Suorituskyvyn johtaminen voi olla Jyväskylän seuraava vientituote

calendar14.11.2019

Suorituskyvyn johtaminenLiikunta ja hyvinvointiKehitä

KasvuOpen karnevaali

Performance Coaching -arvoverkoston tavoite on koota yhteen alueen huippuasiantuntemus ja luoda yhdessä sekä uusia ilmiöitä että uutta liiketoimintaa. Suorituskyvyn johtamisen ja osaamisen kehittämisen arvoverkostoon mahtuu mukaan myös uusia toimijoita.

Performance Coaching -arvoverkosto kokoaa jyväskyläläisten yritysten sekä oppi- ja tutkimuslaitosten suorituskykyyn liittyvän huippuasiantuntemuksen kansallisille ja kansainvälisille toimijoille. Mukana arvoverkostossa ovat Jyväskylän kaupunki, Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus KIHUn Sports Lab Jyväskylä, Jyväskylän yliopisto, Jyväskylän ammattikorkeakoulu sekä yrityksistä Hintsa Performance, Firstbeat, Fibion, LeWell, Liikunta-ja hyvinvointikeskus Buugi sekä Ski Jyväskylä.

– Jyväskylässä on erinomaista suorituskyvyn johtamiseen liittyvää huippuosaamista, jota palvelumuotoillaan arvoverkostotyöskentelyn avulla kansainväliseksi vientituotteeksi. Arvoverkostossa kaikki toimijat, niin pienet kuin isotkin, ovat tasa-arvoisia ja jokainen tuo yhteisen pöydän äärelle asiantuntemuksensa. Luomme yhdessä uniikin arvolupauksen, jolle löytyy kansainvälisiä asiakkaita, kiteyttää Hippos2020:n projektipäällikkö Nina Rautiainen Business Jyväskylästä.

– Haluamme kutsua mukaan kasvuhakuisia yrityksiä, joilla on halua oppia ja kehittää valmentamiseen liittyviä toimintamalleja sekä halu synnyttää yhdessä ilmiö – sillä lopputuloksena syntyy jotain, mikä on aina enemmän kuin mitä kukaan meistä olisi pystynyt yksin luomaan, Rautiainen jatkaa.

Jyväskylän ammattikorkeakoulun tutkimus- ja kehityspäällikkö Kare Norvapalo allekirjoittaa Rautiaisen sanat:

- Yhteisen tarjoaman luominen on rikastanut ajattelua hyvällä tavalla. Kun ryhmässä on eri taustoilla ja erilaisilla vahvuuksilla varustettuja toimijoita, mutta kaikilla on yhteinen tavoite, olemme saaneet aikaan merkityksellistä keskustelua. Jokaisella on oma tulokulmansa, mutta perspektiivinä on ollut se, mitä voisimme tarjota maailmalle yhteisenä osaamisen myyntinä, Norvapalo taustoittaa.

Business Jyväskylän Hippos2020:n koordinoimassa työpajatyöskentelyssä on kohdattu Norvapalon mukaan myönteistä kipinöintiä ja asiantuntijatyön tuskaa.

- Ydinviestin ja kärjen kiteyttäminen vaati aivotyöskentelyä painotusalueita pohdittaessa. Meille jyväskyläläisille monet asiat voivat olla itsestäänselvyyksiä; esimerkiksi se, että yliopistomme kouluttaa koko Suomen liikunnanopettajat. Toisaalta yhteisen arvoverkoston osaaminen liikunnan ja hyvinvoinnin saralla todellakin kestää kansainvälisen tarkastelun, Norvapalo toteaa.

Yhteistä tarjoamaa koeponnistettiin Kiinassa

Performance Coaching -arvoverkoston yhteistä tarjoamaa koeponnistettiin ensimmäistä kertaa lokakuussa 2019 Kiinassa. Ryhmä osallistui Pekingissä järjestetyille talviurheilumessuille (World Winter Sports Expo) osana Suomen yhteisosastoa, jonka teemana oli ”Winter starts from Finland”. 

