Siirry suoraan sisältöön

Yritystehtaalta siivet kansainväliseen kasvuun

Yritystehtaalta siivet kansainväliseen kasvuun

yritystehdas yleiskuva BSJKLYritystehdas on kasvuun ja kansainvälistymiseen tähtäävien startup-yritysten hautomo Jyväskylässä. Pohjoismaiden tasolla uniikki toimintamalli tuottaa tulosta ja kerää kiitosta hautomoyrityksiltä.

Viisi vuotta toimineella Jyväskylän Yritystehtaalla on kaksi päätehtävää: se tukee nopeaa kasvua hakevia jyväskyläläisiä startup-yrityksiä sekä kasvattaa jyväskyläläisten oppilaitosten yrittäjyysosaamista. Yritystehdas on esimerkki paikallisesta rajat ylittävästä yhteistyöstä, sillä sen omistavat neljä julkista toimijaa: Jyväskylän kaupunki, Jyväskylän yliopisto, Jyväskylän ammattikorkeakoulu ja koulutuskuntayhtymä Gradia.

Verkostoja, valmennusta ja modernit työtilat

Yritystehdas tarjoaa erilaisia yrittäjyyspalveluita, joista suurimman kokonaisuuden muodostavat hautomopalvelut. Hautomopalvelut on suunnattu Jyväskylässä kotipaikkaa pitäville, nopeaa kasvua ja kansainvälistymistä tavoitteleville yrityksille. Hautomo-ohjelma kestää 12+12 kk ja siihen valitaan vuosittain 12 uutta yritystä.

– Tarjoamme näille yrityksille laadukkaat yhteiskäyttötilat, mahdollisuuden vuokrata oma huone tai toimitila, verkostoja sekä tietysti monipuolista valmennusta, kertoo Roope Pietilä, yksi Yritystehtaan valmentajista.

Hakemukset käsittelee ja valinnat hautomo-ohjelmaan pääsemisestä tekee erillinen raati.
– Tarjoamamme palvelu on julkisrahoitteista, joten sille on asetettu selkeät raamit: yrityksellä tulee esimerkiksi olla alle miljoonan euron kumulatiivinen liikevaihto sekä vähintään kaksi täyspäiväistä työntekijää. Yrityksellä pitää olla myös uskottava rahoitussuunnitelma. Kun nämä asiat ovat kunnossa, voimme keskittyä hautomossa liiketoiminnan nopeaan kasvuun, Pietilä korostaa.

Ketkä voivat hakea hautomo-ohjelmaan? Lue lisää kriteereistä

Roope Pietilä BSJKL

Jyväskylä on loistava paikka elää, kehuu Jyväskylästä kotoisin oleva ja tänne maailmalta palannut Roope Pietilä.
– Kotiseuturakkaus on iso syy sille, että haluan tukea paikallista elinkeinoelämää ja auttaa paikallisia yrityksiä kasvamaan ja menestymään.

 

Ainutlaatuinen Performance Program tukee yrittäjien suorituskykyä

Pietilä muistuttaa, että valmennuksella ei tarkoiteta vain kasvuyrityksille suunnattua liiketoimintavalmennusta, vaan kokonaisuuteen kuuluu myös uniikki Performance Program, jossa huolehditaan yrittäjien ja avainhenkilöiden fyysisestä ja psyykkisestä hyvinvoinnista.

– Performance Program on ainutlaatuinen hautomopalvelu sekä Suomen että ihan Pohjoismaiden tasolla. Vaikka ohjelma on ollut käytössä vasta muutaman vuoden, olemme saaneet siitä jo erittäin hyviä tuloksia. Kasvuyrittäminen ja nopean kasvun tavoittelu on rankkaa työtä. Henkiseen ja fyysiseen kestävyyteen panostaminen parantaa selvästi kasvuyritysten ydintiimin resilienssiä ja rakentaa organisaatioon hyvinvointiin perustuvaa kyvykkyyden kulttuuria, Pietilä sanoo.

Lue mitä Performance program sisältää ja millaisia tuloksia sillä on jo saatu aikaan

Tilojen ja valmennuksen lisäksi hyvät verkostot ovat usein rahaakin arvokkaampia pienille kasvuyrityksille.
– Melkein kaikki nopeaa kasvua tavoittelevat startupit tarvitsevat verkostoja ja rahoitusta. Rahoituksen osalta pyrimme yhdistämään yritykset venture capital -tahoihin, alueen bisnesenkeleihin sekä tarjoamaan heille myös muuta osaamisverkostoa – mitä kaikkea nopeaa kasvua tavoitteleva yritys voi ensimmäisten vuosien aikana tarvita, Pietilä listaa.

Kasvun tavoite yhdistää yrittäjiä

Pietilän mukaan hautomoyritykset ovat varsin heterogeeninen joukko – yhdistävä tekijä löytyy usein kasvutavoitteista.
– Meille tullaan hyvin erilaisilta toimialoilta ja hyvin erilaisilla taustoilla. Toki ICT ja digitaalisuus korostuvat, samoin kiertotalous, medtech, cleantech ja tekoälyn hyödyntäminen, Pietilä luettelee.

– Myös oppilaitosten sisällä syntyy jatkuvasti liikeideoita ja yrittäjyyteen tähtäävää toimintaa. Pyrimme tukemaan heitä omalla osaamisellamme. Yritysten ja oppilaitosten yhteistyö on yksi Jyväskylän vahvuuksia. Myös monet tämänhetkisistä hautomoyritykset ovat tutkimus- tai innovaatiolähtöisiä, hän huomauttaa.

– Tarkoitus on saada lupaavimpia yrityksiä sijoittumaan ja juurtumaan Jyväskylään ja synnyttämään sitä kautta uusia työpaikkoja ja tietysti myös verotuloja, Pietilä summaa.

Tutustu Yritystehtaan palveluihin

Tutustu muihin artikkeleihin