EBAN Investor Day tuo kansainväliset sijoittajat ja kasvuyritykset Jyväskylään

calendar24.07.2019

UutisetKehitäTapahtumat

business rally investor dayKolmisenkymmentä yksityissijoittajaa kotimaasta, Euroopasta ja Yhdysvalloista saapuu ralliviikolla Jyväskylään tapaamaan kiinnostavia peli- ja esport-alan yrityksiä, etsimään sopivia sijoituskohteita ja hankkimaan markkinatietoa toimialoista. Jyväskylä Business Rallyn tapahtumakokonaisuuteen kuuluva sijoittajatapahtuma EBAN Esports and Gaming Investor Day järjestetään tänä vuonna ensimmäistä kertaa yhteistyössä eurooppalaisen bisnesenkeliverkoston kanssa.

Jyväskylä Business Rally – EBAN Esports and Gaming Investor Day -tapahtumassa kohtaavat sijoittajat ja kasvua tavoittelevat yritykset eri puolilta maailmaa. Tapahtumasta vastaa Jyväskylän kaupungin elinkeinoyksikkö eli Business Jyväskylä ja sen kumppaneina ovat Euroopan bisnesenkeliverkosto EBAN (the European Trade Association for Business Angels, Seed Funds and Early Stage Market Players) sekä Neste Rallia järjestävä AKK Motorsport.

Investor Day:ssa kuullaan scale-up- eli kasvuyritysten (laajentumista tai skaalautumista hakevat yritykset) pitchausten lisäksi asiantuntijapuheenvuoroja. Tapahtumassa puhuu esport-toimialan asiantuntijoita, kuten esimerkiksi Finnish eSports League FEL:n hallituksen puheenjohtaja Jukka Pekka Vuorinen ja maailman johtava, esport ja pelialan analytiikkaan erikoistuneen Newzoo:n Jeremy Jackson. Paikallista väriä puheenvuoroihin tuo Mediatalo Keskisuomalaisen CDO Kirsi Hakaniemi, joka valottaa miksi perinteinen mediatalo on lähtenyt esport-liiketoiminaan mukaan. Euroopassa tunnettu enkelisijoittaja superenkeli ja sarjayrittäjä Angello Dalli puhuu myös tilaisuudessa. Dalli on sijoittanut lukuisiin teknologia- ja viihdealan yrityksiin ympäri maailman sekä kirjoittanut artikkeleita muun muassa tekoälystä.

Yritykset ja sijoittajat rahoitusta tavoittelemassa

EBAN Investor Day:ssa ennakkohaun perusteella valitut yhdeksän kasvuyritystä esittää nopeat kuuden minuutin yritysesittelyt eli pitchaukset, joiden tavoitteena on vakuuttaa sijoittajat yrityksen ideasta ja kasvu- ja tuottopotentiaalista. Tavoitteena on sijoittajien investointihalukkuuden herättäminen. Kasvuyritykset hakevat 300 000 – 1 000 000 euron rahoitusta voimakkaan kasvun mahdollistamiseen. Yrityksissä on jo liiketoimintaa ja liikevaihtoa sekä sellaista kasvua, joka halutaan nostaa seuraavalle tasolle. Ennakkohaun ja hakemusten arvioinnin järjesti EBANin jäsenistä valittu tuomaristo, joka koostuu kokeneista sijoittajista ja yritysten neuvonantajista. Tuomaristo on paikalla myös Jyväskylässä arvioimassa ja valmentamassa yrityksiä.

Yrityksillä on mahdollisuus tuoda lavalle mukanaan myös yksi heihin jo aiemmin sijoittanut enkeli- tai muu sijoittaja. Mukaan valituista kasvuyrityksistä kaksi tulee Jyväskylästä, kolme muualta Suomesta, yksi yritys saapuu Virosta, yksi Iso-Britanniasta ja kaksi Yhdysvalloista.

Keski-Suomen suurin pelistudio Zaibatsu Interactive läpäisi EBANin ennakkoseulan. Yritys työllistää Jyväskylässä 14 henkeä ja tekee omia mobiilipelejä ja asiakasprojekteina AR/VR (lisätty- ja virtuaalitodellisuus) -toteutuksia sekä ohjelmistokehitystä. Noin puolet pelistudion liikevaihdosta tulee kotimaisilta asiakkailta ja loput kansainväliltä markkinoilta. Zaibatsu on tähän mennessä toiminut omalla rahoituksella sekä saanut jonkin verran julkista tukea hankkeilleen. Toimitusjohtaja Jussi Perttola on käynyt vastaavissa tapahtumissa niin Suomessa kuin ulkomailla, mutta kohdennetusta tapaamisesta alasta kiinnostuneiden sijoittajien kanssa ei hänellä ole juurikaan kokemusta.

