

Uudistuvan teollisuuden ekosysteemi
Valmistava teollisuus on Keski-Suomen kivijalka ja johtavat teollisuusyritykset tuovat merkittävän osan alueen vientituloista. Jyväskylässä toimivat mm. Valmet, Tana, DB Santasalo ja Moventas Gears. Jyväskylään rakentuu vuoteen 2030 mennessä Euroopan modernein valmistavan teollisuuden digitaalinen palvelukeskittymä, Eteläportti. Kaupungin eteläpuolelle sijoittuva alue tarjoaa toimintaympäristön noin 60:lle teollisuuden ja sitä läpileikkaavien alojen kasvuyritykselle.
Business Jyväskylän tavoitteena on tunnistaa alueen teollisuusyritysten kehittämistarpeita, kärkiyritysten intressejä ja tuoda tutkimus-, kehitys- ja innovaatioverkostojen toimijoita yhteisen kehittämisen äärelle. Tavoitteena on edistää teollisuuden uudistumista ja TKI-toimintaa sekä jalkauttaa yrityksiin digitalisaation ja viimeisimmän tutkimuksen mahdollistamia ratkaisuja ja kotiuttaa uudistumista vauhdittavaa rahoitusta.
Toimialan vauhdilla etenevä murros luo entistä suuremman tarpeen innovatiivisille ratkaisuille, verkostoille, datan hyödyntämiselle, erilaisille yhteistyö- ja testausalustoille sekä uuden ajan osaajille.
Ekosysteemin osaamiskärjet
Kuitumateriaalien ja -teknologian laaja-alaistamista johtavat Keski-Suomessa Spinnova ja Metsä. Jyväskylässä on pitkä perinne kuituteollisuuden ja -teknologian kehittymiselle juontaen juurensa jo Valmetin 1950-luvulla aloittaman paperiteknologian kehittämiseen myöhemmin vahvasti VTT:n tukemana.
Kuitualan uudet mahdollisuudet vaativat investointeja ja yhteistyöhankkeita. Spinnovan teknologia mahdollistaa jo nyt erilaisten jätevirtojen, kuten nahkan ja maatalousjätteiden muuntamisen tekstiilikuiduksi. Tämän odotetaan lisäävän myös tekstiiliasiakkaiden kiinnostusta osallistua kuituihin liittyvään kehitystyöhön ympäristövaikutusten minimoimiseksi.
Kuituteknologiat eivät rajoitu vain tekstiilialaan vaan voivat laajasti olla sovellettavissa myös muilla aloilla. Esimerkkinä Jyväskylästä lähtöisin oleva Aisti, joka valmistaa puukuitupohjaisia akustiikkalevyjä.
Ukrainan sota laukaisi Euroopassa energiakriisin, joka on omiaan vauhdittamaan jo käynnissä olevaa energiamurrosta. Energiasiirtymä on keskeisessä roolissa myös Jyväskylän kaupungin strategiassa.
Viime hallituksen päätös luopua asteittain turpeen käytöstä energianlähteenä vauhdittaa Keski-Suomen energiamurrosta, jota rahoitetaan keväällä 2023 EU:sta tulevalla JTF-rahoituksella.
Digitaaliset ratkaisut luovat myös merkittäviä tehostamisen mahdollisuuksia energiankäyttöön ja uusien ratkaisujen luomiseen kiertotalouden saralla.
Jyväskylän kaupunki pyrkii aktiivisesti edistämään, vauhdittamaan hiilineutraaliustavoitetta esimerkiksi Eteläportin teollisuusalueella. Energiajouston ja muiden energiatehokkuutta lisäävien sovellusten ja digitaalisten työkalujen käyttöönotto on kilpailuetu niin Jyväskylälle kuin yrityksille.
Nykyinen pinnoitustekniikan kehittyminen kannustaa muovien korvaamiseen erilaisilla biomateriaaleilla. Tämä luo mahdollisuuksia ja tarpeita erilaisten uusien ja vahvojen pinnoitusratkaisuiden kehittämiseen. Keski-Suomessa johtavia yrityksiä edistyneen pinnoituksen saralla ovat Valmet ja Metsä.
Erilaisten biomateriaalien käytön laaja-alaistaminen, pinnoituksen ja nanoteknologian kehittäminen ja biomateriaalien käsittelyosaaminen ovat nousseet vaihtoehtoisten ja kestävien materiaalien tarpeen johdosta keskeisiksi innovatiivisia ratkaisuja vaativiksi teemoiksi eri teollisuuden aloilla.
Jyväskylästä löytyy vankkaa osaamista teollisuuden valmistuksen digitalisaatiosta niin alueen kärkiyritysten kuten Valmetin, Valtran, Moventaksen kuin Tanan ja DB Santasalon osalta. Lisäksi alueen korkeakouluissa on huipputason tutkimus- ja kehitysosaamista alalta niin tietojärjestelmistä, tieteellisestä laskennasta ja data-analyysistä, kyberturvallisuudesta, hyvinvointiteknologioista, peliteknologioista ja oppimisesta.
Olennaisia valmistuksen digitalisaatiota vauhdittavia osaamisalueita ovat 3D-teknologiat, ihmis- ja käyttäytymistieteet, ihmisen ja koneen rajapintateknologiat, simulointi, robotiikka ja automatisaatio sekä IoT.
Uudistuvan teollisuuden ekosysteemin agendalla on myös vauhdittaa älykästä valmistamista ja vihreää ja digitaalista siirtymää sekä luoda edellytyksiä teollisuus 5.0:n toteutumiselle – unohtamatta kyberturvallisten digitaalisten ratkaisuiden ja teollisuusyritysten resilienssin varmistamista. Kehitystyötä tehdään yhdessä alueen teollisuuden yritysten, Jyväskylän yliopiston ja ammattikorkeakoulun sekä muiden tutkimus- ja oppilaitosten kanssa.
Tutkimuksen ja kehityksen keskeisimmät osaamisalat alueella:
1) Uudet tuotanto- ja valmistusteknologiat:
- Vetytalous: polttokennoteknologian parantaminen ja vedyn puhdistaminen
- Energiantuotanto ja -varastointi, mukaan lukien uudet akkuteknologiat (no-CO2)
- Resurssiviisaat ja hiilineutraalit valmistusteknologiat
2) Uudet materiaali ja -kiertotalousratkaisut
- Vähähiiliset ratkaisut, biomassan hyödyntäminen sekä kriittisten raaka-aineiden talteenotto
- Materiaalivirtojen karakterisointi paremman hyödynnettävyyden näkökulmasta
- Biokuitupohjaisten materiaalien funktionaalisen pinnoituksen kehittäminen
- Biopohjaisten materiaalien käytön edistäminen
- Biokuitupohjaisten tekstiilien funktionalisointi
4) Älykäs valmistaminen ja teollisuus 5.0
- Laskennallinen päätöksenteko
- Tekoälyohjatut järjestelmät, robotiikka, digitaaliset kaksoset, resurssiviisaus sekä tuotannon tehokkuusnäkökulmat
5) Kyberturvalliset digitaaliset ratkaisut teollisuuteen ja
yhteiskuntaan
Tule mukaan!
Yhdessä tehtävä ekosysteemityö johtaa esimerkiksi tutkimus- ja yrityskentän yhteistyöhön, rohkeisiin kokeiluihin, tiedon ja osaamisen vahvistamiseen, uuteen liiketoimintaan ja rahoitusmahdollisuuksiin, uusiin työpaikkoihin ja globaalisti avautuviin oviin.
Ajankohtaista





