Siirry suoraan sisältöön

Tutustu Valon kaupungin kohteisiin uuden mobiilisovelluksen avulla

Tutustu Valon kaupungin kohteisiin uuden mobiilisovelluksen avulla

Reimari_valon_kaupunkiJyväskylän kaupunki on julkaissut mobiilisovelluksen, jonka avulla Valon kaupungin valaistuskohteisiin voi tutustua entistä helpommin esimerkiksi nyt joulun tienoilla. Sovellus on konkreettinen lopputulos syksyllä 2019 alkaneesta Business Jyväskylän Smart City Verkottamo -yhteistyöstä, missä alueen yritykset ja organisaatiot etsivät yhteisiä tapoja kehittää älykkäitä kaupunkiympäristön ratkaisuja.

Idea Valon kaupunki -mobiilisovelluksesta syntyi, kun kaupunkilaisia pyydettiin listaamaan palveluja, joita he toivoisivat jokasyksyisen tapahtuman yhteyteen.

– Ihan alunperin sovelluksen kautta oli tarkoitus hoitaa tapahtumatiedotusta ja tarjota lisäarvoa esimerkiksi reaaliaikaisten ruuhkatiedotteiden tai pysäköintiohjeiden avulla, kertoo Jyväskylän kaupungin valaistuskoordinaattori Elisa Hillgen.

Vaikka tämän vuoden tapahtuma peruttiin koronatilanteesta johtuen, sovellus toteutettiin ja siinä keskityttiin tarjoamaan lisäarvoa kohteiden omatoimiseen kiertämiseen. Valon kaupungin pysyviä valaistuskohteita on tällä hetkellä kaikkiaan noin 100, joista vähän alle puolet keskustassa tai sen läheisyydessä.

– Uusia pysyviä kohteita tulee joka vuosi, mutta tämän lisäksi meillä on myös paljon väliaikaisia kohteita, kuten nyt joulun aikaan Kirkkopuiston Jouluvalomaa, Hillgen listaa.

– Sovelluksessa kohdelista ja tiedot ovat aina ajan tasalla. Monista kohteista on tarjolla kiinnostavaa ja kokemusta syventävää lisätietoa, esimerkiksi valaistun rakennuksen historiaa, Hillgen kuvailee.

Mukana on myös Pokemon Go:sta monelle tuttua lisättyä todellisuutta, kuten Kirkkopuiston virtuaalinen lumiukko.
– Lumiukon saa näkyviin skannaamalla Kirkkopuiston Nordean kulmalta löytyvä mustavalkoinen kuva puhelimeen tai valitsemalla lumiukko näkyviin sovelluksesta, Hillgen vinkkaa.

Valon kaupunki -sovelluksen ensimmäinen versio on suomenkielinen ja ladattavissa Play-kaupasta Android-puhelimille.
– Keräämme käytöstä talven ajan palautetta ja kehitämme sovellusta eteenpäin. Toiveissa on saada palvelu myös Apple-puhelimiin ja matkailijoita ajatellen siitä myös englanninkielinen versio, Hillgen kertoo.

kuokkalansilta_valon_kaupunki

Nautitaan pimeydestä

Vähälumiset syksyt ja talvet tekevät pimeästä kaudesta monelle raskaan. Hillgen toivoo, että Valon kaupunki innostaisi ihmisiä löytämään uusia puolia pimeään talvikauteen ja pysymään aktiivisina.

– Sen sijaan, että taistellaan pimeää aikaa vastaan, opetellaankin hyödyntämään sitä ja nauttimaan valaistuksista, hän kannustaa.
– Valon kaupungin kohteisiin tutustuminen on helppo ja turvallinen tapa lähteä kaupunkiseikkailulle vaikka koko perheen voimin.

Mikä tärkeintä, ihmiset ovat ottaneet kohteet omikseen.
– Esimerkiksi Jouluvalomaasta on tullut paljon hyvää palautetta. Valopallossa on kuulemma kosittukin, Hillgen naurahtaa.

valon-kaupunki-mobiilisovellus

Mobiilisovellus syntyi osana Business Jyväskylän koordinoimaa yhteistyöhanketta

Valon kaupunki -mobiilisovellus on ensimmäinen konkreettinen lopputulos syksyllä 2019 alkaneesta Smart City Verkottamo -yhteistyöstä, jonka tarkoitus oli koota yhteen tarpeita ja toimijoita ja synnyttää uusia ideoita älykkään kaupunkiympäristön kehittämiseksi.

– Tapahtumasta käynnistyi yhteensä neljä erilaista projektia, joista Valon kaupunki -sovellus on edennyt pisimmälle, iloitsee Business Jyväskylän projektipäällikkö Mika Kataikko.

Työnimellä “Katu X pilototointalustana” kulkeneessa projektiryhmässä oli alun perin tarkoitus suunnitella Valon kaupunki -tapahtuman yhteyteen myös älykäs katu, jossa voitaisiin testata uutta teknologiaa ja tutkia esimerkiksi ihmisvirtojen hallintaa ja liikenteen ohjausta.

– Kun tämänvuotisen tapahtuman toteutus alkoi näyttää epävarmalta, päätimme keskittyä sovellukseen, joka toisi lisäarvoa ilman varsinaista tapahtumaa, Kataikko kertoo.

Business Jyväskylän Smart City -yhteistyössä  on edelleen mukana aktiivinen joukko yrityksiä ja oppilaitoksia. Lisätietoja tästä saa Mika Kataikolta.

Joulun ja uudenvuoden aika on hyvä hetki tutustua Valon kaupungin väliaikaisiin kohteisiin, joita on kaikkiaan noin 40. Jouluvalomaa on Kirkkopuistossa 11.1.2021 asti. Tarkemmat tiedot löydät mobiilisovelluksesta. Lataa Valon kaupunki -sovellus Play-kaupasta.

Lue lisää Valon kaupungin tapahtumasivuilta.

Lue lisää

Valon kaupunki -mobiilisovellus on rahoitettu Jyväskylän kaupungin digikokeiluhankkeen tuella. Sovelluksen on toteuttanut jyväskyläläinen ohjelmistoyritys Memorandum, jonka käsialaa on myös historiaa ja lisättyä todellisuutta yhdistävä Discover Jyväskylä -sovellus.

Tutustu muihin artikkeleihin