Blogi: Miten katsoa aikaan koronan jälkeen?

calendar06.05.2020

UutisetKorona

perfect sky and water of indian ocean

Viimeiset kuukaudet olemme Business Jyväskylässä keskittyneet kriisitilanteessa elämiseen lyhyillä valoilla, kuten kaikki muutkin. Pysytään terveinä ja koitetaan auttaa yrityksiä akuutissa kriisissä - suunnilleen näillä viitoituksilla olemme työtä tehneet. 300 yksinyrittäjien tukihakemusta on käsitelty valtion apuna, prosessia on pystytetty vauhdilla sekä neuvottu yrityksiä puhelimessa ja verkossa. Tavoitteenamme on ollut saada tukirahat yrityksille mahdollisimman pian. Kaupunkikehityshankkeiden osalta tilanne on hidastunut, ja näkymät tulevaisuuteen sumentuneet. Katsetta on kuitenkin koitettava tarkentaa hieman pidemmälle tulevaisuuteen, suuntaa ja vauhtia rukataan tähän muutostilanteeseen sopivaksi.

Olemme eläneet noin sadan vuoden jakson, joka on ollut kulkutaudeista vapaata aikaa. Samanaikaisesti ennennäkemätön tekninen kehitys, kaupungistuminen, globaali liikkuvuus ja vaurastuminen ovat muuttaneet elinkeinorakennetta, taloutta ja yrityksiä. Aikaisempia muistijälkiä kulkutautien ja niiden aiheuttamien muutosten käsittelemiseen toiminnallisesti tai henkisesti ei ole. Jos ja kun koronapandemia tulee aaltoilemaan lähivuosina, on mietittävä uudelleen perusasioita: turvallisuus, työskentely, kuluttaminen ja liikkuminen, ajanvietto ja matkustelu.

Kun keskeiseksi näkökulmaksi on tullut tartuntojen välttäminen ja etäisyys muihin ihmisiin, on ajanvietto ja palvelujen kuluttaminen pystyttävä tekemään turvallisesti.

Maailma ei palaa ennalleen ja tulevaisuuden hahmottaminen on vasta käynnistymässä. Asiaa konkretisoi hyvin Jyväskylän keskustan kehittäminen, jossa tavoitteena on ollut asukkaiden lisäämisen kautta lisätä palveluja ja ajanviettomahdollisuuksia keskustassa. Kun keskeiseksi näkökulmaksi on tullut tartuntojen välttäminen ja etäisyys muihin ihmisiin, on ajanvietto ja palvelujen kuluttaminen pystyttävä tekemään turvallisesti. Esimerkiksi kampaamoiden on mietittävä tilatarpeita ja sisustustaan uudelleen pisaratartuntojen estämisen näkökulmasta, sama koskee ravintoloita ja kahviloita, joiden asiakkaat ovat jo oppineet käyttämään ruuan kotiinkuljetusta ja sähköisiä tilauskanavia.

keskusta kavelykatu
Palveluiden ahdinko vaikuttaa myös vuokranmaksukykyyn, mikä puolestaan heikentää liikekiinteistöjen arvoa ja pienentää kaupallista keskustaa. On vaikea houkutella asiakkaita konserttiin tai kivijalkakauppaan, kun hyvä asiakaspalvelu pukukopissa voi riskiryhmään kuuluvalle johtaa viikkoihin tehohoidossa. Kuitenkin ihmisillä on edelleenkin tarve inhimillisiin kontakteihin, tarve tavata toisiaan ja viettää aikaa ystävien kanssa.

Historia kertoo, että kaupunkien vetovoima on tautiepidemioiden jälkeen aina tipahtanut, mutta kuitenkin palannut, usein uudelleenmuotoiltuna.

Historia kertoo, että kaupunkien vetovoima on tautiepidemioiden jälkeen aina tipahtanut, mutta kuitenkin palannut, usein uudelleenmuotoiltuna. Mikä on meidän aikamme vastaus tähän etäisyyden ja läheisyyden dilemmaan?

Joitain tulevaisuuden suuntia on alkanut jo hahmottua. Etätyö ja -opetus johtavat sekä toimintatapojen että -tilojen muutokseen, niin kodeissa kuin työpaikoillakin. Verkkokauppa ja sen logistiikka ovat jo ottaneet valtavan harppauksen, joten myös autonomisten ajoneuvojen kehitys ja käyttöönotto tulee kiihtymään ja osasta automarketeista tulee logistiikkakeskuksia. Teollisuuden lisäksi monissa palveluissakin automatiikka ja robotiikka tulevat korvaa ihmiskontaktin, sairaalat eturintamassa.

Lahiverkkokauppa_iStock-1134475997_21.4.2020_pieni
Palvelusektorin lisäksi koronan vaikutukset ulottuvat laajemmalle. Esimerkiksi Saksan teollisuuden uudet tilaukset ovat pudonneet jo maaliskuussa yli 15%.  Muutoksen laineet tulevat lyömään myös työmarkkinoilla. Tällä hetkellä yritysten ja julkisen sektorin yt-neuvotteluissa käydään läpi korvaavia tehtäviä, jotka saattavat hyvinkin muuttua pysyviksi. Jatkossa tarvitaan meiltä kaikilta entistä enemmän uusia taitoja, osaamista ja notkeutta.

Ne yritykset, jotka kykenevät kehittymään ja uudistumaan, löytävät liiketoiminnalleen paikkaa siniseltä mereltä.

Vaikka valtion yritystukia on arvostelu ja kehittämiseen suunnattua rahaa monissa keskusteluissa pidetty haaskauksena, on meillä edessämme suuresti muuttuva ”uusi normaali”. Toimintaympäristön murroksessa yritysten ansaintalogiikan uudistamiseen tarvitaan myös tukea ja rahoitusta. Ne yritykset, jotka kykenevät kehittymään ja uudistumaan, löytävät liiketoiminnalleen paikkaa siniseltä mereltä. Ja mitä nopeammin, sitä parempi, niin Suomen työpaikkojen, elinvoiman, julkisten palvelujen kuin hyvinvoinninkin näkökulmasta.

Anne Sandelin, elinkeinojohtaja, Business Jyväskylä / Jyväskylän kaupunki
Twitter: @AnneSandelin
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/anne-sandelin-7b555064/

Anne Sandelin, elinkeinojohtaja

Join in kick ass lift off

Liity postituslistalle! Saat tuoreimmat uutiset ja vinkit suoraan sähköpostiisi.

Form background