HEROKUVA

Kansainvälisen osaajan rekrytointi

Monilla aloilla vallitsee työvoimapula. Yksi helpottava ratkaisu tähän haasteeseen voi olla maahanmuuttanut työntekijä tai ulkomailta tarpeeseen rekrytoitava asiantuntija.

Kansainvälinen osaaja voi vahvistaa yrityksen kansainvälistä kaupankäyntiä ja monipuolisia asiakassuhteita tai auttaa yritystä ottamaan sen ensiaskeleen kohti kansainvälistymistä.

Monimuotoiset työyhteisöt ovat myös tutkitusti tuottavia ja innovatiivisia. Se käy järkeen: kun yrityksessä on työntekijöitä, joilla on erilaisia taustoja ja näkökulmia, on yhteistyö hedelmällisempää ja yrityksellä paremmat vahvuudet kehittää uudenlaisia ratkaisuja ja palveluita.

Työnantaja, haluaisitko rekrytoida kansainvälisen osaajan? Hyvä, olet oikeassa paikassa! Näille sivuille Business Jyväskylä on koonnut hyödyllistä tietoa ja vinkkejä työnantajille kansainväliseen rekrytointiin liittyen.

Ihmiset katselevat tietokonetta

Mistä apua ja neuvoja? Palvelut yrityksille kansainvälisen rekrytoinnin tueksi

Valtakunnallinen neuvontapalvelu

Work in Finland -kansainvälisen rekrytoinnin työnantajaneuvonnasta yritykset ja työnantajat saavat tietoa ja ohjausta kansainvälisten osaajien rekrytointiin, palkkaus- ja lupaprosesseihin sekä Suomeen asettautumiseen liittyviin kysymyksiin. Lue lisää täältä.

Maahanmuuttaneiden osaamiskeskus

Maahanmuuttaneiden osaamiskeskus auttaa Jyväskylän seudun mikro- ja pk-yrityksiä maahanmuuttaneiden työllistämisessä ja työyhteisöjen kulttuurienvälisen viestinnän kysymyksissä. Osaamiskeskuksen maksuttomia palveluita ovat mm. neuvonta työntekijän palkkaamisessa ja perehdyttämisessä sekä suomen kielen valmennus vieraskielisille työntekijöille.

Lue lisää Maahanmuuttaneiden osaamiskeskuksen palveluista.

Relokaatiopalvelut

Relokaatiopalveluita tarjoavat yksityiset yritykset ja niiden tarkoitus on helpottaa kansainvälisen osaajan muuttoa ja asettautumista uuteen ympäristöön.

EU-rahoituksella (ESR) toteutettava Kokka kohti Suomea -hanke auttaa kansainvälisen osaajan rekrytoinnissa kustantamaalla jopa 80% relokaatiopalveluiden kustannuksista. Tuki on enintään 5000 € + alv ja loppusumma (vähintään 20 %) jää itse kustannettavaksi. 

Lue lisää tuesta täältä.

International Jyväskylä – Info Center

International Jyväskylä – Info Center auttaa kansainvälisten osaajien relokaatiossa ja asettautumisessa Jyväskylään. Info Centeristä on mahdollista saada konsultaatiota oleskelulupaprosesseihin ja neuvontaa arjen asioihin 16 eri kielellä. Palvelu on avoin kaikille vieraskielisille koko Keski-Suomen alueella. 

Lue lisää International Jyväskylä - Info Centeristä. 

Paikallisia yritystarinoita ja muuta ajankohtaista

BLOGIKUVA_SCANDIC

Oppisopimuskoulutus poiki pestin Scandic Laajavuoren keittiöstä

Syyriasta Suomeen muuttanut Obadah Smaidi pääsinhotelli Scandic Laajavuoreen töihin oppisopimuskoulutuksen kautta. Monimuotoisessa työyhteisössä kaikki ovat tasavertaisia ja työssä pääsee toteuttamaan itseään.

Lue Obadah Smaidin tarina.

Unposed group of creative business people in an open concept office brainstorming their next project.

Work in Finland: Valmentava mentorointiohjelma esihenkilöille

Tutustu valmentavaan mentorointiohjelmaan. 

Elomatic

Vaihto-opiskelun kautta konesuunnittelijaksi Elomaticille

Bosnia-Hertsegovinasta kotoisin oleva Lejla Cardzic päätyi vaihto-opiskelun kautta konesuunnittelijaksi Elomatic Oy:lle Jyväskylään. Kansainvälinen osaaja vahvistaa yrityksen ammattitaitoa.