SIXPODS Uudistuva teollisuus -podcast: Vieraana Juha Salmela Spinnovalta

Ota meihin yhteyttä!
Ota yhteyttä Timoon tai laita viestiä viereisen lomakkeen kautta!
Timo Harju
projektipäällikkö, Uudistuva teollisuus ekosysteemi
050 595 9198
timo.harju@jyvaskyla.fi
Jyväskylä on solminut Työ- ja elinkeinoministeriön kanssa innovaatiotoiminnan ekosysteemisopimuksen vuosille 2021-2027. Valtion ja yliopistokaupunkien välisissä sopimuksissa sovitaan lähivuosien strategisista kasvun kärjistä ja innovaatiotoiminnasta. Jyväskylän ekosysteemisopimuksen strategisen tason painopisteet ovat: liikunta, terveyden edistäminen ja hyvinvointi ja uudistuva teollisuus. Ekosysteemisopimus tukee kaupungin innovaatiovetoista kasvua, kansainvälistymistä, kilpailukykyä ja elinvoimaa sekä työllisyyttä ja osaamista. Sen avulla myös vahvistetaan Jyväskylän mainetta kansainvälisesti vetovoimaisena korkean osaamisen koulutuskaupunkina ja tutkimuksen keskuksena. Sopimuksella edistetään Suomen hallituksen asettaman tavoitteen TKI-panostusten nostamisesta 2,7 prosentista 4 prosenttiin bruttokansantuotteesta vuoteen 2030 mennessä. Rahoittajana toimii Keski-Suomen liitto.