Paluumuutto Jyväskylään: sitten joskus – vai kenties juuri nyt?

calendar22.11.2021

Uutisetosaajat

KatajamäkiIlkka_016 webGoforella automaatiotestauksen asiantuntijana työskentelevä Ilkka Katajamäki on ehtinyt viettää rauhallista paluumuuttajan arkea vasta muutaman viikon. Päätös paluusta Jyväskylään tapahtui lopulta nopeasti, ja sitä edesauttoi ratkaisevasti työnantajan vilpitön tuki.

Nelivuotiaana Keski-Suomeen muuttanut Ilkka Katajamäki ehti koluta Jyväskylässä peruskoulun, lukion ja valmistua Priimuksesta kokiksi, kunnes parikymppisenä Jyväskylä alkoi tuntua “kauhean nähdyltä”.


– Terasseillakin istui aina ne samat tyypit, hän nauraa.

Muuttoon ei liittynyt sen kummempaa dramatiikkaa, vain nuoren miehen hinku tutustua uusiin maisemiin ja parempiin työmahdollisuuksiin.
– Neljästä sisaruksestani kolme oli myös muuttanut Helsinkiin, joten oli helppo lähteä perässä.

Kokista automaatiotestaajaksi

Helsingissä Katajamäki teki pari vuotta kokin töitä. Vaativat työolosuhteet kypsyttivät vähitellen ajatuksen alanvaihdoksesta.
– Ehkä vähän vahingossakin päädyin Haaga-Heliaan opiskelemaan tietojenkäsittelyä ja ohjelmistotuotantoa. Huomasin kuitenkin tykkääväni alasta ja olin siinä myös aika hyvä, hän muistelee.

Myös ensimmäinen työpaikka järjestyi sattuman kaupalla.
– Kurssikaveri meni harjoitteluun testiautomaatiofirmaan ja houkutteli minut mukaan rekrypalkkion toivossa, Katajamäki virnistää.
– Siellä kävi sitten ihan sama juttu kuin alan valinnassa: huomasin, että testiautomaatio on kivaa ja kehityin siinä nopeasti.

Pari vuotta myöhemmin Katajamäki haki töihin Qentinelille. Rekryprosessin aikana Gofore osti Qentinelin ja Katajamäki päätyi lennosta Goforelle testiautomaatioasiantuntijaksi.

Elettiin etätyön värittämää korona-aikaa, ja samalla elämässä tapahtui muitakin mullistuksia.
– Muutimme Vantaalle ja esikoisemme syntyi. Lapsen myötä rupesi kiinnostamaan varteenotettavana ajatuksena Jyväskylään muutto. Se pyöri enemmän vitsinä takaraivossa – että sitten joskus muutetaan takaisin.

KatajamäkiIlkka_010 web

Gofore mahdollisti helpon paluun

Koska Goforella on Jyväskylässä konttori, Katajamäki otti muuttoasian esille töissä puolivakavissaan.
– Ehdotusta kohtaan oltiinkin tosi ymmärtäväisiä ja kannustavia – että jos haluat muuttaa, niin ilman muuta, sinne vaan. Jyväskylään rekrytoidaan joka tapauksessa jatkossa lisää testiautomaatioihmisiä.

Työnantajan myönteinen suhtautuminen asiaan nopeutti Katajamäen perheen paluupäätöstä ratkaisevasti.
– Kun asiakkaillakaan ei ollut asian suhteen ongelmaa, ryhdyimme miettimään, että saakeli, pitäisikö oikeasti repäistä ja muuttaa. Olemme puolison kanssa sellaisia, että sitten kun päätös on tehty, niin lähdetään edistämään asioita mahdollisimman nopeasti, Katajamäki nauraa.
– Joten kaksi kuukautta myöhemmin olimme asuntolainallisia ja matkalla Jyväskylään.

– Tämä päätös ei ole kaduttanut pätkääkään.

Otollinen hetki muuttaa

Paluu Jyväskylään yhdeksän vuoden jälkeen on ollut kaikin puolin yllättävän sujuvaa ja helppoa.
– Nyt oli monella tapaa otollinen hetki muuttaa, kun oikeastaan mikään ei pidätellyt pk-seudulla. Tukiverkostot eli molempien vanhemmat asuvat täällä. Puoliso on hoitovapaalla lapsen kanssa, eli vielä ei tarvita hoitopaikkaakaan. Olemme myös luottavaisia sen suhteen, että kun puoliso saa viimeisteltyä opintonsa, myös hän löytää Jyväskylästä töitä, Katajamäki pohtii.

– Goforellakaan mikään muu ei muuttunut kuin että ilmoitin palkanlaskentaan uuden osoitteen.

Katajamäki korostaa, ettei Helsingissä ollut mitään erityistä vikaa.
– Mutta se, mitä kolmikymppisen perheellisen sujuva arki edellyttää, on ihan eri asiat kuin kaksikymppisellä. Koimme, että Jyväskylä täyttää ne tarpeet nyt paremmin ja edullisemmin kuin pääkaupunkiseutu. Myös lapsen ja isovanhempien suhde tiivistyy, kun asumme samalla paikkakunnalla, hän sanoo.
– Joku voisi ajatella, että tämä ei tuo hirveästi mitään uutta. Mutta tässä elämäntilanteessa ei kaipaa mitään uutta vaan helppoa arkea ja tuttuja ja turvallisia ihmisiä.

Töihin kävellen tai julkisilla

Katajamäen perhe arvostaa arkea, jossa autoa tarvitaan mahdollisimman vähän. Sopiva koti löytyi rauhalliselta alueelta Ristonmaalta, kävelymatkan päästä Jyväskylän keskustasta.

– Vaikka muutimme yli 20 neliötä isompaan asuntoon ja vielä rivitaloon, asumiskustannukset tippuivat Vantaan-kotiimme nähden, Katajamäki kertoo.

KatajamäkiIlkka_013 web
– Minulle oli tärkeää, että Goforella on toimisto Jyväskylässä. Haluan käydä töissä ja tavata työkavereita ihan livenä, jakaa ja saada vertaistukea työhön liittyvissä asioissa. Gofore teki meille muuttopäätöksestä tosi helppoa ja mahdollisti sen.

Golfia harrastavalle Katajamäelle sijainti on mieluinen, sillä kivenheiton päässä sijaitsee Sippulanniemen golfkenttä. Ja töihin pääsee kävellen, pyörällä tai bussilla.

– Kun ensimmäistä kertaa kävelin Rantaraittia pitkin keskustan suuntaan töihin, niin tuli tosi kotoisa ja turvallinen olo. Ihan kuin ei olisi missään muualla koskaan ollutkaan.

Katajamäen vinkki paluumuuttoa suunnitteleville on selkeä:
– Jos yhtään mietit takaisin muuttamista, kysy rohkeasti työnantajan kantaa asiaan. Ainakin It-alalla työskenteleville paikkariippumaton työskentely on jo arkipäivää.

Lue lisää paluumuuttomahdollisuuksista Jyväskylään.

Suvi Vuojolainen, elinkeino- ja markkinointipäällikkö

3arrows-big

Liity postituslistalle!

Liity postituslistalle! Saat tuoreimmat uutiset ja vinkit suoraan sähköpostiisi.

Form background