Kansainvälinen työyhteisö parantaa yritysten kilpailukykyä

calendar18.03.2021

UutisetKasva

Kv-osaajatSatsaus kansainvälisiin osaajiin kannattaa, sillä monimuotoisuuteen panostavat yritykset menestyvät tutkitusti jopa kolmanneksen muita paremmin. Testaa yrityksesi kansainvälistymiskunto uudella Keskuskauppakamarin ja Business Finlandin kehittämällä Talent boost -mittarilla ja hyödynnä tarjolla olevat muut tukipalvelut.

Myös jyväskyläläiset yritykset tarvitsevat tulevaisuudessa uusia kansainvälisiä osaajia, jos he haluavat pärjätä kilpailussa, sanoo Business Jyväskylän verkostopäällikkö Tanja Oksa.
– Työyhteisön moninaisuus, diversiteetti, parantaa tutkitusti yrityksen menestymismahdollisuuksia verrattuna homogeenisiin organisaatioihin*, hän muistuttaa.

Kansainvälisten osaajien rekrytoimiseen on tarjolla paljon erilaista neuvontaa ja tukea EU-tasolta paikallisiin ruohonjuuritason palveluihin.

– Oman lähtötasonsa voi testata esimerkiksi uudella Talent Boost -mittarilla, joka tarjoaa yrityksille tietoa ja vinkkejä parantaa omia valmiuksia kansainvälisten osaajien rekrytointiin ja kehittää organisaatiokulttuuriaan monimuotoisemmaksi.

Katse ensin paikallisiin kv-osaajiin

Oksa huomauttaa, että Jyväskylässä asuu jo tällä hetkellä paljon kansainvälisiä osaajia, joiden potentiaali on jäänyt osin piiloon. Akuutin osaajapulan tilkitsemiseen olisikin järkevää kartoittaa ensin oman kaupungin tarjonta.
– Jyväskylässä asuvista ulkomaalaisista lähes kolmannes on opiskelijoita, toinen kolmannes työn perässä tulleita ja viimeinen vajaa kolmannes muista syistä, kuten puolison perässä, Oksa listaa.
– Ihmisten mielikuvissa suurin ulkomaalaisryhmä Jyväskylässä ovat pakolaistaustaiset, mutta todellisuudessa heitä on noin 10 % kaikista ulkomaalaisista, hän tarkentaa.

Tanja_Oksa_Business_Jyvaskyla
Kansainvälinen työyhteisö parantaa yritysten kilpailukykyä, muistuttaa Tanja Oksa. Kansainvälisiä osaajia tähyillään usein ulkomailta, mutta hyödyntämätöntä potentiaalia voi löytyä ihan läheltäkin.


Myös organisaation nykyiseen kulttuuriin ja asenteisiin tulisi kiinnittää huomiota.
– Monessa yrityksessä kipuillaan sen ajatuksen kanssa, että pärjätäkseen meillä suomen kieltä pitäisi osata täydellisesti – vaikka näinhän se ei lähellekään aina ole.

Tukea suomen kielen opiskeluun

Jyväskylässä opiskelevien ulkomaalaisten halua jäädä tänne töihin ja asumaan haluttaisiin kartoittaa nykyistä systemaattisemmin. Tällä hetkellä aiheen tiimoilta on käynnissä kokeilu. Oksan mukaan Jyväskylässä on tunnistettu myös suomen kielen opiskeluun liittyvät haasteet.
–Yritykset voivat saada tukea työntekijöiden kielikoulutuksen järjestämiseen, hän kertoo.
– Kielikoulutusten monipuolisuutta ja valmistumassa olevien opiskelijoiden mahdollisuutta päästä mukaan kielikoulutukseen pyritään edistämään.

Tietyillä toimialoilla, kuten metalliteollisuudessa, on jatkuva pula osaajista.
– Meillä Jyväskylässä on vahvaa yhteisöllisyyttä. Mitä jos tietyn toimialan yritykset tekisivät yhteistyötä kansainvälisten osaajien hankkimiseksi ja esimerkiksi kielikoulutuksen järjestämiseksi? Oksa ehdottaa.

Kansainvälisen osaajan rekrytointi kiinnostaa, miten etenen?

  • Aloita Talent boost -mittarilla: se antaa yleiskuvan yrityksesi valmiuksista ja kehitystarpeista sekä vinkkejä valtakunnallisista ja EU-tasoisista palveluista, joita yrityksesi voi hyödyntää rekrytoinnissa.

  • Tutustu yrityksille maksuttomaan Hoksautus-hankkeeseen, jonka puitteissa on tarjolla
    monentyyppistä tukea kansainvälisten osaajien rekrytointiin kuten räätälöityjä koulutuksia ja valmennuksia. Ota yhteyttä, niin ideoidaan yhdessä. erica.svard(a)jamk.fi | p. +358 50 439 0821

  • Panosta sisäiseen kehitystyöhön: edellytykset kansainvälisen osaajan palkkaamiseen lähtevät omasta organisaatiokulttuuristanne ja asenteistanne.

  • Kartoita paikallinen tarjonta: Jyväskylässä on paljon lahjakkaita kansainvälisiä osaajia sekä aikaisemmin tänne työn perässä muuttaneita osaajia.

  • Huomioi potentiaalisena kohderyhmänä myös pitkään ulkomailla asuneet suomalaiset: heillä voi olla halu palata kotimaahan, mutta työpaikka puuttuu.

  • Muista, että varsinkin kokeneempien osaajien kohdalla maahanmuutto koskettaa koko perhettä. Varmista, että työntekijällä on tiedossa kaikki maahanmuuttajille suunnatut palvelut. Myös työpaikan löytäminen puolisolle ja tukiverkoston tarjoaminen on kullanarvoista tukea, joka helpottaa perheen pysyvää asettumista Suomeen.

Lisätietoa ja jatkosteppejä:
* McKinsey (2018) raportti ”Delivering through diversity”

Tanja Oksa, verkostopäällikkö, Tekosysteemi, elinkeinomarkkinointi ja erityishankkeet -yksikön esimies

3arrows-big

Liity postituslistalle!

Liity postituslistalle! Saat tuoreimmat uutiset ja vinkit suoraan sähköpostiisi.

Form background