Valmistavan teollisuuden arvoverkostot vastaavat suuryritysten teknologia- ja palveluhaasteisiin

calendar16.12.2019

UutisetKasvaUudistuva teollisuus

Back view of woman engineer looking at project sketchBusiness Jyväskylä kokoaa vähintään kaksi maakunnallista valmistavan teollisuuden arvoverkostoa kevään 2020 aikana suuryrityksistä tunnistettavien teknologia- ja palveluhaasteiden ympärille.

– Viiden vuoden kokemus arvoverkostotyöstä on osoittanut, että arvoverkostoon sitoutuminen vaatii konkreettisia pilotointikohteita, joihin verkostotoimijat vastaavat rakentamalla yhteisen tarjoaman, taustoittaa Jyväskylän kaupungin elinkeinoyksikön eli Business Jyväskylän kehittämisasiantuntija ja projektipäällikkö Heikki Kinnunen.

– Saimme marraskuussa päätökseen asiantuntijapalveluhankinnan, jossa Innovestor Ignite Oy valittiin kumppaniksemme tunnistamaan Keski-Suomesta noin 10 suuryritystä, joilla on valmius ratkoa kasvuhaasteitaan pk-yritysten kanssa. Tavoitteenamme on löytää kymmenen kasvuhaastetta uudistuvan teollisuuden näkökulmasta ja mahdollistaa vähintään kahden uuden arvoverkoston syntyminen Keski-Suomeen.

Suuryritysten kartoittamisen lisäksi Innovestor Ignite Oy profiloi noin 40 pk-yritystä jokaista tunnistettua kasvuhaastetta kohti. Työn arvioidaan olevan valmis toukokuun 2020 loppuun mennessä. Arvoverkostot on tarkoitettu valmistavan teollisuuden ja sitä tukeville osaamisintensiivisille yrityksille, kuten suunnittelu- ja IT-toimijoille, terveys- ja hyvinvointiteknologiayrityksille sekä oppi- ja tutkimuslaitoksille. 

Kohti resurssiviisautta ja kansainvälisyyttä

Meneillään oleva digitalisaation ja automaation vallankumous tulee vaikuttamaan valmistavan teollisuuden toimintamalleihin myös Keski-Suomessa. Uudenlaiset liiketoimintamallit, digitalisaatio ja modernit teknologiat vaativat valmistavan teollisuuden toimijoilta myös uutta osaamista ja yhteistyötä.

Business Jyväskylä tukee ja vauhdittaa muutosta luomalla arvoverkostoja, joiden kautta paikallisilla toimijoilla on mahdollisuus päästä osalliseksi sellaisiin verkostoihin, joista kansainväliset toimijat ovat kiinnostuneita. Tavoitteena on myös haastaa yritykset ottamaan käyttöönsä resurssiviisauden ja kiertotalouden tarjoamat uudet liiketoimintamallit sekä työkalut osaksi omaa liiketoimintaansa.

– Arvoverkostotyöskentely edellyttää aktiivista verkostoitumista, uudenlaista strategista kumppanuutta, sillä yksittäisen yrityksen sijasta verkoston tehtävänä on yhteisen palvelu- ja ratkaisuliiketoiminnan kehittäminen pitkäaikaisena kumppanuutena, Kinnunen toteaa.

Valmistavan teollisuuden arvoverkostot ovat osa Jyväskylän kaupungin ARVO-projektia (Yritysryhmien arvoverkostotyö – Liiketoimintaekosysteemien rakentaminen Keski-Suomessa 2019–2020). Kehittämishankkeella tuetaan yritysryhmien muodostamien arvoverkostojen liiketoiminta - ja innovaatioekosysteemejä, joissa yksittäisen yrityksen sijasta yritysverkostot ottavat yhteiseksi tavoitteekseen palvelu- ja ratkaisuliiketoiminnan kehittämisen.

Projektia rahoittavat Keski-Suomen ELY-keskus (EAKR), Jyväskylän kaupunki sekä Laukaan ja Muuramen kunnat. Jyväskylän kaupunki toimii projektin koordinoijana.

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä:

Kehittämisasiantuntija ja projektipäällikkö
Heikki Kinnunen
Business Jyväskylä

puh. 050 434 2450

heikki.kinnunen@jyvaskyla.fi 

 

Tutustu Uudistuva teollisuus -arvoverkostoon Business Jyväskylän sivuilla. 

Heikki Kinnunen, kehittämisasiantuntija ja projektipäällikkö, Eteläportti

3arrows-big

Liity postituslistalle!

Liity postituslistalle! Saat tuoreimmat uutiset ja vinkit suoraan sähköpostiisi.

Form background