Young Office People with Happy Facial Expressions Listening to Someone Discussing to them Inside the Office

Kansainvälisen osaajan rekrytointi

Osaajapulahaasteiden yhtenä ratkaisuna voi olla jo maahanmuuttanut osaaja tai ulkomailta tarpeeseen rekrytoitava erityisosaaja. ​

Monimuotoiset työyhteisöt on todettu tuottaviksi ja innovatiivisiksi ja globaali kaupankäynti sekä monipuoliset asiakassuhteet ovat osa monen yrityksen arkea. Erilaiset taustat ja näkökulmat auttavat kehittämään uudenlaisia ratkaisuja asiakkaille. Kansainvälinen osaaja voi olla myös ensiaskel yrityksen kansainvälistymiseen.​


Tietoa ja apua kansainväliseen rekrytointiin on saatavilla ja erilaiset viranomaismääräykset ja tuki yrityksille paranevat koko ajan. Business Jyväskylä on koonnut näille sivuille tietoa kansainväliseen rekrytointiin liittyvistä asioista.

Osaaja avuksi yrityksen kansainvälistymiseen

close up of businessman hand showing texture the world with digital social media network diagram concept Elements of this image furnished by NASAHaaveiletko laajentamisesta kansainvälisille markkinoille, onko mielessäsi tietty kohdemaa? Kansainvälinen osaaja voi olla merkittävä osa ratkaisua. Kohdemaan tuntemus, kielitaito ja verkostot voivat avata ovia uuteen markkinaan. Etsimäsi osaaja voi olla jo Suomessa hakemassa uusia uramahdollisuuksia tai opiskelemassa tai osaaja voidaan rekrytoida kansainvälisesti.

Business Finland tarjoaa Talent Explorer -rahoitusta asiantuntijan palkkaamiseksi yrityksen kansainvälistymiseen. Rahoitus kattaa maksimissaan 50 prosenttia kustannuksista. Lue lisää Talent Explorer -rahoituksesta.

Tietoa kansainvälisen osaajan rekrytoinnista

Kansainvälisen rekrytoinnin opas

Kansainvälisen rekrytoinnin oppaasta löydät ohjeita rekrytointiin, työn aloitukseen ja viranomaisasioihin. Opas on kattava tietopaketti ja laadittu keväällä 2021. Sisällysluettelosta pääset sujuvasti navigoimaan oppaan eri teemoihin. 

Tutustu kansainvälisen rekrytoinnin oppaaseen

Käytännön vinkkejä ja tietoa kansainvälisestä rekrytoinnista

Ulkomaalaisen työntekijän palkkaamisessa on otettava huomioon erilaisia käytännön asioita, kuten työnteko-oikeus Suomessa, viisumit, oleskeluluvat sekä tutkintojen tunnustamiset.

Muista tämä

Merkittävin ero suomen kansalaisen palkkaamiseen on velvollisuus tarkistaa palkattavan työntekijän työnteko-oikeus Suomessa.

 

Lue lisää työnteko-oikeudesta

Kangas

Palvelut yrityksille kansainväliseen rekrytointiin

Maahanmuuttaneiden osaamiskeskus

Maahanmuuttaneiden osaamiskeskus auttaa Jyväskylän seudun mikro- ja pk-yrityksiä maahanmuuttaneiden työllistämisessä ja työyhteisöjen kulttuurienvälisen viestinnän kysymyksissä. Osaamiskeskuksen maksuttomia palveluita ovat mm. neuvonta työntekijän palkkaamisessa ja perehdyttämisessä sekä suomen kielen valmennus vieraskielisille työntekijöille.

Lue lisää Maahanmuuttaneiden osaamiskeskuksen palveluista.

Relokaatiopalvelut

Relokaatiopalveluita tarjoavat yksityiset yritykset ja niiden tarkoitus on helpottaa kansainvälisen osaajan muuttoa ja asettautumista uuteen ympäristöön. 

EU-rahoituksella (ESR) toteutettava Kokka kohti Suomea -hanke auttaa kansainvälisen osaajan rekrytoinnissa kustantamaalla jopa 80% relokaatiopalveluiden kustannuksista. Tuki on enintään 5000 € + alv ja loppusumma (vähintään 20 %) jää itse kustannettavaksi.

Lue lisää tuesta täältä.

Muut palvelut

 • Valtakunnallinen neuvontapalvelu avautuu loppuvuodesta 2022. Tästä lisätietoa tulossa.

 • International Jyväskylä – Info Center auttaa kansainvälisten osaajien relokaatiossa ja asettautumisessa Jyväskylään. Info Centeristä on mahdollista saada konsultaatiota oleskelulupaprosesseihin ja neuvontaa arjen asioihin 16 eri kielellä. Palvelu on avoin kaikille vieraskielisille koko Keski-Suomen alueella. 
  Lue lisää International Jyväskylä - Info Centeristä. 

Kansainvälisen rekrytoinnin väyliä

Suomessa on paljon maahan muuttaneita työtä etsiviä osaajia. Jo rekrytointi-ilmoitusta laadittaessa on tärkeää ottaa huomioon hakijat, jotka eivät puhu äidinkielenään suomea. 

Alta löydät kansainvälisen rekrytoinnin kanavia, josta kansainvälinen osaaja voi löytyä yritykseesi.

Jobs in Finland

Jobs in Finland -verkkosivustolle työnantajat voivat ilmoittaa englanninkielisiä työpaikkailmoituksia. 

