Hippos_etuala_rajattu (2)

Jyväskylän uusi Hippos

Meidän yhteinen liikunnan ja hyvinvoinnin keskus

Jyväskylä on Suomen liikuntapääkaupunki – liikunta ja sen edistäminen on koko kaupungin asia. Uusi Hippos tarjoaa kaupunkilaisille ja seuroille upeat puitteet liikunnan harrastamiseen ja ammattimaiseen harjoitteluun. Alueen nykyiset liikuntatilat ovat vanhentuneet eikä niiden remontoiminen ole taloudellisesti kannattavaa.

Mikä tärkeintä, uuden Hippoksen myötä saadaan tilat ja harjoittelumahdollisuudet aikaisempaa useammalle lajille, liki kahdellekymmenelle. Liikuntavuorojen määrä kasvaa 50 %, sillä uudet liikuntatilat ovat nykyaikaiset ja muunneltavat. Samalla saamme lisää harrastusmahdollisuuksia kaikille käyttäjille. Lasten ja nuorten harrastaminen sekä seuratoiminta jatkuvat uusissa tiloissa kohtuulliseen hintaan.

Uuden liikuntakeskuksen, osaamiskeskuksen, jääareenan ja harjoitusjäiden lisäksi ulkoalueelle rakentuu elämyksellinen liikuntapuisto.

Hanketta viivästyttänyt, pitkä valitusprosessi on helmikuussa 2023 saatu päätökseen. Kaupungin, Sepos Oy:n ja Lehto Groupin omistama yhtiö, Hippos Ky vie hanketta nyt eteenpäin. Valituksista aiheutunut viive on muuttanut hankkeen käynnistymisen edellytyksiä, joten erityisesti rahoitukseen ja toteutussuunnitelmiin liittyviä kokonaisuuksia on neuvoteltava uudelleen. Tavoitteena on saada hankkeelle käynnistyspäätös kevään 2023 aikana.

Lue myös: Hippos-hankkeesta ei annettu valituslupaa korkeimpaan hallinto-oikeuteen

 

 

 

 

Kansainvälisesti merkittävä ja ainutlaatuinen Hippos

Hippos on valmistuessaan paitsi kaupunkilaisten kohtaamispaikka, myös Pohjoismaiden merkittävin liikunnan, urheilun ja huippu-urheilun, terveyden edistämisen sekä hyvinvoinnin ja tapahtumien keskus. Lisäksi se yhdistää liikunnan tutkimuksen ja teknologisen tuotekehityksen kansainvälisesti merkittäväksi kokonaisuudeksi.

Ympärivuotisten – ja liki ympärivuorokautisten – toimintojensa Hippoksesta tulee Jyväskylän valtakunnallinen ja kansainvälinen vetovoimatekijä.

07_LIIKUNTAKESKUS_rajattu

 

Mitä uudelle Hippokselle tulee?

Hippos-räjäytysaksonometria_tekstein
Klikkaa tästä nähdäksesi kuva suurempana.

  • Liikuntakeskus: mm. 2 000 hengen katsomolla varustettu sisäpeliareena, monitoimiurheilukentät, tilat yleisurheilulle, telinevoimistelu-, kamppailu-, ryhmäliikuntatilat, liikuntapäiväkoti ja kauppa

  • Osaamiskeskus: tutkimus-, opetus-, toimisto-, liike-, ravintola-, kahvila- ja kokoustilat sekä osa liikuntatiloista

  • Jääareena toteutetaan jäähallin peruskorjauksena ja laajennuksena, jolloin saadaan lähes 6 000 hengen urheilu- ja yli 7 000 hengen konserttikatsomo

  • Kolme harjoitusjääkenttää

  • Liikuntapuisto

  • Uudet pysäköintitilat

Osa uuden Hippoksen harjoitustiloista on suunniteltu helposti muunneltaviksi ja joustaviksi. Tämä mahdollistaa sen, että aikaisempaa laajempi joukko eri liikuntalajien harrastajia ja seuroja voi vuokrata ja hyödyntää tiloja.