”Odotamme tilaisuudelta uusia kontakteja. Paikalle on tulossa oikean profiilin sijoittajia, joten on hienoa päästä tapaamaan heitä ja keskustelemaan ja kertomaan meidän tarinaa. Tapahtuman sisältö on muutenkin todella hyvä. Peleihin ja esportiin on perinteisesti ollut aika vaikea löytää sijoittajia, sillä ala koetaan hieman vaikeaksi. On mahtavaa, että Jyväskylään saadaan tämän tapahtuman myötä alaa ymmärtäviä sijoittajia”, kertoo Jussi Perttola Zaibatsusta.

”Meillä on todella hieno määrä sijoittajia tulossa näinkin fokusoituun tilaisuuteen. En kuitenkaan mittaisi tilaisuuden onnistumista investoijien määrällä vaan sillä, miten hyvä kohtaanto saadaan aikaan. Kun samaan huoneeseen tuodaan oikeanlaisia kiinnostavia yrityksiä ja oikean profiilin sijoittajia, niin ihmeitä voi alkaa tapahtua”, kommentoi tapahtuman ennakkotunnelmia EBANin pääsihteeri Jacopo Losso Brysselistä.

Jussi Perttola kehuu myös pelialan mahdollisuuksia ja toimintaedellytyksiä Suomessa ja Jyväskylässä.

”Peliala on lähtökohtaisesti aina kansainvälistä bisnestä. Ei ole mitään väliä, vaikka olemme pieni pelistudio Jyväskylästä, sillä meillä on Suomessa loistavat olosuhteet toimia. Pelialan kesken Suomessa on hyvä kulttuuri ja avoimet välit. Lisäksi meillä on tunnettuja huippuyrityksiä, joten on helppoa olla kansainvälisesti uskottava ja kiinnostava. Jyväskylän korkeakouluista saamme puolestaan osaavaa työvoimaa meidän tarpeisiin.”

Sijoituksen saaminen vaatii pitkäjänteistä työtä

Sijoituksen saaminen on yritykselle tai tiimille usein pitkä prosessi ja erottuminen muista rahoitusta tarvitsevista yrityksistä on haastavaa. Rahoituksen hakemiseksi yritykset laativat hakemuksen yhdelle tai useammalle bisnesenkelisijoitusverkostolle yleensä sähköisen alustan kautta. Tämän jälkeen hakemukset arvioidaan, jonka jälkeen yritys pääsee esikarsinnan jälkeen tapaamiseen tai mentorointiin. Tästä joukosta parhaat pääsevät esittelemään ideaansa varsinaisille sijoittajille, minkä jälkeen kiinnostavat ja eniten potentiaalia omaavat yritykset voivat saada sijoittajan mukaan yritykseensä. Hakemuksia yhdelle enkelisijoitusjärjestölle voi tulla tuhansia vuoden aikana.

”Voisi arvioida, että hakemuksen tehneistä yrityksistä noin prosentti saa sijoituksen tämän tyyppisen normaalin prosessin kautta. Tie on pitkä ja vaatii sinnikkyyttä ja liikeidean kirkastamista sekä potentiaalin osoittamista sijoittajille. Yrityksen tai tiimin pitää olla valmis kovaan kasvuun ja sijoittajan on nähtävä odotettavissa oleva tuotto. Jyväskylällä on nyt suorat yhteydet EBANin sijoittajiin, jolloin pystymme nostamaan suomalaisten ja jyväskyläläisten yritysten näkyvyyttä oikeille tahoille. Toki meillä on myös vastuu näyttää mahdollisimman laadukkaita ja valmiita yrityksiä heille, jotta voimme lunastaa saamamme luottamuksen”, kertoo Sakari Oikarinen, Induco Oy:n hallituksen puheenjohtaja, joka on rakentanut yhteistyössä Jyväskylän kaupungin kanssa suhteita EBANiin jo usean vuoden ajan.

Erottautumisen vaikeudesta kertoo myös eurooppalaisten startupien huima määrä. Euroopan komissiolle vuonna 2017 laaditun selvityksen (Dynamic mapping of web entrepreneurs and startups ecosystem project) mukaan Euroopan kahdenkymmenen merkittävimmän businesshubin alueella toimii 830 000 startup-yritystä, joissa työskentelee yhteensä noin 4,5 miljoonaa ihmistä. Selvitys löytyy Startup Europe:n verkkosivuilta.