Kun vaihto-opiskelija Lejla Cardzic, 25, tuli neljä vuotta sitten Jyväskylään, hän rakastui. Nimittäin Suomeen.

Lue Lejlan tarina täältä.

 

BLOGIKUVA_MONETRA

Työharjoittelu toimi väylänä Monetra Keski-Suomen kirjanpitosihteeriksi

Andrei Kostiuk on työskennellyt neljä vuotta Jyväskylän Monetralla taloushallinnon parissa. Hänen mukanaan työyhteisöön on tullut arvokasta tietotaitoa ja uusia näkökulmia.

Lue Andrein tarina täältä. 

Mitä on hyvä tietää? Hyödyllistä tietoa yrityksille kansainvälisestä rekrytoinnista

KUVA2

Kansainvälisen rekrytoinnin opas

Kansainvälisen rekrytoinnin oppaasta löydät ohjeita rekrytointiin, työn aloitukseen ja viranomaisasioihin. Opas on kattava tietopaketti ja laadittu keväällä 2021. Sisällysluettelosta pääset sujuvasti navigoimaan oppaan eri teemoihin.

Lataa kansainvälisen rekrytoinnin opas tästä

Käytännön vinkkejä ja hyödyllisiä sivustoja

Ulkomaalaisen työntekijän palkkaamisessa on otettava huomioon erilaisia käytännön asioita, kuten työnteko-oikeus Suomessa, viisumit, oleskeluluvat sekä tutkintojen tunnustamiset.

Työnteko-oikeus – muista tämä!

Merkittävin ero suomen kansalaisen palkkaamiseen on velvollisuus tarkistaa palkattavan työntekijän työnteko-oikeus Suomessa.

Lue lisää työnteko-oikeudesta

Ihmiset keskustelevat pöydässä

Mistä etsiä kansainvälisiä osaajia? Hyödyllisiä väyliä yrityksille työntekijöiden löytämiseen

Suomessa on paljon maahan muuttaneita työtä etsiviä osaajia. Jo rekrytointi-ilmoitusta laadittaessa on tärkeää ottaa huomioon hakijat, jotka eivät puhu äidinkielenään suomea.


Alta löydät kansainvälisen rekrytoinnin kanavia, josta kansainvälinen osaaja voi löytyä yritykseesi.

Jobs in Finland

Jobs in Finland -verkkosivustolle työnantajat voivat ilmoittaa englanninkielisiä työpaikkailmoituksia. 

Jobs in Finland

EURES-verkosto

EURES (European Employment Services) on eurooppalainen yhteistyöverkosto ja julkinen palvelu, jonka avulla työnantajat ja työntekijät voivat kohdata helpommin koko Euroopan alueella.

EURES-verkosto

Mitä muuta on tarjolla? Ohjelmia, hankkeita ja rahoitusta kansainvälisen osaajan rekrytointiin

Talent Explorer-rahoitus

Haaveiletko yrityksesi laajentamisesta kansainvälisille markkinoille? Onko mielessäsi tietty kohdemaa? Kansainvälisen osaajan kohdemaan tuntemus, kielitaito ja verkostot voivat avata yrityksellesi uusia ovia. Business Finland tarjoaa Talent Explorer -rahoitusta asiantuntijan palkkaamiseksi yrityksen kansainvälistymiseen. Rahoitus kattaa maksimissaan 50 prosenttia kustannuksista. Lue lisää.

Talent Boost -toimenpideohjelma

Työ- ja elinkeinoministeriön ja opetus- ja kulttuuriministeriön koordinoima Talent Boost -toimenpideohjelman tavoitteena on tehdä Suomi tunnetummaksi ja houkuttelevammaksi kansainvälisille osaajille. Lisäksi toimenpideohjelman on tarkoitus kanavoida Suomessa jo olevien kansainvälisten osaajien asiantuntemusta yritysten kasvun ja kansainvälistymisen sekä innovaatiotoiminnan tueksi. Lue lisää.

HOKSAUTUS-hanke

Jyväskylän ammattikorkeakoulun hallinnoiman HOKSAUTUS-hankkeen tarkoituksena on aktivoida ja auttaa keskisuomalaisia yrityksiä työllistämään kansainvälisiä osaajia. Hankkeen tavoitteena on madaltaa keskisuomalaisten työnantajien kynnystä palkata kansainvälisiä osaajia, lisätä kansainvälisten osaajien rekrytointityökalujen tunnettuutta ja tehdä kokeiluja osaajien houkutteluksi Keski-Suomeen. Lue lisää.

