Kymmenen uutta yrityssijoittumista Jyväskylään vuonna 2020 Business Jyväskylän kautta

calendar18.01.2021

UutisetMenestysteotSijoituKehitä

Jyväskylän satama Julia KiveläKymmenen uutta yritystä sijoittui Jyväskylään Jyväskylän kaupungin elinkeinoyksikön eli Business Jyväskylän ja sijoittuvien yritysten yhteistyön tuloksena vuonna 2020. Reaali-investoinnit Jyväskylään sijoittuneiden yritysten osalta olivat yhteensä 2,3 miljoonaa euroa, joka sisältää kaikki rahalliset panostukset liiketoiminnan käynnistämiseen uusiin perustettuihin toimipisteisiin ensimmäisen toimintavuoden aikana.

Sijoittuneet yritykset vuokrasivat toimitiloja yhteensä 1057 m2 toimitilamarkkinasta. Suorat toiminnan aikaiset työllisyysvaikutukset Jyväskylään ja ympäristökuntiin ovat 56 henkilötyövuotta (htv) ja välilliset työllisyysvaikutukset 22 (htv).

Yritysten omien investointien lisäksi uusien sijoittuvien yritysten osalta arvioidut aluetaloudelliset verotulot Jyväskylään ja ympäristökuntiin ovat 434 135 euroa vuodessa ja tulovirtavaikutus vähittäiskauppaan ja palveluihin on 807 716 euroa vuodessa*.

– Vaikka toimintaympäristön muutos vuonna 2020 oli raju ja nopea, Jyväskylä kasvukeskuksena oli menneenäkin vuonna kiinnostava kohde sijoittua ja perustaa uusia toimipaikkoja. Näyttää siltä, että kasvuyritysten näkökulmasta Jyväskylän vetovoima on edelleen hyvä, kertoo sijoittumispalveluiden johtaja Harri Heinänen Business Jyväskylästä.

Osaajia löytyi alansa edelläkävijälle

Yksi Jyväskylään vuonna 2020 sijoittuneista yrityksistä on Merius Oy. Merius tuottaa teollisuuden investointeihin teknisen suunnittelun palveluja ja visualisoi vaikeasti hahmotettavat kokonaisuudet selkeiksi, kokonaiskuvan välittäviksi animaatioiksi. Pääkohderyhmä muodostuu suur- ja prosessiteollisuuden vientiyrityksistä. Meriusta Jyväskylään houkuttelivat osaajat, joita valmistuu muun muassa Jyväskylän ammattikorkeakoulusta ja Jyväskylän yliopistolta.

Hannu_Sarja_Merius
Merius Oy:n toimitusjohtaja Hannu Sarja esittelee yrityksen palvelua.

– Jyväskylään on ollut helppoa löytää osaajia. Tällä hetkellä meillä on Crazy Townilla kaksi henkilöä ja kolmas on aloittamassa. Vaikuttaa siltä, että meille halutaan tulla töihin. Merius on ennakkoluuloton edelläkävijä alallaan ja tavoitteenamme on kasvattaa tämän päivän yhdessäohjautuvaa organisaatiota. Korona on tuonut meille luonnollisesti haasteita uusasiakashankintaan, mutta emme ole siltikään lähteneet lomauttamaan väkeä, vaikka haasteita on ollutkin. Haluamme pitää hyvistä ihmisistä kiinni, kertoo Hannu Sarja Merius Oy:n toimitusjohtaja.

Jyväskylään sijoittumisessa Meriusta auttoi Business Jyväskylän sijoittumispalvelut.

– Koin Business Jyväskylän sijoittumispalveluiden lähestymisen erinomaisena. Harri Heinänen kävi tapaamassa minua elokuussa 2019 ja tarjosi paljon tietoa Jyväskylästä sijoittumista silmällä pitäen. Yhteydenpito on ollut aktiivista koko puolentoista vuoden ajan. Palvelu erottui edukseen muista kaupungeista, kehuu Hannu Sarja.
– Meillä on ollut myös vahva kytky Jyväskylään aiemminkin, sillä kaksi hallitukseen kuuluvaa henkilöä asuu Jyväskylässä ja olemme kokoustaneet siellä, jatkaa Sarja.

Merius Oy löysi toimitilat Crazy Townilta, minkä joustava ja yhteisöllinen malli sopii yrityksen tarpeisiin.

– Meillä on vuokrattuna toimitila, minkä lisäksi saamme joustavasti lisää kulkuoikeuksia yhteisiin tiloihin, missä voimme järjestää kokouksia, kertoo Hannu Sarja.

Tiimityöllä löydetään työntekijät ja toimitilat

Jyväskylästä kiinnostuneiden yritysten tarpeet voivat vaihdella paljon esimerkiksi tarvittavan henkilöstön ja toimitilojen osalta. Business Jyväskylän sijoittumispalvelut tarjoaa kokonaisvaltaista palvelua asiakkailleen ja työssä on mukana niin osaajapuolen kuin toimitilojen ammattilaisia. Rekrytointiasioissa apuna on Jyväskylän kaupungin työllisyyspalvelut, joka toimii yhteistyössä TE-palveluiden ja yksityisten rekrytointialan yritysten kanssa.

Työllisyyspalveluiden koordinaattori on mukana usein jo kartoitusvaiheessa, jolloin osaavan henkilöstön löytymistä arvioidaan ennen varsinaista sijoittumispäätöstä. Liiketoiminnan käynnistysvaiheessa koordinaattori auttaa tarvittaessa sopivan työvoiman rekrytointien aloittamisessa. Yrityksiä autetaan myös relevanttien verkostojen pariin ja käynnistämään yhteistyötä, esimerkiksi alueen oppilaitosten kanssa.

Toimitilakartoitus kuuluu lähes aina sijoittuvan yrityksen palvelupakettiin.

– Jyväskylän markkinassa on sopivasti tarjolla toimitiloja niin paikallisille yrityksille kuin Jyväskylään sijoittuvien yritysten tarpeisiin. Kaupungissa on iloksemme myös uudiskohteita joko valmistunut tai valmistumassa niin toimisto- kuin teollisuusalankin yritysten moninaisiin kasvutarpeisiin, kommentoi asiakkuuspäällikkö Kirsi Kautola Jykia Oy:stä.

Lisätiedot:

Harri Heinänen, sijoittumispalveluiden johtaja, Jyväskylän kaupunki, Business Jyväskylä
p. 0400 643 298, harri.heinanen[at]jyvaskyla.fi
Kirsi Kautola, asiakkuuspäällikkö, Jykia Oy, p. 050 527 6701, kirsi.kautola[at]jykia.fi
Hannu Sarja, toimitusjohtaja, Merius Oy
p. 040 553 5790, hannu.sarja[at]merius.fi

*Verotulot sisältävät laskennallisen arvion sijoittuneiden yritysten kalenterivuoden yhteisöverosta, kiinteistöverosta ja kunnallisverosta. Tulovirtavaikutus sisältää arvioidut kulutusvaikutukset. Laskelmat perustuvat FCG:n laskentatyökalun tuottamaan dataan.

Lue lisää Meriuksen sijoittumisesta Jyväskylään.

Kuva: Julia Kivelä / Visit Jyväskylä

Harri Heinänen, sijoittumispalveluiden johtaja

3arrows-big

Liity postituslistalle!

Liity postituslistalle! Saat tuoreimmat uutiset ja vinkit suoraan sähköpostiisi.

Form background