Yksinyrittäjätuen hakutahti rauhoittunut - Tukea hakenut 1093 Jyväskylän ja Laukaan alueen yrittäjää

calendar01.06.2020

UutisetKorona

Valtion myöntämää yksinyrittäjän tukea on hakenut 31.5. mennessä yhteensä 1093 yksinyrittäjää Jyväskylästä ja Laukaasta. Hakemuksia on käsitelty yhteensä 773 kappaletta, joista valtaosa (692 päätöstä) on ollut hyväksyttyjä. Kielteistä päätöksiä on tehty 81 kappaletta. Eniten yksinyrittäjätuen hakemuksia on tullut toimialoilta, joissa liiketoiminta perustuu henkilökohtaiseen palveluun, kuten esimerkiksi hius- ja kauneudenhoito-, siivous- ja ravintolapalvelut sekä taksiliikenteen toimiala. Yksinyrittäjän tuen haku käynnistyi Jyväskylässä ja Laukaassa 17.4. ja tuen hakeminen on mahdollista 30.9. saakka.   

Kukin kaupunki on saanut työ- ja elinkeinoministeriöltä myönnettäväkseen yksinyrittäjien määrään sidotun kokonaispotin. Jyväskylän kaupungille on myönnetty yhteensä 5 150 000 euroa yksinyrittäjien tukemiseen. Yksinyrittäjän toimintatuki on määrältään 2000 euroa ja tukea haetaan yrityksen YTJ:n mukaisesta kotipaikkakunnasta.

- Tällä hetkellä valtion yksinyrittäjätukirahaa on jaettu Jyväskylän osalta noin 1 200 000 euron verran. Näyttäisi siltä, että kaupungin saama tukisumma riittää ihan hyvin kaikille tuen ehdot täyttäville yksinyrittäjille, kertoo Jyväskylän kaupungin elinkeinoyksikkö Business Jyväskylän yrityspalvelupäällikkö Risto Kovala.

Tuen saamiseksi yrittäjän tulee osoittaa, että hänen taloudellinen tilanteensa on 16.3.2020 jälkeen heikentynyt koronaviruksen takia, ja että yksinyrittäjällä katsotaan olevan edellytykset kannattavaan liiketoimintaan. Yrityksellä ei ole saanut olla taloudellisia vaikeuksia ennen koronakriisiä.

- Jonkun verran on kyselty yrittäjien toimesta, miksi 16.3. on päivä, jota ennen ja jälkeen tarkastelemme yrityksen taloudellista tilannetta. Valtion avustuksen ehtona on, että yksinyrittäjän taloudellinen tilanne ja liikevaihto ovat heikentyneet koronavirusepidemian vuoksi 16.3.2020 jälkeen. Taloudellisen tilanteen tulkitaan heikentyneen, mikäli yrityksen myyntituotot ja myyntisaatavat 16.3.2020 jälkeen ovat laskeneet yli 30 prosenttia. Tuottoja arvioidaan vuoden 2020 kuukausittaisen kirjanpidon tai tiliotteiden perusteella. Mikäli myyntituottojen lasku tapahtuu tai voidaan todentaa myöhemmin, on hakijan mahdollista hakea avustusta 30.9. saakka, Kovala jatkaa.

Yksinyrittäjätukihakemusten käsittely jatkuu kesällä

Yksinyrittäjätuen hakemuksia käsitellään saapumisjärjestyksessä niin nopeasti kuin mahdollista. Nykyinen hakemusmäärä pyritään purkamaan kesäkuun aikana ennen lomakauden alkamista. Business Jyväskylä palvelee ja yksinyrittäjätukihakemuksia käsitellään läpi kesän. Asiakkaita autetaan myös henkilökohtaisesti Business Jyväskylän asiakaspalvelunumerossa 014 266 0138 pidennetyllä palveluajalla klo 8-18 aina 18.6.2020 saakka, jonka jälkeen palvelunumerossa siirrytään normaaliin palveluaikaan klo 8-16. Kaikki neuvoa tarvitsevat asiakkaat palvellaan ja neuvojiin saa tällä hetkellä hyvin yhteyden.

Hakemuksen perusteellinen täyttäminen nopeuttaa käsittelyä

Jyväskylän kaupunki noudattaa hakemuskäsittelyssä työ- ja elinkeinoministeriön ohjeita. Yksinyrittäjätuen käsittelyssä tulee varmistua tuen tarpeellisuudesta ja oikeellisuudesta. Hakemuksen perusteellinen täyttäminen ja kaikkien liitteiden mukaan liittäminen nopeuttavat käsittelyn tekemistä. Ensisijaisesti hakemukset toivotaan tehtävän sähköisinä, koska niiden käsittely on nopeampaa ja näin ollen tuet saadaan myös nopeammin maksuun.

Hakemuksista on puuttunut jonkin verran olennaisia tietoja ja liitteitä. Niiden tarkastaminen ja pyytäminen hidastavat käsittelyä. Monesta hakemuksesta on puuttunut 16.3.2020 jälkeisen myynnin heikentymisen osoittaminen, joka on tuen saamisen perusedellytys. Tämä voidaan todentaa hakemuksen mukaan liitettävillä tulosraporteilla, jäljennöksillä kirjanpidosta tai tiliotteilla. Yritystoiminnan on pitänyt olla myös kannattavaa ennen koronaepidemiaa, jolloin verovelkatodistus tai Verohallinnon hyväksymä suunnitelma verovelan maksamiseksi on oleellinen liite.

- Näitä liitteitä tarvitaan, jotta voimme todentaa yrityksen liikevaihdon laskun johtuvan koronapandemian vaikutuksista. Jos jostain syystä asiat eivät tule ilmi näistä asiakirjoista, voi yrittäjä kirjata lomakkeeseen oman selvityksen tilanteesta. Mikäli yrittäjä kuitenkin unohtaa liitteen tai hakemuksessa on selvitettävää, meiltä Business Jyväskylästä ollaan aina yrittäjään yhteydessä ja hoidetaan hakemus käsittelykuntoon, Kovala kertoo.

Hakemukseen mukaan liitettävät asiakirjat:

  • Tilinpäätös 2019/viimeisin tilinpäätös tai veroilmoitus 2019/viimeisin veroilmoitus
  • Jäljennökset kirjanpidosta ja/tai tiliotteista sen todentamiseksi miten myynti ja kustannukset ovat kehittyneet vuonna 2020
  • Verovelkatodistus ja mikäli yrityksellä on verovelkaa, Verohallinnon hyväksymä suunnitelma verovelan maksamiseksi

Kaikki toimintatuen hakemiseen liittyvä olennainen tieto ja linkki hakemuslomakkeeseen löytyvät osoitteesta: https://www.businessjyvaskyla.fi/yksinyrittajan-tukirahoitus
Lisätietoja yksinyrittäjän tuen ehdoista saa Työ- ja elinkeinoministeriön sivuilta: https://tem.fi/kysymyksia-ja-vastauksia-koronasta-ja-yksinyrittajista

Risto Kovala, yrityspalvelupäällikkö

Join in kick ass lift off

Liity postituslistalle! Saat tuoreimmat uutiset ja vinkit suoraan sähköpostiisi.

Form background