Maakunnallisessa KÄY-hankkeessa syntyi kahdeksan arvoverkostoa
02.10.2019
MenestysteotUudistuva teollisuusKehitä
Kohti älykästä yritysympäristöä -hankkeessa käynnistettiin moderni arvoverkostotyö, jossa yritykset ja oppilaitokset rakensivat yhteistä ekosysteemiä.
Kolmevuotisen (2016–2018) KÄY-hankkeen tavoitteena oli luoda ja kehittää keskisuomalaisia valmistavan teollisuuden arvoverkostoja, joilla parannetaan yritysryhmien kilpailukykyä globaaleilla markkinoilla. Yksinkertaistettuna käsitteellä “arvoverkosto” tarkoitetaan yrityksistä ja muista organisaatioista muodostunutta ryhmää, joka tekee yhteistyötä yhteisen päämäärän eteen.
- Perinteisesti pienet tai keskisuuret toimijat tuottavat yksittäisiä ratkaisuja asiakkailleen, mutta arvoverkosto mahdollistaa yhteisen laajemman tarjoaman rakentamisen. Jokainen toimija tuo ikään kuin oman palapelin palasensa kokonaisuuteen, jotta asiakkaan haasteeseen voidaan vastata huomattavasti kokonaisvaltaisemmin, kertoo projektipäällikkö Maria Hyppönen Business Jyväskylästä.
Kun hanke starttasi vuonna 2016, oli tavoitteena käynnistää 4–6 arvoverkostoa, mutta niitä käynnistettiin yhteensä kahdeksan kappaletta. Punaisena lankana oli testata Keski-Suomessa sellaisia yritysryhmien toimintatapoja, joissa kohtaavat sekä uusin tieteellinen tieto, verkostomaisuus että ja yritysten ja oppilaitosten luottamuksellinen yhteistyö.
- Lähdimme liikkeelle kokeilujen kautta ja vauhti kiihtyi loppua kohti. Aloitusvuonna 2016 järjestimme seitsemän työpajaa, joihin osallistui 42 henkilöä 20 eri organisaatiosta. Vastaavasti hankkeen viimeisenä vuotena työpajoja oli 32 kappaletta, ja niihin osallistui 294 henkilöä 53 organisaatiosta, Hyppönen summaa ja jatkaa:
- Isommasta perspektiivistä tarkasteltuna voitaisiin sanoa, että alueelliselle teolliselle yhteistyölle on rakennettu KÄY-hankkeen myötä erittäin hyvät jatkoedellytykset: moderneja liiketoiminta- ja innovaatioekosysteemejä on mahdollista rakentaa, ylläpitää ja kehittää.
Yhteistä tarjoamaa esittelemässä
Kun jokainen yritys tai toimija toi yhteiseen pöytään oman palapelin palasensa, pystyttiin kokoamaan laajoja kokonaistarjoamia tunnistettujen asiakastarpeiden ympärille. 48 työpajan lisäksi hanke järjesti verkostoitumistilaisuuksia esimerkiksi Jyväskylän kaupungin järjestämän Business Rallyn sekä Ilmavoimat 100-vuotta -juhlanäytöksen yhteydessä. Verkostoitumistilaisuuksiin kutsuttiin vieraita arvoverkostojen näkökulmista olennaisista kohderyhmistä sekä Suomesta, EU-maista että Yhdysvalloista.
- Verkostoitumistilaisuuksissamme oli kolmen vuoden aikana yhteensä 344 osallistujaa. Tilaisuuksissa yritykset pääsivät yhdessä ryhmänä esittelemään teollisen yhteistyön mahdollisuuksia tuotteista ja palveluista luodun kokonaistarjoaman näkökulmasta, Hyppönen kertoo.
Arvoverkostojen yhteiset verkostoitumistilaisuudet ovat avanneet paikallisille toimijoille yhteyksiä kansainvälisten isojen toimijoiden kanssa. Verkostoitumistilaisuudet ovat johtaneet B2B-jatkotapaamisiin, jotka hanke on myös organisoinut ja fasilitoinut.
- Arvoverkostotyö edellyttää yrityksiltä ja toimijoilta uudenlaista strategista kumppanuutta ja myös uudenlaista ajattelua – samassa pöydässä saattaa istua useampi kilpailija. Osallistujilta se vaatii erityisesti avoimuutta, kokeilunhalua, yhteistyökykyä ja sitoutumista.
KÄY-hankkeen arvoverkostot:
- HX
- Turvallisuusliiketoiminta (ns. Katastrofi)
- Kansainvälistyminen (Kiina)
- Älyliikenne
- Energia- ja ympäristöteknologiat
- Terveydenhuolto- ja hyvinvointi
- Teollisuuden älykäs palveluverkosto
- Kyberosaaminen
KÄY-hankkeen virallinen nimi oli “Kohti älykästä yritysympäristöä – Valmistavan teollisuuden arvoverkkojen kehittäminen Keski-Suomessa”. Kolmivuotinen hanke oli oli Jyväskylän kaupungin, Keski-Suomen ELY-keskuksen, Jyväskylän seudun kehittämisyhtiön (Jykes Oy) ja Äänesseudun Kehitys Oy:n rahoittama.
Seuraava sisältö: