin