Elomatic pääsuunnittelija Spinnovan ensimmäisessä kaupallisen mittakaavan tehtaassa

calendar11.10.2021

UutisetMenestysteotUudistuva teollisuusVerkostot

Elomaticin_ja_Spinnovan_miehet_rivissä

Elomaticin ja Spinnovan yhteistyö koeponnistettiin pilottituotantolinjan rakentamisessa. Onnistunut yhteistyö saa jatkoa Jyväskylän Eteläporttiin nousevassa tuotantolaitoksessa. Paikallinen kumppani oli Spinnovalle tärkeä paitsi osaamisen myös aikataulussa pysymisen vuoksi.

Kuvan henkilöt oikealta alkaen: Timo Pirinen (Elomatic), Janne Poranen (Spinnova), Juha Salmela (Spinnova) ja Patrik Rautaheimo (Elomatic)

Konsultti- ja suunnittelutoimisto Elomatic Oy on pääsuunnittelijana jyväskyläläisen Spinnova Oyj:n ja brasilialaisen Suzanon yhteisyrityksen Woodspin Oy:n Spinnova-kuitua valmistavassa tehdashankkeessa. Jykia Oy:n rakennuttama tehdas valmistuu Eteläportin alueelle. Kokonaisinvestoinnin arvo on noin 50 miljoonaa euroa.

Elomaticin suunnittelutyö kattaa projektinhallinnan sekä suunnitteluvaiheet esiselvityksistä perus- ja toteutussuunnitteluun sisältäen laite-, laitos- ja prosessisuunnittelun. Kokonaisuuteen kuuluvat myös muun muassa sähkö-, instrumentointi- ja automaatiosuunnittelu, tekninen laskenta, rakennusmuutokset ja riskikartoitukset.

Spinnovan toimitusjohtajan Janne Porasen mukaan Elomatic oli luonteva valinta, koska pilottituotantolinjan rakentaminen vuonna 2019 osoitti, että toimistolla on kyky ja ammattitaito vastata Spinnovan tarpeisiin.

-Eteläportti ei valikoitunut sijainniksi sattumalta. Jos hanke olisi toisella puolella maailmaa, se saattaisi viivästyä. Nyt kaikki pysyy omissa hyppysissä ja meillä on tieto siitä, mitä ollaan tekemässä.

Myös Elomaticille yhteistyön jatkuminen on tärkeää.

-Suunnittelu on luottamusbisnestä, koska myymme jotain sellaista, mitä ei ole vielä olemassa. Täällä tunnemme ihmiset. Läheisyys on oikeasti tärkeä asia luottamuksen rakentumiselle, toteaa toimitusjohtaja Patrik Rautaheimo.

Poranen kokee, että Spinnovalla on ympärillään vahva ekosysteemi ja Elomatic on olennainen osa sitä.

Meillä on vieressä myös Valmet alihankkijoineen sekä VTT, Jyväskylän yliopisto ja Jyväskylän ammattikorkeakoulu. Hyödynnämme näitä kaikkia ja nekin hyötyvät meistä.
Porasen mielestä teollisuuden ekosysteemit ovat alueellisesti tärkeitä, koska toiminta ja investoinnit mietitään yleensä kymmeniä vuosia eteenpäin.

business_rally_2021_Elomaticin_StandiElomatic esitteli osaamistaan Jyväskylä Business Rally City Special Stagella kaupungintalolla.

Ekosysteemityöllä vauhtia verkostojen syntymiseen


Jyväskylän kaupunki haluaa ekosysteemityön avulla verkottaa yrityksiä ja löytää yhteisiä rajapintoja. Jyväskylän ja työ- ja elinkeinoministeriön solmima innovaatiotoiminnan ekosysteemisopimus vuosille 2021-2027 tukee tätä työtä.

-TEMin aluekehittämisrahalla voimme tehdä valmistelevaa ja verkostohanketyötä, mutta myös kiihdyttää toimintaa. Rahallinen panostus on merkittävä, koska ekosysteemisopimuksen mukaan puhutaan yli miljoonan euron panostuksesta vuosittain, kertoo Business Jyväskylän Uudistuvan teollisuuden ekosysteemityön projektipäällikkö Timo Harju.

Hän korostaa, että nopeissa toimintaympäristön muutoksissa verkostona toimivat yritykset ovat joustavampia muuttamaan liiketoimintaansa. Yhteistyömallien ansiosta voi myös syntyä innovaatioita, jota ei muutoin olisi syntynyt.

-Ekosysteemityömme tavoitteena on tässä vaiheessa kartoittaa teollisuuden avaintoimijoita, joilla on halu ja tarve uusiutua.

-Puhutaan kaksoissiirtymästä, jossa siirrytään digitaalisempaan ja ekologisesti kestävämpään toimintatapaan. Yksittäisen toimijan on vaikea ratkaista kaikkia tähän liittyvä asioita, mutta verkostona voidaan tehdä enemmän.

Harjun mukaan teollisuus on jo tekemässä vihreää siirtymää ja siirtynyt sanoista tekoihin. Esimerkiksi kestävä Spinnova-kuitu voidaan valmistaa puusta tai jätteistä ilman haitallisia kemikaaleja. Kuidusta tehdyt tuotteet ovat biohajoavia ja täysin kierrätettäviä.


Kuvat: Tero Takalo-Eskola

Timo Harju, projektipäällikkö, Uudistuva teollisuus ekosysteemi

3arrows-big

Liity postituslistalle!

Liity postituslistalle! Saat tuoreimmat uutiset ja vinkit suoraan sähköpostiisi.

Form background