Hippoksella on tilat mm. seuraaville lajeille

Salibandy

Salibandy

Futsal

Futsal

Koripallo

Koripallo

Lentopallo

Lentopallo

Squash

Squash

Sulkapallo

Sulkapallo

Padel

Padel

Pöytätennis

Pöytätennis

Jääkiekko

Jääkiekko

Taitoluistelu

Taitoluistelu

Kaukalopallo

Kaukalopallo

Telinevoimistelu

Telinevoimistelu

Joukkuevoimistelu

Joukkuevoimistelu

Ultimate

Ultimate

Cheerleading

Cheerleading

Judo + muut kamppailulajit

Kamppailulajit

Group 447

Yleisurheilu

Uusissa tiloissa mm.

JYU-logo

jamk_tunnus_sininen_nimella_suomi

liikuntapakaupunki_logo_suomi

Kihu_logo-250px

Liiketoimintaa ja uusia työpaikkoja

BSJKL_rally_Hippos_kuvitus1Hippos tarjoaa kansainvälisesti korkeatasoiset puitteet alan tutkimukseen, teknologian tuotekehitykselle ja liiketoimintaan. Hippos on inspiroiva ympäristö myös alueen yritysten, oppilaitosten ja kaupungin väliselle tiiviille innovaatioyhteistyölle. 

Uusien tilojen myötä syntyvä toiminta työllistää arviolta noin 600 ihmistä suoraan ja välillisesti reilut 300. 

Group 347

Hyvinvointialan
yritykset 

Group 348

Tutkimus ja opetus

 

Group 349Huippu-urheilu
ja valmennus

 

Lue lisää HHub-sivustolta

Jyväskylän kaupungin panostus hankkeeseen

Hankkeen kokonaisinvestointi on noin 200 miljoonaa euroa. Kaupunki sijoittaa Hippoksen omistavaan yhtiöön 23 M€ ja tulee yhtiön yhdeksi osakkaaksi. Kaupunki sitoutuu ostamaan seuraavien 30 vuoden ajan 5 M€ liikuntavuoroja urheiluseuroille. Maksu on sidottu elinkustannusindeksiin. Lisäksi kaupunki on sitoutunut kustantamaan urheiluseurojen käyttöön tuleviin tiloihin liikuntairtaimistoa vuosittain enintään 1 M€.

Hippos Ky:n osakkaana kaupunki saa tuloja yhtiöstä ja kiinteistöveroista arvoilta yhteensä noin 3 M€ vuodessa. Hippos tuo vuosittain työpaikkoina ja verotuloina välillisiä tuloja noin 5 M€ edestä ja rakennusaikana jopa noin 10 M€.

Perustietoa uudesta Hippoksesta – usein kysytyt kysymykset

Ihmiset

Hippos on jatkossakin tarkoitettu kaikille liikkujille: kaupunkilaisille ja seuroille. Lisäksi se tarjoaa puitteet huippu-urheilulle sekä kansainvälisen tason tutkimukselle ja liikunta- ja terveysalan innovaatiolle.

Seurat ja käyttäjät kertovat edelleen joka vuosi toiveet tiloista ja vuoroista kaupungille. Kaupunki varaa ja luovuttaa vuorot seurojen käyttöön. Seurat maksavat vuoroistaan omavastuuosuuden. Kaupunki tarjoaa uudella Hippoksella 50% lisää liikuntavuoroja nykyiseen verrattuna. Muusta, kuin kaupungin käyttövuoroista, vastaa Hippos Ky:n operaattori.

Hippokselle tulee arviolta 600 pysyvää työpaikkaa ja 330 välillistä työpaikkaa. Näistä kokonaan uusia työpaikkoja on noin kolmannes. Lisäksi rakentaminen luo työtä Jyväskylään noin 1110 henkilötyövuotta ja välillisesti 793 henkilötyövuotta.

