Jump right in
punnerrus ranta oranssi ja sininen_full

Liikunta ja hyvinvointi

Tervetuloa Suomen liikuntapääkaupunkiin! Jyväskylässä yhdistyvät pohjoismaisittain ainutlaatuisella tasolla liikunta- ja hyvinvointialan tutkimus, koulutus ja liiketoimintaosaaminen.

Korkeatasoista liikunta-alan tutkimusta ja kansallisesti merkittäviä hankkeita

Jyväskylässä tutkitaan liikuntaa ja hyvinvointia laajasti aina arkiliikkumisen esteistä huippu-urheiluun ja suorituskyvyn optimointiin. Keskeisimpiä toimijoita ovat Jyväskylän yliopisto, Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus KiHu, useita kansallisia hankkeita koordinoiva ja monitieteistä tutkimusta tekevä Likes sekä Keski-Suomen asiantuntijoiden osaajakeskittymänä toimiva KeHO. Jyväskylässä myös sijaitsee Suomen mittakaavassa ainutlaatuinen monitieteinen aivotutkimuskeskus

Ikääntymiseen liittyvää erityisosaamista tarjoaa gerontologian tutkimusyksikkö Gerec sekä ikääntymisen tutkimus- ja koulutuspalveluja tarjoava GeroCenter. Kaupungin ytimen läheisyyteen nousee lähivuosina Hippos – yksi Pohjoismaiden merkittävimmistä liikunnan, hyvinvoinnin ja urheilun keskittymistä. Hippoksen kehittämiseen investoidaan 150 miljoonaa euroa lähivuosien aikana.

guit-saying-tomorrow

Hippos – Liikunnan, urheilun ja hyvinvoinnin keskus

Hippos on ainutlaatuinen ja Jyväskylän merkittävin liikunnan ja hyvinvoinnin hanke lähivuosina.

Tutustu Hippos-hankkeeseen

Liikunnasta ja hyvinvoinnista liiketoimintaa

hero-liikunta-ja-hyvinvointi

Tutkimus- ja osaamiskeskittymän lisäksi Jyväskylässä toimii useita liikunta- ja hyvinvointialan yrityksiä. Näiden liiketoiminta perustuu joko tekoälyä ja robotiikkaa hyödyntäviin hyvinvointiratkaisuihin sekä teknologisiin innovaatioihin tai korkeatasoisiin valmennus- ja koulutuspalveluihin.

Teknologiavetoiset yritykset

 • Firstbeat Technologies: kansainvälinen hyvinvoinnin, huippu-urheilun ja kuluttajatuotteiden parissa toimiva yritys, jonka kehittämä sydämen sykevälianalyysi auttaa parantamaan suorituskykyä ja hyvinvointia.
 • Emfit: unen laadun parantamiseen tähtäävät teknologiset innovaatiot sekä vanhusten ja muistisairaiden hoidonturvalaitteet 
 • Naava: Tutkitusti hyvinvointia lisääviä älyviherseiniä
 • Evogenom: Geenitestit liikuntaan, hyvinvointiin ja painonhallintaan
 • Protacon Group: ohjelmistoratkaisuja terveydenhuollon tarpeisiin. 
 • Procemex: Verso vision on Procemexin sairaalaympäristöön suunniteltu turvaratkaisu, joka ehkäisee ja vähentää potilaiden kaatumisia.
 • Onerva Hoiva: Onerva on kotihoidon ja palveluasumisen vieraskirja, joka on luettavissa kaikkialla.
 • IBM lab à University of Jyväskylä and IBM Disruptive Technologies Innovation Hub: Jyväskylän yliopiston koordinoima IBM-teknologioiden ympärille keskittynyt tutkimushanke. 
 • Polar Electro: kehittää, valmistaa ja myy sykemittareita.

Palveluvetoiset yritykset

 • Fibion Oy: istumis- ja aktiivisuusanalyysit.
 • Salivirta & Partners: terveydenhuollon konsultointipalvelut
 • Medics24: etälääkäripalveluja tarjoava yritys
 • Hidden Factor: Suoritustasoon ja elämänlaatua parantavaa yksilöllistä valmennusta
 • Humap: työhyvinvoinnin kehittäminen johtamisen näkökulmasta
 • Mobra Finland: tarjoaa yrityksille laaja-alaisesti hyvinvoinnin ja liikkumisen valmennuksia. 
 • MinSim: tarjoaa potilastilanteiden simulaatiokoulutuksia terveydenhuollon ammattilaisille ja opiskelijoille, sekä työpajamenetelmin aktiivisen ja tietoisen läsnäolon harjoituksia tiimityö- ja vuorovaikutustaitojen parantamiseen.

Harjun_portaat_porrastreeni-1

1400 liikunta- ja terveystieteen opiskelijaa

Jyväskylä tarjoaa ainutlaatuiset liikunta- ja hyvinvointialan koulutusmahdollisuudet ja tulevaisuuden asiantuntijoita organisaatioiden käyttöön. Jyväskylän yliopistossa on Suomen ainoa liikuntatieteellinen tiedekunta, ja siellä voi opiskella myös hyvinvointiteknologian ja liikuntalääketieteen maisteriohjelmissa. Gradian ja Kuortaneen urheiluopiston yhteistyö mahdollistaa mm. liikunnanohjauksen perustutkinnon ja  liikunnan ja valmennuksen ammattitutkinnon suorittamisen Jyväskylässä. Huippu-urheilijat viihtyvät täällä, sillä sekä Jyväskylän Urheiluakatemia että Jyväskylän ammattikorkeakoulu kiinnittävät erityishuomiota ammatti-urheilijoiden valmentautumisen ja korkeakouluopintojen yhteensovittamiseen. 

Lue lisää Jyväskylän liikunta- ja hyvinvointialan koulutusmahdollisuuksista.

1400 liikunta- ja terveystieteen opiskelijaa

Optimal Human Performance – laaja-alainen suorituskyvyn arviointi

Optimal Human Performance on Business Jyväskylän luoma ekosysteemi, joka tuotteistaa kilpa- ja huippu-urheilun tutkimusta, johtamista ja suorituskyvyn optimointia kansainvälisille markkinoille. Tässä merkittävässä ekosysteemissä ihmisen optimaalista suorituskykyä tarkastellaan neljän tieteenalan, fysiologian, psykologian, sosiologian ja digitaalisuuden risteämiskohdassa.

Jyväskylä – liikuntapääkaupunki

Urban lakeland – Sauna

Leading City for Sport and Health

 

Nina Rautiainen, projektipäällikkö, Hippos Innovaatiot ja kasvuliiketoiminta

3arrows-big

Ota meihin yhteyttä, kerromme mielellämme lisää!

Form background