- Pekingin olympialaiset 2020 on luonnollisesti omanlaisensa huipennus, mutta se on vain jäävuoren huippu. Isompi näkökulma on, miten 300 miljoonaa kiinalaista saataisiin seuraavan vuosikymmenen aikana aloittamaan talviurheiluharrastus, toteaa Norvapalo.

Luku on huikea jopa Kiinan mittakaavassa: maassa asuu 1,3 miljardia ihmistä. Talviurheiluun painottuvan harrastuskulttuurin juurruttamiseksi Kiinassa rakennetaan parhaillaan monenlaisia fasiliteetteja ja urheilupaikkoja, kuten hiihtoputkia ja harrastuskeskuksia. Pekingin matkan aikana jyväskyläläiset tapasivat Beihuan yliopiston edustajia, jonne on vastikään perustettu liikunta- ja urheilupainotteinen tiedekunta. JAMK oli tehnyt Beihuan kanssa yhteistyötä jo aiemmin.

- Tällä hetkellä Beihuan yliopiston kollegoilla on vahva halu vahvistaa liikunta- ja terveysalan koulutuksen osaamista, jota meiltä täältä Jyväskylästä löytyy. Kokonaisuutena näen, että Jyväskylän konsortion osalta matka oli hyvin onnistunut. Olimme vahvasti esillä sekä messuilla, seminaareissa että erilaisissa tilaisuuksissa ja matkan aikana saimme uusia yhteydenottoja kiinalaisilta toimijoilta, Norvapalo kertoo.

- Olen erityisen tyytyväinen siihen, että Kiinasta on saapumassa vielä marraskuun aikana vastavuoroisesti delegaatio tutustumaan Jyväskylään liikunnan ja hyvinvoinnin sekä terveysalan osaamiseen. Näkisin, että Performance Coaching -verkostomme toimijat pääsevät kattavammin esittelemään konkreettista toimintaansa, Norvapalo toteaa.

Potentiaalia muissa maissa ja maanosissa

Arvoverkoston luoma liiketoimintamalli voisi Kare Norvapalon mukaan soveltua erinomaisesti EU-maiden ulkopuolisiin maanosiin.

- Winter Sport China -yhteistyö oli ensimmäinen ajuri, jonka ympärille kokoonnuimme, mutta Kiina ja talviurheilu on luonnollisesti vain yksi esimerkki, johon yhteistarjoamamme sopii. Piirtäisin kartalle kaikki sellaiset maat ja maanosat, jotka voisivat hyötyä suorituskyvyn mittaamisen, liikunnan, hyvinvoinnin ja terveysalan koulutuksen tai esimerkiksi edistyneen hyvinvointiteknologian osaamisestamme.

- Jyväskylän kaupungilla on ollut erittäin keskeinen rooli tämän kaiken mahdollistamisessa, niin verkoston rakentamisessa kuin kansainvälisen yhteistyön edesauttajana. Esimerkiksi JAMK ei pysty yksin viestimään tällaisella mittakaavalla Keski-Suomen osaamisesta, Norvapalo toteaa. 

Haluatko mukaan Performance Coaching -arvoverkostoon?

  • Ota yhteyttä Business Jyväskylän projektipäällikkö Maria Hyppöseen: maria.hypponen@jyvaskyla.fi tai 050 514 8225.
  • Performance Coaching -arvoverkoston seuraava tapaaminen on 18.11.2019. Aiheena on suorituskyky ja valmentaminen Ilmasotakoulun näkökulmasta. Lisätietoja tilaisuudesta Maria Hyppöseltä. Mukaan mahtuu vielä muutamia toimijoita.
  • Tutustu Ilmasotakoulun työpajan sisältöön tästä.

Kuva: Kasvu Open / Matias UlfvesMaria Hyppönen, projektipäällikkö, Arvoverkostot ja ARVO-hanke

3arrows-big

Liity postituslistalle!

Liity postituslistalle! Saat tuoreimmat uutiset ja vinkit suoraan sähköpostiisi.

Form background