Jump right in
Nainen ja mies keskustelevat teollisuushallissa

Uudistuva teollisuus

Keski-Suomi on vahva teollisuuden ja digitaalisten teknologioiden maakunta. Alueen johtavat teollisuusyritykset (metsä-, energia-, paperi-, puutuote- ja teknologiateollisuuden aloilta) tuovat merkittävän osan vientituloista. Uudistuva teollisuus on yksi alueen tärkeimmistä kärkialoista. Business Jyväskylän tavoitteena on tunnistaa alueen johtavien yritysten kehittämistarpeet ja aktivoida paikallisia pk-yrityksiä yhteisten tarjoamien kehittämiseen. Teollisuuden digitalisaatio muuttaa liiketoimintaa ja samanaikaisesti tarvitaan uuden ajan osaajia.

Jyväskylään rakentuu vuoteen 2030 mennessä Euroopan modernein valmistavan teollisuuden digitaalinen palvelukeskittymä, Eteläportti. Kaupungin eteläpuolelle sijoittuva alue tarjoaa toimintaympäristön noin 60 teollisuuden ja sitä läpileikkaavien alojen kasvuyritykselle, joilla on motivaatio pysyä digitalisaation, robotiikan, tekoälyn ja kiertotalouden aallonharjalla. Eteläportissa toimijat pääsevät osallisiksi sellaisiin arvoverkostoihin, joista kansainväliset toimijat hakevat kilpailukykyisiä tuotepalveluna -ratkaisuja.

Quit saying tomorrow 

 

Tutustu Eteläportti-hankkeeseen

Uusi yritysalue vastaa valmistavan teollisuuden tarpeisiin. Eteläportti tarjoaa tilaa mm. kehittämis-, tuotanto- ja logistiikkatoiminnoille. Lisäksi alue sopii kaupan ja palvelujen toimijoille.

Lue lisää Eteläportista

Arctic_Machine_Jyväskylän_kasvuyritys

Esimerkkejä Jyväskylän valmistavan teollisuuden toimijoista:

 • Valmet (www.valmet.com): Sellu-, paperi- sekä energiateollisuudelle teknologiaa, automaatiota ja palveluita toimittava yhtiö.
 • Moventas Gears Oy (www.moventas.com): tuulivoimaloiden voimansiirtoratkaisuja valmistava ja huoltopalveluja tarjoava yhtiö. 
 • Arctic Machine Oy (www.arcticmachine.fi): ympärivuotiseen käyttöön suunniteltujen tienhoitoautojen ja tienhoitolaitteiden valmistaja.
 • UPM-Kymmene Oy (www.upm.com) Säynätsalon vaneritehdas tuottaa pinnoitettua ja pinnoittamatonta kuusi- ja koivuvaneria.
 • HT-Laser Oy (www.htlaser.fi) metalliteollisuuden kokoonpanot, komponenttivalmistus sekä optimoidut ja jalostetut leikkeet.
 • Komas Oy (www.komas.fi) Ajoneuvo-, kone- ja laitevalmistajille valettuja ja koneistettuja komponentteja toimittava yhtiö.

Valmistava teollisuus on Keski-Suomen kivijalka. Alan kehittymistä tukevat muun muassa Keski-Suomen kauppakamarin Valmistus- ja tuotantovaliokunta ja Keski-Suomen Liitto. Jyväskylän sijainti keskellä maakuntaa ja hyvät tieliikenneyhteydet mahdollistavat työssäkäynnin lähes koko seutukunnan alueella.

Jyväskylän ympäristökunnissa vahvoja, kehittyviä ja runsaasti työllistäviä toimijoita ovat mm.

 • Valtra (Suolahti)
 • Kytölä Instruments (Muurame)
 • Finn-Savotta (Karstula)
 • Harvia Oy (Muurame)
 • Nisula Forest Oy (Halli)
 • Metsä Board Oyj (Äänekoski)
 • Dinex Finland Oy (Laukaa)

Valmistava_teollisuus

Äänekosken biotuotetehdas edelläkävijänä

Erinomainen esimerkki Keski-Suomen valmistavan teollisuuden edelläkävijyydestä on vuonna 2017 toimintansa aloittanut Metsä Groupin biotuotetehdas Äänekoskella, joka on pohjoisen pallonpuoliskon suurin puuta jalostava laitos. Tehdas käyttää ainoastaan uusiutuvia energialähteitä. 

Valmet Jyväskylässä:

 

Eteläportin esittely:

 

Heikki Kinnunen, kehittämisasiantuntija ja projektipäällikkö, Eteläportti

Businessuutiset

3arrows-big

Ota meihin yhteyttä, kerromme mielellämme lisää!

Form background