Tavoitteellinen yhteistyö tuo voittoja

EBANin ja Jyväskylän yhteistyö on kehittynyt vuosien myötä. Vuodesta 2015 alkaen Business Jyväskylä on järjestänyt Jyväskylä Business Rallyn rahoituspaneelin yhteistyössä Suomen Yrityskehitys Oy:n kanssa. Aiempana neljänä vuonna esittäytyneet yritykset ovat olleet pääosin jyväskyläläisiä yrityksiä ja joukossa on nähty joitain yrityksiä muualta Suomesta. Joka vuosi Jyväskylä Business Rallyn vieraina on ollut sijoittajia EBAN-verkostosta. Lisäksi EBANin sijoittajille on esitelty Jyväskylän keskeisiä kehitysalustoja kuten Hipposta ja liikunnan, terveyden ja hyvinvoinnin toimialan huippuosaamista.

”Odotamme Jyväskylään tuloa innostunein ja positiivisin mielin. Tulemme näkemään lavalla yhdeksän todella mielenkiintoista yritystä. On ihan huimaa, että kolmisenkymmentä sijoittajaa saapuu Euroopasta ja Suomesta kesken kesälomakauden Jyväskylään tutustumaan peli- ja esport-alan yrityksiin, sillä ala on sijoittajapiireissä vielä melko uusi ja tuntematon. Jyväskylään on aina mukava tulla, sillä tiedämme, että tilaisuus on todella ammattimaisesti järjestetty, asiat toimivat ja tunnelma on rento ja välitön”, kertoo Jacopo Losso EBANista.

”Tämän tyyppisiä yhteistyötä voidaan tehdä vain henkilökohtaisia suhteita ja luottamusta luomalla ja osallistumalla aktiivisesti verkoston toimintaan. Yhteistyön pitää olla aitoa ja vastavuoroista, sellaista, josta kaikki osapuolet oikeasti hyötyvät. Joka päivä jossain suurkaupungissa on vastaavanlainen sijoittajatilaisuus. Perinteisin markkinointikeinoin emme pystyisi siinä joukossa erottumaan. Pitkäaikaiset ja luottamukselliset suhteet ovat olleet aivan avainasemassa oikeiden asioiden edistämiseen ja sopivien henkilöiden saamiseen Jyväskylään. Myöskään Jyväskylän saamaa näkyvyyttä EBAN-verkoston kanavissa ja varsinkaan heidän keskeisten henkilöiden henkilökohtaisissa suosituksissa, ei pysty rahalla mittaamaan, saati ostamaan. Olemme pystyneet rakentamaan sellaista luottamusta EBANin suuntaan, jota arvostetaan”, kertoo Jyväskylän EBAN Investor Day:sta vastaava Business Jyväskylän markkinointipäällikkö Suvi Vuojolainen.

”Business Jyväskylän EBANin kanssa tehtävä yhteistyö alkaa myös konkreettisesti kantamaan hedelmää alueelle. Meillä on tänä vuonna tapahtumassamme todella hyvää kerrottavaa, mutta siitä voimme puhua tarkemmin Investor Day päivän aikana julkaistavan ilmoituksen jälkeen”, Vuojolainen iloitsee.

Investor Day on yksi konkreettinen yhteistyö EBANin sijoittajaverkoston kanssa. Työn alla on myös muita toimenpiteitä, kuten esimerkiksi keskusteluja soveltuvien yritysten sijoittumisesta Jyväskylän liiketoimintaekosysteemiin. Tätä työtä jatkamme määrätietoisesti eteenpäin”, Vuojolainen jatkaa.

Tapahtumaa voi seurata myös streamin kautta Business Jyväskylän Youtube-kanavalta

Lisätiedot:
Suvi Vuojolainen, markkinointipäällikkö, Business Jyväskylä, Jyväskylän kaupunki
+358 50 311 8820, suvi.vuojolainen@jyvaskyla.fi

Sakari Oikarinen, hallituksen puheenjohtaja, Induco Oy, Senator of World Business Angels Forum
+358 46 921 6060, sakari.oikarinen@induco.fi

Jussi Perttola, toimitusjohtaja, Zaibatsu Interactive
+358 50 412 4420, jussi.perttola@zaibatsu.fi

Suvi Vuojolainen, elinkeino- ja markkinointipäällikkö

3arrows-big

Liity postituslistalle!

Liity postituslistalle! Saat tuoreimmat uutiset ja vinkit suoraan sähköpostiisi.

Form background