Kaupunginvaltuusto on tehnyt periaatepäätöksen hankkeesta vuonna 2018. Tämän jälkeen on tehty useita periaatteita tarkentavia päätöksiä, joista valitettiin hallinto-oikeuteen ja korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Valitukset hylättiin, eikä korkein hallinto-oikeus myöntänyt niihin valituslupaa alkuvuonna 2023. 

Valitusten kaaduttua kaupunki lähtee tarkentamaan hankkeen jatkoa rahoittajien kanssa. Kaupunki on sitoutunut viemään hanketta eteenpäin, mutta tiedostaa kustannusten nousseen merkittävästi lähtötilanteesta mm. korkojen ja rakennuskustannusten nousun vuoksi.  

Jos Hippos-hanke ei toteudu suunnitellusti, nykyisten tilojen korjaus tai uusien tilojen rakentaminen vaatii kokonaan uuden suunnittelu- ja päätöksentekoprosessin. 

Tilat

Tavoitteena on saada kaupunkilaisille terveelliset, toimivat ja turvalliset tilat. Nykyiset tilat ovat niin huonokuntoisia, ettei niiden korjaaminen ole taloudellisesti kannattavaa. Lisäksi nykynormien mukaisen tekniikan (esim. ilmastointi, VSS-tilat) sisällyttäminen vanhoihin rakennuksiin käytännössä pienentäisi liikuntatiloja nykyisestään. Uusia tiloja voidaan myös käyttää monipuolisemmin kuin vanhoja ja tällöin saadaan enemmän harrastamisen mahdollisuuksia useammille seuroille.

Uusiin tiloihin on tulossa korkeakoulujen opetus- ja tutkimustiloja, liikunnan ja hyvinvoinnin osaamiskeskus sekä kansainvälisen huippututkimuksen edellyttämät tilat. Vanhoissa tiloissa näidenkään toimijoiden tarpeita ei pystytä täyttämään.

Ky, eli kommandiittiyhtiö-muoto on tyypillinen kiinteistöomistuksen muoto. Yhtiössä ovat edustettuina Jyväskylän kaupunki, uudet sijoittajat (Sepos ja Taaleri Sijoitus) sekä rakennusyhtiö Lehto. Vastaavasti Helsingissä noin 12 meneillään olevasta merkittävimmästä liikuntapaikkarakentamisen hankkeesta vain kaksi on kaupungin omia.

Hankkeen osana sijoittajat saavat oikeuden ostaa kaupungilta asuntotontteja noin 24 000 kerrosalaneliömetriä. Osa rakennusoikeudesta sijaitsee Hippoksella, osa Kivelänrannassa ja osa vielä määrittelemättömällä alueella. Kyseessä on oikeus ostaa tontteja, jolloin tontit myydään kaupungin normaalin hintatason mukaan. Kaupungille tämä ei ole taloudellinen sitoumus, vaan edesauttaa hankkeen käynnistymistä. Tonttienluovutusta koskevat samat kaupungin normaalit ehdot kuin muitakin tonttien ostajia.

Hippokselle on suunniteltu majoitusta. Majoituksesta neuvotellaan ja niissä huomioidaan ja liikuntaseurojen ja urheilijoiden kohtuulliset majoituskustannukset. Koronan vuoksi majoitus- ja hotellialat ovat varovaisia uusien hankkeiden aloittamisessa.

Bussien ja kevyen liikenteen reittejä lisätään. Autoilua alueella vähennetään. Alueelle rakennetaan parkkipaikat 830 autolle. Pysäköinnistä vastaa Jyväs-Parkki Oy. Viereinen Valmet tarvitsee autopaikkoja enemmän päivisin ja Hippoksen käyttäjät iltaisin ja viikonloppuisin.

  • Monitoimitalo 1979, korjauksia tekniikkaan 1998, 2009–11 ja 2013–14
  • Hippos-halli 1991, laajennus 2011–12. Lisäksi harjoitushallien tiloja on parannettu 2009–13
  • Kilpajäähallin toimistosiipi 1970, jäähallit 1982, laajennus ja peruskorjaus 2008

Nämä rakennukset jäävät kaupungin omistukseen. Niiden jatkokäyttöä selvitetään liikuntapalveluiden toimesta. Haasteena on rakennusten huono kunto ja alueen liikenteen toimivuus.