Osaajaväylä Suomeen -malli

Suomiseura ry:n hanke vahvistaa ulkosuomalaisten paluumuuttoa. Hankkeen tavoitteena on nostaa ulkosuomalaisten osaajien tietotaidon arvostusta, kysyntää ja saatavuutta Suomessa sekä auttaa kotimaisia työnantajia löytämään ulkosuomalaiset osaajat, mahdollistaa osaamispääoman paluun Suomeen ja helpottaa paluumuuttajien kiinnittymistä suomalaiseen yhteiskuntaan.

TEM:n Työelämän monimuotoisuusohjelma

Työ- ja elinkeinoministeriön koordinoiman Työelämän monimuotoisuusohjelman tavoitteena on, että yritykset ja organisaatiot hyötyvät monimuotoisuudesta ja maahanmuuttaneiden pääsy osaamistaan vastaaviin tehtäviin ja uralla eteneminen helpottuvat.
 
Ohjelma sisältää toimenpiteitä, joiden avulla työmarkkinoiden rakenteellista syrjintää ja rasismia pyritään vähentämään lisäämällä työyhteisöjen tietoisuutta monimuotoisuuden hyödyistä sekä lisäämällä monimuotoisuutta ja inklusiivisuutta koskevaa rekrytointi-, johtamis- ja muuta osaamista työelämässä.
 
Ohjelman avulla myös lisätään monimuotoisuusosaamista työnantaja- ja työnhakijapalveluissa sekä edistetään monimuotoisuutta ja inklusiivisuutta julkisella sektorilla. Rekrytointisyrjinnän vastaisia ja anonyymiä rekrytointia edistäviä toimenpiteitä sisällytetään läpileikkaavasti ohjelman eri toimenpiteisiin. Monimuotoisuusohjelman kohderyhmänä ovat työnantajat ja työpaikat. Lue lisää.

 

ESR_ja_vipuvoimaa_eu_logot

HOKSAUTUS-hanke yhdistää keskisuomalaiset yritykset ja kansainväliset osaajat. Hanke toteutetaan yhteistyössä JAMKin, Jyväskylän yliopiston, Keski-Suomen TE-toimiston sekä Keski-Suomen Kauppakamarin kanssa. Hanketta rahoittaa Euroopan unionin sosiaalirahasto ja Keski-suomen ELY-keskus. 

3arrows-big

Tarvitsetko apua kansainvälisessä rekrytoinnissa? Me autamme! Jätä yhteystietosi, niin olemme sinuun yhteydessä pian.

Form background
3arrows-big

Liity postituslistalle!

Liity postituslistalle! Saat tuoreimmat uutiset ja vinkit suoraan sähköpostiisi.

Form background

Anne Sandelin, elinkeinojohtaja

3arrows-big

Kaupunkikehitysalustat

Hippos sisäänkäynti havainnekuva

Hippos

Hippoksesta rakennetaan Suomen suurin liikunnan, urheilun ja ammattilaisurheilun keskittymä.

Lue lisää Hippoksesta »
Jyväskylä Kanga, Perhe

Kangas

Kangas on Jyväskylän merkittävin aluekehityshanke, jossa kunnianhimoinen suunnittelu, älykäs kaupunkirakenne ja uusin yhdyskuntatekniikka luovat ainutlaatuista ja laadukasta ympäristöä asukkaille ja yrityksille. Tulevaisuudessa Kangas on 2 101 työpaikan ja 6 000 asukkaan koti.

Lue lisää Kankaasta »
Jyväskylän kävelykatu, äiti ja lapsi

Kaupunkikeskustan kehittäminen 3.0

Jyväskylän kaupunkikeskustan kehittämisen kolmas aalto on käynnistynyt Jyväskylän keskusta 3.0 –hankkeena. Jyväskylässä on vilkas ja kompakti ydinkeskusta. Sen vetovoiman kasvattaminen erikoiskaupan, tapahtumien ja asumisen ykköspaikkana on osa kaupungin kehittämisstrategiaa.

Lue lisää Kaupunkikeskustasta »
Sairaala Nova ja Kukkula

Sairaala Nova ja Kukkula

Jyväskylän uusi sairaala on tulevaisuuden sairaala, jossa lähtökohtana on asiakas eli potilas. Asiakkaille tarjotaan kokonaispalvelua, jossa ennaltaehkäisy ja hyvinvointi ovat merkittävässä roolissa.

Lue lisää Sairaalasta »