Jyväskylän uudesta torista halutaan aito kohtaamispaikka

calendar01.10.2020

UutisetKehitä

Tori yleiskuva alueestaYmpärivuotista toimintaa, elämyksiä, tapahtumia ja matalan kynnyksen palveluja – tätä kaikkea on Jyväskylän uusi Asema-aukion tori alueen kehittämis- ja ideointityöpajoihin osallistuneiden silmin. Marraskuussa järjestettävään tori-hackathoniin toivotaan tiimejä niin yrityksistä, organisaatioista kuin oppilaitoksistakin. Crazy Townin ja Business Jyväskylän fasilitoimissa työpajoissa keskustan yrittäjät, opiskelijat ja muut torin kehittämisestä kiinnostuneet ideoivat Jyväskylän tulevan torin roolia ja mahdollisuuksia.

Perinteisen torimyynnin lisäksi alueelle toivotaan esimerkiksi ympärivuotista toimintaa, monipuolisia kulttuuritapahtumia ja matalan kynnyksen terveyspalveluja.

Asiakasvirtojen osalta uudella torilla on tärkeä rooli Matkakeskuksen ja kävelykadun yhdistävänä akselina. Myös Vapaudenkadun linja-autoliikenteen solmukohdan uskotaan tuovan torille paljon kävijöitä.

Ympärivuotista toimintaa

Yksi torikulttuurin tämänhetkinen ongelma on palveluiden ja myynnin kesäpainotteisuus. Uudelle torille halutaankin entistä enemmän eri sesongit huomioivaa, ympärivuotista toimintaa.

Joustava, viikko- ja päiväkohtainen vuokrausmahdollisuus kausimyynnin ohella monipuolistaisi tarjontaa ja madaltaa madaltaisi torimyynnin kynnystä. Toripäivän jakaminen päivä- ja iltavuoroon tavoittaisi eri kohderyhmiä.

Myös torikojujen ulkonäköön halutaan yhdenmukaisuutta. Vetovoimainen ja visuaalisesti näyttävä torialue on kaikkien myyjien etu. 

Torityopajassa ideointipaperi
Learning Cafe -työpajamallin mukaisesti pöytäliinoihin hahmoteltiin ja piirrettiin ideoita tulevaisuuden torin toiminnan tueksi.

Markkinointia, manageerausta ja digitaalinen alusta

Ideointityöpajoihin osallistuneiden yhteinen näkemys on, että uudella torilla tulisi olla toiminnan organisoimisesta vastaava manageri. Tämän lisäksi tarvitaan vahvaa brändäystä ja suunnitelmallista markkinointia, joka tarjoaa vetoapua myös torin pienyrittäjille.

Tori-appi sai kannatusta, jotta “torikäynti voi alkaa jo kotoa”. Digitaalinen alusta olisi työkalu sekä torimyyjille että asiakkaille. Appista löytyisivät päivittäiset tapahtumat ja torimyyjät. Lisäksi sen kautta voisi mm. varata toripaikan ja muita palveluita sekä ostaa tuotteita.

Elämyksiä ja kulttuuritoimintaa

Uudella torilla halutaan tarjota ihmisille vahvoja elämyksiä. Torille rakennetaan älykäs valaistus, jolla voidaan suunnitella toteuttaa erilaisia tunnelmia. Lisäksi torille halutaan mahdollisuus käyttää äänentoistoa. Yhdessä nämä luovat upeat puitteet esimerkiksi paikalliselle ja osallistavalle kulttuuritoiminnalle.

Tori nähtiin myös potentiaalisena kohtaamispaikkana matalan kynnyksen sote-palveluille. Pop-up-perheneuvola, kausi-influenssan rokotuspiste tai hyvinvointikontti voisivat tavoittaa sellaisia asukkaita, jotka muuten eivät palveluja käytä.

Ilmoita tiimisi mukaan tori-hackathoniin!

Onko sinulla torin kehittämiseen liittyviä ideoita? Crazy Town ja Business Jyväskylä järjestävät 23.-24.11. hackathonin, jossa tiimit ratkovat toriaiheista haastetta. Mukaan ovat tervetulleita kaikki torin kehittämisestä kiinnostuneet vähintään 2-henkiset tiimit. Tavoitteena on luoda haasteeseen ratkaisu, jota lähdetään testaamaan jo ennen uuden torin valmistumista.

Hackathon järjestetään Crazy Townin tiloissa keskustassa tai koronatilanteen vaatiessa kokonaan online-ympäristössä. Voittajatiimit julkistetaan 26.11. ja he saavat käyttöönsä Crazy Townin showroomin pilotointiajaksi sekä tukea ja sparrausta ideansa testaamiseen.  Ilmoittautuminen hackathoniin aukeaa Jyväskylän kaupungin nettisivuille lähipäivien aikana.  Samoilta verkkosivuilta löydät lisää tietoa Asema-aukion torisuunnittelusta. 

Torin havainnekuva ylhäällä: WSP Finland Oy

 

Pirkko Flinkman, projektipäällikkö, keskustan kehittämishanke

Join in kick ass lift off

Liity postituslistalle! Saat tuoreimmat uutiset ja vinkit suoraan sähköpostiisi.

Form background