Kustannukset

Kaupunginvaltuusto teki 2018 Liikunnan lupauksen, joka takaa lasten ja nuorten kohtuuhintaisen liikkumisen, seuroille tilojen säännöllisen käytön sekä aikuis- ja vanhenevan väestön hyvinvoinnin huomioimisen. Hippoksella liikuntavuoroista on tehty yhteinen sopimus, jossa on sovittu käyttövuoroista ja käyttömaksuista. Vuokrahinnat on sidottu elinkustannusindeksiin, jolloin ne pysyvät kohtuullisina.

Kaupunki tekee 30 vuoden sopimuksen, jolla sitoutuu maksamaan yhteensä 5 miljoonaa euroa käyttövuoroja vuodessa. Kaupunki saa Hippoksesta myös yhtiötuloja ja kiinteistöveroja, jotka ovat noin 3 miljoonaa euroa vuodessa.

Seurat maksavat tiloista nyt noin 1,3 M€ vuodessa. Tämä summa ei sisälly kaupungin liikuntavuorosopimukseen (5 M€) eikä vähennä sen määrää.

Sepos Oy sijoittaa rahaa ja kehittää aktiivista elämäntapaa edistäviä yrityksiä. Sepos Oy toimii Hippos-hankkeessa agenttina ja koordinaattorina sekä osallistuu markkinointiin, toiminnan kehittämiseen ja rakennuttamiseen. Sepoksen omistajia ovat mm. Timo Everi ja Ilkka Kilpimaa sekä Taaleri Sijoitus Oy.

Taaleri Sijoitus Oy sijoittaa ja vakuuttaa. Taaleri Sijoitus Oy omistaa 30% Sepos Oy:stä. Emoyhtiö Taaleri Oyj:n osake on listattu Nasdaq Helsinki Oy:n pörssilistalle.

Lehto Group on rakennusyhtiö, joka rakentaa asuntoja, toimi- ja hoivatiloja sekä kouluja. Lehto on kilpailutuksella valittu rakentaja ja sijoittaja Hippos-hankkeessa. Yhtio on tehnyt merkittävän osan hanke- ja lupavaiheen suunnittelusta.

Hankkeen kokonaiskustannus on noin  200M€, josta Jyväskylän kaupungin osuus on 23M€. Loppu rahoitetaan ulkopuolisten sijoittajien rahoituksella sekä Hippos Ky:n tekemillä laina- ja rahoitusjärjestelyillä. 

Hippos Ky vastaa lisärahoituksen järjestämisestä. Yhtiön sopimuksissa kaupungilla ei ole velvollisuutta osallistua lisärahoitukseen.

Hippokseen liittyvät asiakirjat

Kiinnostuitko Hippos-hankkeesta? Ota meihin yhteyttä, kerromme mielellämme lisää!

Anne Sandelin

Anne Sandelin

elinkeinojohtaja 
+358 40 581 9958
anne.sandelin@jyvaskyla.fi

Nina Rautiainen

Nina Rautiainen

projektipäällikkö, Hippos
Innovaatiot ja kasvuliiketoiminta 
+358 50 413 7028
nina.rautiainen@jyvaskyla.fi3arrows-big

Kiinnostuitko Hippos-hankkeesta? Voit jättää meille yhteydenottopyynnön täyttämällä oheisen lomakkeen! 

Form background
Liikunta ja hyvinvointi

Liikunta ja hyvinvointi

Liikunta ja hyvinvointi

BJ - Content carousel (H2)

Rich text part : boby text 1 / LFT Etica - 18px/26px / Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Pellentesque commodo auctor mauris.

Liikunta ja hyvinvointi

BJ - Content carousel (H2)

Rich text part : boby text 1 / LFT Etica - 18px/26px / Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Pellentesque commodo auctor mauris.