Korona toi uusia asiakkaita

calendar30.09.2020

Koronakehity

Kirsi Neuvonen pajagalleriassaTaiteilija Kirsi Neuvosen pajagalleriassa Jyväskylän Puutarhakadulla on laajasti esillä taitelijan grafiikkaa. Pajagalleriasta löytyy eri kokoisia tauluja, koriste-esineitä ja postikortteja, kaikki kauniisti valaistuna vaaleassa ja harmonisessa ympäristössä. Neuvonen on harmillisesti murtanut ranteensa, mutta teosmyyntiä tämä ikävä sattumus ei ole estänyt, sen enempää kuin korona-pandemiakaan. Toimitusajat ovat vaan jonkin verran pidentyneet.

Itse asiassa verkkokaupassa on käynyt enemmän asiakkaita kuin normaaliin aikaan. Ihmiset ovat kääntäneet katseensa koteihinsa ja sinne hankitaan nyt muiden sisustustuotteiden ohessa taidetta. Nyt kun matkalle ei nyt pääse, matkustukseen varatut rahat sijoitetaan esimerkiksi taiteeseen, kertoo taitelija Kirsi Neuvonen. Toki ostamisen kausittainen vaihtelu on alalle tyypillistä.

Neuvonen on huomannut ihmisten asenteissa ja ostokäyttäytymisessä laajemminkin muutosta viimeisten vuosien aikana.
Nykyään taidetta hankitaan matalammalla kynnyksellä ja ostopäätös saattaa syntyä nopeastikin. Ihmiset haluavat panostaa itseensä ja koteihinsa eri lailla kuin ennen. Hintavampikin teos on nykyään sallitumpaa ostaa, kun aiemmin hankintaa saatettiin harkita vuosia. Toisaalta korona on saanut liikkeelle myös sellaisia henkilöitä, jotka ovat todella pitkään pohtineet jonkin teokseni ostoa.

Koronan vuoksi ihmiset ovat ryhtyneet miettimään asioita uudella tavalla.

Eräs entinen taidekeräilijä otti minuun yhteyttä ja kertoi ryhtyneensä keräämään taidetta uudelleen, sanoo Neuvonen. Taidekeräilijä oli kuullut mediassa kehotuksen tukea suomalaisia pienyrittäjiä ja oli ryhtynyt pohtimaan, kuinka hän voisi sen tehdä. Päätös oli ollut keräilijälle helppo, eli palata vanhan harrastuksensa pariin ja jatkaa suomalaisen kuvataiteen ostoa.

Verkkokauppa pelasti

Kirsi Neuvonen on avannut uudistuneen ja toiminnoiltaan nykyaikaisen verkkokaupan vuoden 2019 alussa. Kokemusta verkkokaupasta on nyt vajaat kaksi vuotta ja taiteilija on ollut siihen todella tyytyväinen.

Se on ollut pelastus, huokaisee Neuvonen. Tilauksia tulee verkkokaupan kautta muutamia viikossa, mutta useat Pajagalleriaan paikan päälle saapuvat ovat jo tutkineet teoksia verkossa ennen galleriaan tuloaan.
Ostopäätöstä tämä mahdollisuus usein nopeuttaa ja helpottaa. Verkkokaupasta tulleet tilaukset taiteilija postittaa itse.

koristetaidepallo

Taidekoristepalloja Neuvosen Pajagalleriassa Puutarhakadulla.

Verkkokaupan vuoksi en ole myöskään enää niin kiinni näyttelyissä, vaikka tulen niitä toki tulevaisuudessakin järjestämään. Ennen näyttelyt sanelivat aikataulujani ja elämääni todella paljon. Lisäksi näyttelyt ovat todella suuri taloudellinen sijoitus ja niiden onnistumiseen liittyy aina riski, kertoo Neuvonen. Luovanalan yrittäjälle verkkokauppa on tuonut joustoa myös loma-aikojen järjestämineen, kun koko toimeentulo ei ole kiinni vain näyttelyistä. Kysyntä on verkkokaupan ansiosta tasaisempaa, mikä puolestaan vähentää yksinyrittäjyyteen liittyvää stressiä.

Verkkokaupan operoinnista Neuvonen on selvinnyt varsin hyvin.
Pienen opettelun jälkeen verkkokauppaa on ollut ihan helppoa käyttää.

Kirsi Neuvonen pääsi verkkokaupassa alkuun Woolmanin ja Shopifyn kanssa, kun hänelle myönnettiin Jyväskylän kaupungin 2500 euron yrityspalveluseteli vuonna 2018.

Neuvosen pajagalleriassa aika tuntuu pysähtyvän. Mieli rauhoittuu teosten ja taiteen sanoman äärelle. Ehkä myös tässä ajassa on jotain, mihin ihminen kaipaa taiteen rauhoittavaa ja rentouttavaa vaikutusta. Miksei taidegalleriassa käyntiä voisi ajatella minilomana hektisen arjen keskellä.

Taideteos on taiteilijan toteuttama aikansa kuva, joka siirtää ajan kokemuksen ja tunteiden tulkinnan myös tulevaisuuteen. Parhaimmillaan teoksia katsotaan aina uudelleen ja uudelleen, uusin katsein, uusin tuntein ja uusin tulkinnoin. Taideteoksen arvo kasvaa aina kun teosta katsotaan, kun se herättää tunteita ja kun sen sanoma kestää aikaa.
– Kirsi Neuvonen –

 
Teksti ja kuvat: Taija Lappeteläinen

Piija Äijänen, yritysneuvoja, Yritysklinikat

Join in kick ass lift off

Liity postituslistalle! Saat tuoreimmat uutiset ja vinkit suoraan sähköpostiisi.

Form background