Jobs in Finland

EURES-verkosto

EURES (European Employment Services) on eurooppalainen yhteistyöverkosto ja julkinen palvelu, jonka avulla työnantajat ja työntekijät voivat kohdata helpommin koko Euroopan alueella.

EURES-verkosto

Ohjelmia ja hankkeita kansainvälisen osaajan rekrytointiin

 

Talent Boost -toimenpideohjelma

 • Työ- ja elinkeinoministeriön ja opetus- ja kulttuuriministeriön koordinoima Talent Boost -toimenpideohjelman tavoitteena on tehdä Suomi tunnetummaksi ja houkuttelevammaksi kansainvälisille osaajille sekä kanavoida Suomessa jo olevien kansainvälisten osaajien asiantuntemusta yritysten kasvun ja kansainvälistymisen sekä innovaatiotoiminnan tueksi.
  Lue lisää Talent Boost -toimenpideohjelmasta.
   

HOKSAUTUS-hanke

 • Jyväskylän ammattikorkeakoulun hallinnoiman HOKSAUTUS - Kansainvälisten osaajien houkuttelulla ja työnantajien edellytysten kehittämisellä apua osaajapulaan Keski-Suomessa -hankkeen tarkoituksena on aktivoida ja auttaa keskisuomalaisia yrityksiä työllistämään kansainvälisiä osaajia. Hankkeen tavoitteena on madaltaa keskisuomalaisten työnantajien kynnystä palkata kansainvälisiä osaajia, lisätä kansainvälisten osaajien rekrytointityökalujen tunnettuutta ja tehdä kokeiluja osaajien houkutteluksi Keski-Suomeen.
  Lue lisää HOKSAUTUS –hankkeesta.

Osaajaväylä Suomeen

 • Suomiseura ry:n hanke vahvistaa ulkosuomalaisten paluumuuttoa. Hankkeen tavoitteena on nostaa ulkosuomalaisten osaajien tietotaidon arvostusta, kysyntää ja saatavuutta Suomessa, auttaa kotimaisia työnantajia löytämään ulkosuomalaiset osaajat, mahdollistaa osaamispääoman paluun Suomeen ja helpottaa paluumuuttajien kiinnittymistä suomalaiseen yhteiskuntaan.
  Lue lisää hankkeesta.

TEM:n Työelämän monimuotoisuusohjelma

 • Työ- ja elinkeinoministeriön koordinoiman Työelämän monimuotoisuusohjelman tavoitteena on, että yritykset ja organisaatiot hyötyvät monimuotoisuudesta ja maahanmuuttaneiden pääsy osaamistaan vastaaviin tehtäviin ja uralla eteneminen helpottuvat.
 • Ohjelma sisältää toimenpiteitä, joiden avulla työmarkkinoiden rakenteellista syrjintää ja rasismia pyritään vähentämään lisäämällä työyhteisöjen tietoisuutta monimuotoisuuden hyödyistä sekä lisäämällä monimuotoisuutta ja inklusiivisuutta koskevaa rekrytointi-, johtamis- ja muuta osaamista työelämässä. Ohjelman avulla myös lisätään monimuotoisuusosaamista työnantaja- ja työnhakijapalveluissa sekä edistetään monimuotoisuutta ja inklusiivisuutta julkisella sektorilla. Rekrytointisyrjinnän vastaisia ja anonyymiä rekrytointia edistäviä toimenpiteitä sisällytetään läpileikkaavasti ohjelman eri toimenpiteisiin. Monimuotoisuusohjelman kohderyhmänä ovat työnantajat ja työpaikat.
  Lue lisää Työelämän monimuotoisuusohjelmasta.

 

3arrows-big

Jätä yhteystietosi, niin otamme sinuun pian yhteyttä.

Form background
3arrows-big

Liity postituslistalle!

Liity postituslistalle! Saat tuoreimmat uutiset ja vinkit suoraan sähköpostiisi.

Form background

Anne Sandelin, elinkeinojohtaja

3arrows-big

Kaupunkikehitysalustat

Hippos sisäänkäynti havainnekuva

Hippos

Hippoksesta rakennetaan Suomen suurin liikunnan, urheilun ja ammattilaisurheilun keskittymä.

Lue lisää Hippoksesta »
Jyväskylä Kanga, Perhe

Kangas

Kangas on Jyväskylän merkittävin aluekehityshanke, jossa kunnianhimoinen suunnittelu, älykäs kaupunkirakenne ja uusin yhdyskuntatekniikka luovat ainutlaatuista ja laadukasta ympäristöä asukkaille ja yrityksille. Tulevaisuudessa Kangas on 2 101 työpaikan ja 6 000 asukkaan koti.

Lue lisää Kankaasta »
Jyväskylän kävelykatu, äiti ja lapsi

Kaupunkikeskustan kehittäminen 3.0

Jyväskylän kaupunkikeskustan kehittämisen kolmas aalto on käynnistynyt Jyväskylän keskusta 3.0 –hankkeena. Jyväskylässä on vilkas ja kompakti ydinkeskusta. Sen vetovoiman kasvattaminen erikoiskaupan, tapahtumien ja asumisen ykköspaikkana on osa kaupungin kehittämisstrategiaa.

Lue lisää Kaupunkikeskustasta »
Sairaala Nova ja Kukkula

Sairaala Nova ja Kukkula

Jyväskylän uusi sairaala on tulevaisuuden sairaala, jossa lähtökohtana on asiakas eli potilas. Asiakkaille tarjotaan kokonaispalvelua, jossa ennaltaehkäisy ja hyvinvointi ovat merkittävässä roolissa.

Lue lisää Sairaalasta »